Plnou ParouBack

 

Levá, kupředu ni krok!

60 politických komentářů ostrých jako břitva

Ilustrace aTeo.cz

Předmluva Ivan Langer

Vydalo CEVRO – Liberálně-konzervativní akademie, Praha 2006
 

Vyprodáno

Příslušnou kapitolu otevřete kliknutím na její titulek v obsahu.  

Obsah

00 Předmluva
01 Šest let vlády ČSSD, šest let podvodů
02 Škromach bez soudnosti i fyzické kondice
03 Jak se stát eurokomisařem
04 Dobrý den, deníčku!
05 Zbabělý populista Gross aneb Není louka jako televize
06 D 47: Vyšetřování skončilo, zapomeňte!
07 Gott a Vondráčková pro policejní stát
08 Grosstapák Grossašenko z Grossourkova
09 Akce „čisté ruce“ ve finále
10 Grossův byt, Křečkova zpráva a Parkinsonovy zákony
11 Gross: Hurá na dovolenou!
12 Dostál káže vodu a pije víno
13 GroSSD
14 ČSSD na cestě do minulosti
15 Grossova ulička hanby
16 We Are the Champions
17 Michal Kraus jako zaříkávač mrtvých koz
18 Paroubek vyzývá Klause k protiústavnímu jednání
19 Euroústava, kampaň, peníze – jak se to rýmuje
20 Paroubkův tragický omyl
21 Lid a jeho političtí miláčci
22 Jak ze sebe udělat dokonalého šaška
23 Plnou ParouBack!
24 Peripetie populismu premiéra Paroubka
25 Trocha matematiky aneb Umí Paroubek počítat?
26 Gross přikryl Přibyla, Paroubkovi přibyl Přikryl
27 Není úplatek jako úplatek
28 Gross jako Al Capone, Paroubek jako Viktor Čistič
29 Ochotník Paroubek v mediálním věku
30 Děkujeme, paní Štěpová!
31 Digitální Kocourkov
32 Telička za dveřmi, další na řadě Vladko
33 Paroubkova Prima televize
34 Paroubkova degradace politiky
35 Poměrné zastoupení: ČSSD mezi slovy a činy
36 Paroubek lhal, Prima také
37 David Rath – první náměstek baráku v Paroubkově
38 Pravdy a lži grafomana Paroubka
39 Nový člen gangu – Pan Medvěd
40 Poslanec Mládek na titulní straně
41 Krampol šlape s Paroubkem
42 Přejme socialistům géblsíka Ratha
43 Právo: Jak manipulovat veřejnost
44 Paroubkova mediální bilance
45 Tošenovského lekce z úměrnosti a efektivity
46 Pět let od televizní vzpoury aneb Kdy Česká televize opraví archivy?
47 O morální integritě afrického turisty Krause
48 Jiří „Pal-Nepal“ Paroubek v akci
49 V ČSSD vládne strach
50 Novela církevního zákona je dobrá, respektive špatná
51 Jiří Vyvadil – další Paroubkův talent
52 Paroubek, Rath a média
53 Přítel k příteli se nezná
54 Paroubkovi šibalové
55 Uzel z kola ven aneb Kdo lže, ten krade
56 Moje prababička, Zápotocký a socani
57 Šibal Paroubek humoristou
58 Neuvěřitelné odhalení izraelské tajné služby
59 ČSSD: Půjčky na bydlení pro mladé
60 Milý Ježíšku!

Plnou ParouBack

Ze závěrečné zprávy sněmovní vyšetřovací komise k arbitráži CME vs. ČR vyplývá, že podstatný díl odpovědnosti za škodu ve výši více než 10 miliard korun nese ministerstvo financí a jím najatá advokátní kancelář Clifford Chance. Na celé věci není pohoršující to, že Ronald Lauder v arbitráži zvítězil, pohoršující je, že mu to zástupci naší země svým přístupem umožnili. V té lepší variantě je za tím neuvěřitelné lajdáctví, v té horší vážné podezření, že tak stalo na objednávku, ba dokonce politickou objednávku. Odpovědnost za to nesou konkrétní lidé: náměstci a vysocí úředníci (Mládek, Zelinka, Rombald a další), politickou odpovědnost pak ministr (Sobotka), potažmo tehdejší předseda vlády (Špidla).

