Plnou ParouBack

 

Levá, kupředu ni krok!

60 politických komentářů ostrých jako břitva

Ilustrace aTeo.cz

Předmluva Ivan Langer

Vydalo CEVRO – Liberálně-konzervativní akademie, Praha 2006
 

Vyprodáno

Příslušnou kapitolu otevřete kliknutím na její titulek v obsahu.  

Obsah

00 Předmluva
01 Šest let vlády ČSSD, šest let podvodů
02 Škromach bez soudnosti i fyzické kondice
03 Jak se stát eurokomisařem
04 Dobrý den, deníčku!
05 Zbabělý populista Gross aneb Není louka jako televize
06 D 47: Vyšetřování skončilo, zapomeňte!
07 Gott a Vondráčková pro policejní stát
08 Grosstapák Grossašenko z Grossourkova
09 Akce „čisté ruce“ ve finále
10 Grossův byt, Křečkova zpráva a Parkinsonovy zákony
11 Gross: Hurá na dovolenou!
12 Dostál káže vodu a pije víno
13 GroSSD
14 ČSSD na cestě do minulosti
15 Grossova ulička hanby
16 We Are the Champions
17 Michal Kraus jako zaříkávač mrtvých koz
18 Paroubek vyzývá Klause k protiústavnímu jednání
19 Euroústava, kampaň, peníze – jak se to rýmuje
20 Paroubkův tragický omyl
21 Lid a jeho političtí miláčci
22 Jak ze sebe udělat dokonalého šaška
23 Plnou ParouBack!
24 Peripetie populismu premiéra Paroubka
25 Trocha matematiky aneb Umí Paroubek počítat?
26 Gross přikryl Přibyla, Paroubkovi přibyl Přikryl
27 Není úplatek jako úplatek
28 Gross jako Al Capone, Paroubek jako Viktor Čistič
29 Ochotník Paroubek v mediálním věku
30 Děkujeme, paní Štěpová!
31 Digitální Kocourkov
32 Telička za dveřmi, další na řadě Vladko
33 Paroubkova Prima televize
34 Paroubkova degradace politiky
35 Poměrné zastoupení: ČSSD mezi slovy a činy
36 Paroubek lhal, Prima také
37 David Rath – první náměstek baráku v Paroubkově
38 Pravdy a lži grafomana Paroubka
39 Nový člen gangu – Pan Medvěd
40 Poslanec Mládek na titulní straně
41 Krampol šlape s Paroubkem
42 Přejme socialistům géblsíka Ratha
43 Právo: Jak manipulovat veřejnost
44 Paroubkova mediální bilance
45 Tošenovského lekce z úměrnosti a efektivity
46 Pět let od televizní vzpoury aneb Kdy Česká televize opraví archivy?
47 O morální integritě afrického turisty Krause
48 Jiří „Pal-Nepal“ Paroubek v akci
49 V ČSSD vládne strach
50 Novela církevního zákona je dobrá, respektive špatná
51 Jiří Vyvadil – další Paroubkův talent
52 Paroubek, Rath a média
53 Přítel k příteli se nezná
54 Paroubkovi šibalové
55 Uzel z kola ven aneb Kdo lže, ten krade
56 Moje prababička, Zápotocký a socani
57 Šibal Paroubek humoristou
58 Neuvěřitelné odhalení izraelské tajné služby
59 ČSSD: Půjčky na bydlení pro mladé
60 Milý Ježíšku!

Plnou ParouBack

Nikoli podle slov, nýbrž podle skutků poznáte je. Vzpomínáte si ještě, jak měli sociální demokraté ústa plná poměrného zastoupení? Dokonce tak plná, že právě pod praporem téhle rétoriky poprvé v novodobé historii České republiky prohlasovali komunistického místopředsedu Poslanecké sněmovny. Jenže to bylo asi tak naposled, co se v tomto volebním období principem poměrného zastoupení, odvozeným od výsledků voleb do Poslanecké sněmovny, při obsazování nejrůznějších orgánů řídili.

