Články - 2018

Nejdříve něco mediální osvěty:

Veřejnoprávní média, tedy Česká televize a Český rozhlas, jsou zřízena zákonem. O jejich existenci či neexistenci se rozhoduje v parlamentu, nikoli v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Za svoji činnost se Česká televize zodpovídá Radě České televize, nikoli Radě pro vysílání.

Generálního ředitele volí Rada České televize, nikoli Rada pro vysílání.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je orgán státní správy, jenž uděluje vysílací licence privátním subjektům a dohlíží na dodržování zákonnosti ve vysílání. Pod jeho dohled spadají všechny televize a rádia. Česká televize je z tohoto pohledu jedním z mnoha.

Jinými slovy. Rada pro vysílání dohlíží na to, co se objeví či zazní na obrazovce, respektive v éteru, nikoli na to, co se děje za obrazovkou, třeba na Kavčích horách. Od toho tu jsou jiní.

Já jsem nominován do Rady pro vysílání. Rada má 13 členů, o všem se hlasuje a vždy rozhoduje většina.

„Českou televizi podminovat a zmáčnout čudlík,“ povzdechl jsem si nedávno na Facebooku na závěr dalšího z bezmocných výkřiků nad jednostranností České televize, přidal ještě indiánské „Howgh!“ a připojil smajlíka. Nebylo to poprvé. Jindy jsem ještě pro jistotu doplnil speciální poznámku pro retardované čtenáře: Pozor nadsázka!

Partička, co si říká Milion chvilek pro demokracii, nyní na protest proti mé nominaci do Rady pro vysílání svolává demonstraci nazvanou "Protest proti vyhození České televize do povětří". Fakt to není fejk!

Prý chci zničit naši mediální scénu a speciálně Českou televizi. A skutečnost? Mým programem je svoboda. Říkám: Dejme více svobody privátním televizím a rádiím a ty veřejnoprávní otevřme i pro jiné názorové proudy.

Kdyby hloupost nadnášela, budou svazáci z uskupení Milion chvilek pro demokracii zřejmě levitovat. A spolu s nimi všechny ovce, které mají natolik vymyté makovice, že ztratily schopnost používat hlavu, pročež stačí zavelet a ony se odeberou hromadně bečet na nějaké shromaždiště.

A tak se na pondělí svolávají na Malostranské náměstí, aby protestovali proti něčemu, co nechci a ani kdybych chtěl, nemůžu udělat, a zároveň mě ve svém svatém zápalu ostouzejí za věci, které jsem nikdy neudělal, nespáchal ani nezavinil.

Tohle prostě nevymyslíš! Slovem: koncentrovaná demagogie, podpásová argumentace, hrubý nátlak na poslance, nejnižší lidské vlastnosti na pochodu. Možná by se měli přejmenovat na Milion chvilek pro demagogii.

Tihle novodobí totalitáři vyznávají pouze svůj vlastní pohled na svět. Ostatním chtějí zavřít ústa. Rádi se také odvolávají na Václava Havla. Jeho nejznámější heslo ovšem poněkud inovovali:

Lež a nenávist musí zvítězit nad pravdou a láskou!

28. 9. 2018