Že to takhle naplno nepojmenovala sama vyšetřovací komise se dá ještě pochopit. Má totiž své politické limity. Už takhle si její předseda – poslanec ČSSD Stanislav Křeček – dovolil dost a za svoji statečnost, že se v komisi choval daleko více jako právník než jako politik, si od svých stranických kolegů jistě vyslechne své. Ale proč jsou zticha média? Odpověď je prostá: sama mají na hlavě potoky másla.

Jakkoli je jasné, že zdaleka nejde jenom o peníze, ale také o morální integritu současného předsedy vlády, dovolme si to zjednodušení a porovnejme přístup médií ke dvěma kauzám. Na jedné straně je případ Grossova bytu, kde jde o jeden milion, na druhé straně případ prohrané arbitráže, za kterou daňoví poplatníci zaplatili více než deset miliard. Pro pomalejší počtáře: ta druhá částka je deset tisíckrát vyšší než ta první.

Grossově kauze už novináři věnovali stovky tiskových stran novin a desítky hodin televizního a rozhlasového vysílání. Naopak politická a trestně právní odpovědnost za prohranou neprohratelnou arbitráž a škodu v astronomické výši více než deset miliard korun naše média evidentně netrápí. Kupříkladu Česká televize věnovala závěrečné zprávě sněmovní vyšetřovací komise třicetivteřinovou čtenou zprávu v závěru Událostí (16. 2. 2005), MF Dnes (17. 2. 2005) kratičkou zprávičku na čtvrté straně.

Vyplývá z toho jediné: Parkinsonovy zákony stále platí.

18. 2. 2005

 
Plnou ParouBack

Není nad to dělat věci ve správný čas. Standa „v tuto chvíli“ Gross odjíždí v tuto chvíli na dovolenou. Má recht. Proč by si taky nedáchnul. Vždyť se koneckonců skoro nic neděje. Takové lapálie, jako že se mu bortí vláda, přece počkají.

A nerozborná Unie svobody stojí při něm. Jako pevná hráz socialismu. Podle jejího předsedy Pavla Němce je  prý za vším pouze Kalouskův a Grossův osobní spor. Unie na koaliční schůzku nepřišla. Čerstvému novomanželi Němcovi se asi nechtělo vstávat.

Vzhledem k tomu, že se tedy podle Standy „v tuto chvíli“ Grosse v tuto chvíli nic neděje, těch osmdesát procent občanů, kteří to přece jenom vidí trochu jinak, mohou alespoň přemýšlet, za které hranice všedních dnů se jejich pravdomluvný a upřímný premiér vydá. Nabízí se hned několik zajímavých destinací.

Může jet třeba ke strýčkovi Vikovi. Nebo se může opalovat pod horským sluníčkem u svého barrandovského bazénu. A ani ekodovolená na úvěr u Rodových kraviček by nebyla k zahození. A až se ho dotěrní novináři budou ptát, může zase odpovědět: „Já jsem se musel chovat ekonomicky!“

Šťastnou cestu!

19. 2. 2005

 
Plnou ParouBack

Nejprve si připomeňme výroky ministra Pavla Dostála z roku 2003:

„Hlavní podíl viny nese Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Myslím si, že by se nad tím měla zamyslet sněmovna a prostě bez milosti tu radu odvolat.“ (Události, komentáře 14. 3.)

„Je to jednoznačně vina vysílací rady. Teď nás to bude stát přes deset miliard. Radní by za své pochybení měli nést majetkovou odpovědnost.“ (MF Dnes 15. 3.)

Vysílací rada jako regulační orgán státu jednoznačně podpořila společnost CET 21 v obchodním sporu se CME, čímž došlo k znehodnocení její investice v České republice.“ (Právo 17. 3.)

Že budeme platit arbitráž, způsobilo špatné rozhodnutí, z hlediska arbitráže tedy špatné rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.“ (Fakta 17. 3.)

„(Zřízení vyšetřovací komise) samozřejmě podpořím, protože podle mého názoru jenom potvrdí to, co říká nález arbitrážního soudu, to znamená, že škodu CME způsobilo rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ...“ (Radiožurnál 17. 3.)