Poměrné zastoupení bylo rychle zapomenuto, když ČSSD ovládla Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Stejně nevybíravě mocí opilí socané postupují při anexi Rady České televize. Naposledy ve středu 26. října, když probíhala dovolba na zbývající dvě volná místa v této radě.

Další disciplína, ve které jsou sociální demokraté nedostižní, je politické krasořečnění. Vzpomínáte, co toho v minulosti napovídali o odpolitizování mediálních rad a jejich nezávislosti a obsazení skutečnými odborníky? A praxe? Zatím posledním socanským číslem je právě středeční dovolba Rady ČT. Novým tele-radním se stal Jan Brandejs. Mediální odborník? Nevím. Každopádně však poradce předsedy vlády a aby toho nebylo málo, také okresní funkcionář ČSSD.

Sociální demokraté se zřejmě obávají, že dny mocenských hodů se již pomalu krátí, a tak – poměrné zastoupení sem, poměrné zastoupení tam – postupují podle hesla: Urvi, co můžeš, dokud to jde! Možná že je to ale dobře. Třeba se nad jejich slovy a činy soudní občané zamyslí nad volebními urnami.

27. 10. 2005 

 
Plnou ParouBack

Ve Strakově akademie, sídle české vlády, pracují buď za a) komici nebo za b) hlupáci. Co jiného si myslet nad argumentací šéfa úřadu vlády Přikryla, který Paroubkovo lživé vyplnění dotazníku o střetu zájmů vykládá jako pouhé nedorozumění jak správně vyplnit formulář.

Napadá mě zajímavé srovnání. Coby navržený kandidát do Rady České televize jsem také musel vyplnit podobný dotazník. Funkce člena Rady České televize je přitom v porovnání s funkcí ministra co do významu nesouměřitelná. Potenciální radní přesto vyplňuje formulář, ve kterém podpisem stvrzuje, že není ve střetu zájmů. Ale je zde i věta, že pokud ano, obratem tento střet, stane-li se členem Rady ČT, odstraní. Pod takto formulovaný dotazník se s klidem může podepsat i ten, kdo ve střetu v daný okamžik je. Jestliže však ministerský formulář onu větu o budoucím odstranění střetu zájmů neobsahuje, jen těžko si to lze vykládat, že ji obsahuje, a s klidným srdcem (a střetem zájmů na hrbu) to podepsat. Vždy platilo a platí, co je psáno, to je dáno. Vyplývá z toho jediné: Paroubek svým podpisem stvrdil vlastní lež. A jeho pravá ruka Přikryl je tak hloupá, že se v tom smradlavém nadělení ještě rýpe.

Asi by to ale ani nebyla Paroubkova televize Prima, aby ve Zpravodajském deníku (25. 10. 2005) snaživě netvrdila, že premiér se loni coby nastupující ministr pro místní rozvoj žádného porušení zákona nedopustil. Jako kdyby právě o to snad šlo. Problém je přece v něčem jiném. Nejde o to, zda premiér porušil či neporušil zákon, nýbrž o to, že lhal. Vyplyne to, srovnáme-li si Paroubkův přístup s Rathovým.

Rath na stejném formuláři zcela korektně zaškrtl, že činnosti neslučitelné podle zákona (tj. podnikání) vykonává, a pod to připsal, že je po jmenování ministrem neprodleně ukončí. Takový postup je v souladu se zákonem a není ani překážkou ve jmenování. (Prosím ale neplést s Rathovou prezidenturou v České lékařské komoře, jež není překážkou podle zákona o střetu zájmů, nýbrž podle Ústavy.) Paroubek ovšem loni zaškrtl, že žádné nepovolené činnosti nevykonává. Dnes se ohání, že je vykonával a ukončil až po jmenování ministrem. Z toho vyplývá jediné: Paroubek loni lhal. A v tom je problém! Nikoli v tom, že ony činnosti ukončil až po jmenování. A televize Prima se dopouští zpravodajského zločinu, když legitimizuje Paroubkovu zastírací verzi.

