Špinavá hra

24. 9. 2003

Každý protřelý právník, který zažil nějaké velké mezinárodní arbitrážní klání, vám potvrdí, že u arbitráže zdaleka nejde pouze o paragrafy. Argumenty, které zde zaznívají, nejednou odkazují nikoli na znění zákonů, nýbrž na to, co bylo napsáno v novinách, co kdy jaký potentát řekl. Uvědomíme-li si tento fakt, možná leckomu dojde, jakého neodpustitelného zločinu se během stockholmské arbitráže dopustily politické síly, jež se v současné době sdružují ve vládní koalici, a podstatná část našich médií. Dennodenně produkovaly výroky, které byly právníky protistrany okamžitě používány proti České republice. Možná také bude v tomto světle jasnější, proč si Ronald Lauder najal pro své mediální zastupování „píárového šamana“ Michala Donatha, přičemž mu vůbec nevadilo, že je to – dle otevřených zdrojů – dvojnásobný estébák. Zřejmě dokonce naopak, potřeboval přece člověka s praxí. Vždyť není nad to, když arbitráž doprovází ta „správná“ společenská atmosféra. O veřejné mínění je třeba pečovat.

Teď se schyluje k další arbitráži, tentokrát vídeňské. Svérázný americký podnikatel Ronald Lauder se pokouší nechat si za totéž platit již po čtvrté. Pro osvěžení paměti: Poprvé to bylo v amsterdamské arbitráži s Vladimírem Železným, poté v Londýně a ve Stockholmu s Českou republikou. Nyní se ve Vídni domáhá dalších astronomických více než 30 miliard na společnosti CET 21, držiteli licence k provozování TV Nova.

Vůbec se proto není co divit, že některé hlásné trouby už opět tlučou na tu „správnou“ strunu. Kam jinam také zařadit třeba onen fantazmagorický článek Jaroslava Spurného v Respektu, ve kterém semlel Novu, prezidenta Václava Klause a ruského podnikatele Alexandra Rebjonka. Cíl je jasný, vypouštět džina pochybností, vytvářet tu „správnou“ společenskou atmosféru. Peníze na druhý, barrandovský rozjezd Novy pocházely od ruské mafie, prsty v tom má i Klaus. Třeba se to ujme. Lauderovi právníci to posléze použijí.

Přičtěme k tomu další souběžné děje. Nová Dostálova „odpolitizovaná“ Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahajuje správní řízení a vydává televizi Nova upozornění na porušení zákona jak na běžícím pásu kvůli kdejaké prkotině vycucané z prstu. Lauderova CME radu zásobuje dalšími a dalšími stížnostmi na Novu. Předseda RRTV Petr Pospíchal se pilně schází s Janem Vávrou U černého orla. Když náhodou ministr financí Bohuslav Sobotka vypadne z role a v Sedmičce mu uklouzne, že stockholmská arbitráž neproběhla vůči České republice korektně, okamžitě následuje oběd s Fredem Klinhammerem. To by v tom byl čert, aby nějaká ta licence nakonec nebyla k mání.

Ale třeba je to všechno jinak a já mám jenom velké oči a jsem zaujatý. Třeba Jaroslav Spurný už pro Respekt sepisuje další článek. Třeba tentokrát bude – v rámci oné tolik vzývané vyváženosti – o kufru hotových peněz, které posloužily jako investice k prvnímu rozjezdu Novy. Třeba v něm Spurný bude spekulovat na téma, že je Lauder neměl od maminky, nýbrž od americké či izraelské mafie. A zamotá do toho i prezidenta Václava Havla.

Aktualizováno ( Úterý, 30 Červen 2009 00:08 )