„Arbitráž dopadla tak, jak dopadla, pouze díky tomu, že v roce 1999 tehdejší Rada pro rozhlasové a televizní vysílání svým rozhodnutím poškodila investice CME v České republice.“ (Právo 20. 3.)

„... mnozí poslanci ČSSD už snad konečně dnes pochopili, že se mýlili, když se domnívali, že vedu s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání nějakou osobní válku.“ (Právo 20. 3.)

V dubnu 2003 byla rada odvolána, bez možnosti obhajoby. Takřka po dvou letech leží nyní na stole závěry parlamentní vyšetřovací komise zřízené k objasnění prohrané arbitráže se CME. V její závěrečné zprávě se doslova píše: „...žádný ze skutků, nebo absence skutků ze strany mediální Rady nezpůsobil investici pana Laudera přímé či nepřímé škody“.

V souvislosti s kauzou Grossova bytu řekl Pavel Dostál 8. 2. 2005 ve sněmovně toto: „Já si totiž myslím, že ani v periodickém tisku stejně jako v dalších médiích nesmí platit prostě presumpce viny ... Myslím si, že se shodneme na tom, že by se nemělo v budoucnosti připouštět, bez ohledu na to, kdo bude u vlády, aby sdělovací prostředky beztrestně fabulovaly, spekulovaly a manipulovaly s fakty bez ohledu na spravedlnost, pravdu, zkrátka, aby bylo dbáno práva včetně práva soukromí dotčených osob.“

Zlatá slova! Bez ohledu na spravedlnost a pravdu by ovšem neměl fabulovat, spekulovat a manipulovat s fakty ani ministr kultury. Pokud mu zbylo ještě trochu cti, napíše rezignační dopis ještě dnes.

20. 2. 2005

 
Plnou ParouBack

Kdyby byl Stanislav Gross obyčejným ministrem, neexistuje síla, která by ho po všech těch kotrmelcích s majetkem jeho rodiny udržela ve funkci. Problém je v tom, že Gross není obyčejným ministrem, nýbrž předsedou vlády a nejde ho vyměnit kus za kus jako ministra. Jeho odchod znamená pád celého kabinetu a nutnost sestavení vlády nové. Osobní problém jednoho člověka se tak mění v problém ústavní. Tohle konstatování není nic nového. 

Skoro bych se vsadil, že obyčejnému občanovi je to ale jedno. Jeho kritéria jsou přesně opačná. Na svého předsedu vlády oprávněně klade ještě vyšší nároky než na řadového ministra. Ústavní krize, neústavní krize. Do jeho představy premiér, který jednou nohou stojí v bytě úvěrovaném strýcem Vikem, přítelem Rodem od kraviček či paličem směnek Simkaničem a druhou nohou  v bordelu (doslova), příliš nezapadá. Tohle je zkrátka i na českého občana, zvyklého na ledacos, příliš.

Sociálních demokraté se ale rozhodli nevidět, neslyšet a kolem Stanislava Grosse se prý semkli. Alespoň takhle se to píše v novinách. Skoro se mi tomu nechce věřit. Proč? Protože si nemyslím, že v ČSSD je patnáct tisíc slepců. Kladu si tedy otázku, kteří sociální demokraté se to kolem Stanislava Grosse vlastně semkli. Ti obyčejní řadoví členové, kteří v hospodě u piva raději klopí zrak, když Standa a Šárina přijdou na přetřes? Nebo spíše ti, kteří by se museli pakovat s Grossem? Ti, kteří by přišli o své prebendy? Ti, kteří by v případě předčasných voleb pozbyli poslanecký mandát a s vysokou pravděpodobností by si na něj dlouho dlouho znovu nesáhli?

Nechme tohle přemítání o semknutosti přátel růže samotným sociálním demokratům. Na jednu věc by však neměli zapomínat jedni ani druzí. Značka ČSSD se v očích voličů začíná pomalu měnit na GroSSD. Je v tom dost podstatný rozdíl. Lidé ho vidí. Vidí ho i sociální demokraté? Vypadá to, že s výjimkou Miloše Zemana asi ne. Co je větší hodnota? ČSSD, nebo Gross? Že by v tom semknutém houfu byla až taková tma?