Proč americká média blahé paměti šamponovala prezidenta Clintona? Za jeho doutníkové extempore s Monikou? Vůbec ne. Za to že lhal.

30. 10. 2005

 
Plnou ParouBack

Myslíte, že nějaká budova může jmenovat svého náměstka? Připadá vám to jako zjevný nesmysl? Pokud ano, pak se dost lišíte od našich novinářů včetně těch z veřejnoprávní České televize. U prvního náměstka ministra zdravotnictví Davida Ratha totiž z nějakého důvodu opakovaně uvádějí, že je prvním náměstkem ministerstva zdravotnictví. Jako by ten, koho ve skutečnosti jako náměstek, to jest zástupce, zastupuje, vůbec neexistoval. Přitom ministerstvo zdravotnictví svého ministra má – je jím toho času místopředseda vlády a rovněž ministr socialistické práce a asociálních věcí Zdeněk Škromach, kterého do této funkce na návrh předsedy vlády Jiřího Paroubka jmenoval prezident Václav Klaus –, takže žádný důvod, proč Rathovu funkci prvního náměstka ministra nazývat nějak jinak, než bývá obvykle nazývána, neexistuje.

Pokud ovšem tím důvodem není, že tito novináři – buď vědomě, nebo z hlouposti – hrají Paroubkovu hru, že Rath, ač ministrem není, ministrem vlastně je, pročež je existence skutečného ministra jaksi smlčována. Že takovou hru hrají Paroubek s Rathem, lze ještě chápat, proč ji ovšem podle jejich not hrají také zmiňovaní novináři už nikoli.

Okolo Rathova jmenování/nejmenování se vůbec dějí veselé věci, zvláště v posledních hodinách. Jen první náměstek „baráku zdravotnictví“ Rath oznámil, že je připraven rezignovat na funkci prezidenta České lékařské komory, kterážto mu brání ve jmenování ministrem, ozval se i povedený předseda vlády Paroubek. Nikolivěk však s prohlášením, že tento vstřícný krok, jenž umožní jmenovat jeho oblíbeného, leč drzého milce do vysněné funkce, vítá. Paroubek oznámil, že prezidenta požádá, aby ho (nikoli ovšem Ratha, nýbrž jeho samého, tedy Paroubka) jmenoval ministrem zdravotnictví. Prý aby prezidenta popohnal, aby jmenoval Ratha. Nedosti však na tom. Nesešel ještě den se dnem a Paroubek už si to zase rozmyslel, prý ať Klaus jmenuje Ratha. Pal – nepal, pal – nepal! Také vám to připadá dokonale postavené na hlavu? Našim novinářům zřejmě ne. Žádný adekvátní komentář, že předseda vlády České republiky se zřejmě už definitivně pomátl, jsem alespoň nikde nezaregistroval.

Co dodat? Snad si jenom spolu s Miroslavem Mackem povzdechnout: „A defenestrace stále v nedohlednu!“  Vítejte v Kocourkově, totiž – pardon – v Paroubkově!

1. 11. 2005

 
Plnou ParouBack

Publicistická hyperaktivita předsedy vlády České republiky Jiřího Paroubka pokračuje. Zatím posledním tvůrčím výronem premiéra je článek nazvaný Chci jen férovou hru (Mladá fronta Dnes 4. 11. 2005). Obsah je vcelku tradiční – novináři se spikli proti ČSSD i Paroubkovi, jsou nespravedliví, ačkoli k tomu není žádný důvod, nectí pravdu, přičemž pravda je to, co si myslí Paroubek.