3. 3. 2005

 
Plnou ParouBack

Ponechme v tuto chvíli, jak zní oblíbené slovní spojení Stanislava „v tuto chvíli“ Grosse, stranou faktické výsledky brněnského sjezdu České strany sociálně demokratické, jeho hodnocení i dopad na naši politickou scénu a podívejme se na rokování našich socialistů z hlediska běžného uživatele internetu. Toho uživatele, který v pátém roce jednadvacátého století pokládá za naprostou samozřejmost, že se prostřednictvím webové sítě může prakticky osobně účastnit i vzdálených událostí nebo o nich být alespoň vyčerpávajícím způsobem informován. Z tohoto úhlu pohledu si naši sociální demokraté nemohli vystavit strašnější vysvědčení. Proč? Protože to, co na síti nabídli, nelze označit jinak něž jako bídu a utrpení.

Pokud si uživatel internetu, v domnění že si rokování strany růže pustí v přímém internetovém přenosu do svého příbytku, o víkendu kliknul na webové stránky ČSSD a dále na odkaz na XXXII. sjezd, obratem zjistil, že byl naivním optimistou, který přecenil otevřenost a upřímnost  současných vládců naší země. Žádný přímý přenos se nekonal. V této souvislosti se nabízí srovnání s dokonalým internetovým servisem ze sněmování jiných politických stran.

Ale kdyby jen to. Sociální demokraté na svých stránkách nenabídli ani běžný normál v podobě on-line zpravodajství nebo alespoň aktuální zařazování elektronické podoby všech (nebo alespoň většiny) pronesených projevů, ať už v psané či zvukové verzi. Dokonce i „v tuto chvíli“ je na webových stránkách ČSSD k dispozici pouze 13 přednesených projevů. Nelze si nepoložit otázku: Proč je tomu tak?

Nabízejí se dvě odpovědi. Buď se sociální demokraté sami za sebe stydí a své rokování uskutečňují spíše v utajení, protože by navenek mohlo proniknout, na jaké úrovni se pohybují diskusní příspěvky delegátů sjezdu. Nebo jsou za tím ryze praktické důvody, totiž to, že projevy delegátů v psané „elektronické“ podobě neexistují, neboť počítačová gramotnost do výbavy mnoha členů největší vládní strany vůbec nepatří.

My ostatní můžeme na internetu mudrovat, která z opovědí je pro naši zemi věští tragedií. Každopádně však už víme, že i v tomto směru naši sociální demokraté o víkendu směle vykročili do minulosti.

28. 3. 2005

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 3 z 13
Unisono...
rocker...
výběr z foto...
phoca_thumb_l_04-1999-Cesko-saske-Svycarsko.jpg phoca_thumb_s_12-1991-Destne-s-vlcaty.jpg phoca_thumb_m_43-2008-New-York-Central-park.jpg 58-2010-Dansko.JPG phoca_thumb_s_56-2009-Berlin-Kolonnenweg.JPG 17-2005-Nemecko-Hamburk.jpg phoca_thumb_s_21-2005-Ryn-Alpy.jpg phoca_thumb_m_07-1977-foto-na-tablo.jpg phoca_thumb_m_21-2001-Petra-New-York.jpg phoca_thumb_m_27-2006-Italie-Benatky.JPG phoca_thumb_m_23-2009-u-Novotnych-ve-Zline.jpg 17-1996-Spanelsko-Salou.jpg phoca_thumb_s_33-2009-Berlin-obeti-Berlinske-zdi.JPG phoca_thumb_s_06-1998-kongres-ODS-v-Jihlave.jpg phoca_thumb_s_01-1993-s-Janem-Straskym-krest-knihy-Prezident-na-pul-uvazku.jpg 15-1985-Odyssea-s-Vaskem-Behavym.jpg phoca_thumb_l_01-1973-Spektrum.jpg phoca_thumb_s_26-2003-jedna-z-poslednich-fotek-s-tatou.jpg 20-2005-Washington-pamatnik-korejske-valky.jpg phoca_thumb_m_04-2001-Vatikan.jpg