Jiří Paroubek se zaklíná férovou hrou, ale stačí vidět jenom trošku pod povrch věcí a na hladinu vyplave zajímavé zjištění: Sám Paroubek v tomto konkrétním článku neříká pravdu. Řečeno méně eufemisticky: Předseda vlády lže, jako když Rudé právo tiskne. Podívejme se na jeden jediný odstavec jeho článku:

Ach ano, časy se mění. Neplazím se po břiše před ředitelem jisté soukromé televize, jako to dělali někteří mí předchůdci. Neplatím za tuto televizi otevřené účty. Nelobuji pro návrhy nadbíhající soukromým médiím. Neměním šéfy veřejné televize jako ponožky na základě mrzké dohody s politickou opozicí ...

Paroubek se vskutku neplazí před řediteli televizí. Raději by, aby se ředitelé plazili před ním. Proto si je zve na kobereček, když se mu nelíbí výsledky telefonického hlasování v televizních anketách. Paroubek by ovšem neměl jen tak nezávazně anonymně plivat, měl by se pochlapit a být konkrétní. Kdo se podle něho plazil? Jeho nepřítel Klaus? Zapomenutý Tošovský? Jeho přítel Zeman? Euro-Špidla? Či snad jeho instalátor Gross? S řediteli televizí jednali všichni, občas i potají a diskrétně? Ale to přece Paroubek dělá také. Nebo se snad s nimi neschází, často i narychlo, třeba na letišti?

Co se týče „placení otevřených účtů“ za nějakou televizi, měl by se Jiří Paroubek předtím, než opět bude psát podobné nesmysly, poradit se svým stranickým kolegou poslancem Stanislavem Křečkem, který byl předsedou vyšetřovací komise k arbitráži se CME. Vím z osobního rozhovoru, že pan Křeček přesně ví, kam vedou stopy prohrané neprohratelné arbitráže. A není to ani Nova, ani Vladimír Železný, ani Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Stopy vedou na ministerstvo financí. Jsou také dobře známa jména, o která by se měly zajímat příslušné orgány: Mládek, Zelinka, Landová, Havlíková ... Chce to jen trochu odvahy a politické vůle. Nebo si snad náš statečný premiér nadělal do kalhot, že na ČSSD praskne další lumpárna, takže raději hloupě plácá bludy, dávno vyvrácené parlamentní vyšetřovací komisí i policií?

Křišťálově čistá lež pak je Paroubkovo tvrzení, že „nelobbuje pro návrhy nadbíhající soukromým médiím“. A kdo se to se zástupci televize Prima domlouval na „očištění“ Primy od regionálních televizí,  to vše pod pláštíkem digitální novely zákona o vysílání? Že by snad Paroubkův duch? A že by za to ten duch na oplátku vůbec nic nechtěl?

Šéfy veřejné televize Paroubek jako ponožky skutečně nemění. Nemusí. Už to udělali jeho sociálně demokratičtí předchůdci v křesle. Paroubek si jenom nechává prohlasovat svého poradce Jana Brandejse do Rady České televize a stejně jako jeho předchůdci Špidla a Gross kašle na nepsané zásady poměrného zastoupení.

Ach ano, v jednom jediném má nepravdomluvný český předseda vlády pravdu. Časy se za jeho vlády opravdu mění. K horšímu.

6. 11. 2005

 
Plnou ParouBack

Paroubkův gang, známý též pod jménem vláda České republiky, bude mít nového člena. Petra Zgarbu na postu ministra zemědělství, alias vrchního pozemkového loupežníka, nahradí Jan Mládek.

Petru Zgarbovi bylo málo, že byl s kalhotami na půl žerdi načapán, jak si z peněz důvěřivých občanů – daňových poplatníků – přisypává do svých rodinných lázní, ještě se stihl omočit také v pozemkové zlodějně desetiletí. Aby miliardy mohly létat do kapes spřátelených spekulantů, nechal šikovný ministr na Pozemkovém fondu na měsíc zhasnout. Alibi, že prý pro to sám nehlasoval, však nikoho nedojalo a chasník z Vysočiny se musel poroučet.

Na jeho místo nyní přichází Jan Mládek, mezi politickou galérkou známý také pod přezdívkou Pan Medvěd. Ani on není žádnou novou tváří. Dělal ekonomického pobočníka již Stanislavu Grossovi, posléze ho zdědil i nový capo di tutti capi Klement Paroubek.

Za připomenutí stojí rovněž Mládkovo starší angažmá, kdy byl náměstkem ministra financí. I to byl pěkný fičák a miliardy létaly jak divé. V arbitráží se společností CME komínem vyletělo více než 10 miliard a Jan Mládek byl v této souvislosti vyslýchán parlamentní vyšetřovací komisí (Stát chtěl vyměnit arbitráž za Primu a dolplatit, Stát možná v arbitráži neudělal vše, co mohl, naznačují výpovědi). A jak to tak vypadá, právě on je tou osobou, která nese odpovědnost za katastrofální výběr advokátní kanceláře, jež Českou republiku zastupovala. Vladimír Železný šel ještě dál a označuje ho přímo za Lauderova poslíčka.

V kauze IPB, kterou prezident Václav Klaus nazývá loupeží století, nebyl konečný účet dosud vystaven, ale již dnes lze odhadovat, že tohle dobrodružství, připravené na tajné schůzce v Paříži, bude daňové poplatníky stát neuvěřitelných 200 miliard korun. I v tomto případě nebyl v inkriminovanou dobu, kdy byla operace spuštěna, ministerským náměstkem nikdo jiný než Jan Mládek, alias Pan Medvěd. Leč jistota je jistota, a tak se dotyčný v roce 2002 v dresu ČSSD raději uchýlil pod ochranu poslanecké imunity.

Žijeme vskutku ve veselé době. Komentář Hospodářských novin (Jan Macháček a Tomáš Němeček: Ekonom místo sedláka, 11. 11. 2005) instalaci Pana Medvěda, v letech 1987 až 1989 člena KSČ, na ministerstvo zemědělství vítá, neboť prý přichází skutečný ekonomický odborník. Tak tak. Kupředu, levá!

14. 11. 2005

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 8 z 13
Unisono...
rocker...
výběr z foto...
phoca_thumb_m_13-2003-s-Mirkem-Topolankem-krest-knihy-Ukradena-televize.JPG phoca_thumb_l_21-2005-Washington-pamatnik-vietnamske-valky.jpg phoca_thumb_l_40-2007-Curych.JPG 32-2006-Provence-Avignon.JPG phoca_thumb_m_19-1999-Upa.jpg 03-1998-Trebonsko.jpg phoca_thumb_l_49-2008-Rhona-Zenevske-jezero-cikansky-tabor.jpg 26-2003-jedna-z-poslednich-fotek-s-tatou.jpg phoca_thumb_l_25-2010-s-Premyslem-Sobotkou.JPG phoca_thumb_s_57-2009-Berlin-Berlinska-zed.JPG phoca_thumb_l_14-1985-Odyssea.jpg phoca_thumb_s_05-1976-Spektrum.jpg 12-1983-Natural.jpg phoca_thumb_m_16-1996-Svycarsko-Matterhorn.jpg 05-1996-se-Slavkem-Simkem-na-jeho-chalupe.jpg phoca_thumb_s_14-2005-Filadelfie-zvon-Svobody.jpg phoca_thumb_l_23-2005-Ryn.jpg phoca_thumb_l_11-2000-s-Vladimirem-Zeleznym-vecirek-Novy.jpg phoca_thumb_s_03-1999-Normandie-hrbitov-nad-plazi-Omaha.jpg 16-2006-s-Martinem-Stepankem-a-Jefimem-Fistejnem-krest-knihy-Plnou-ParouBack.jpg