Články - 2017

Miloš Zeman se dopustil největší chyby své prezidentské kariéry. Spojenectví s estébáckým oligarchou mu zláme vaz. Je to opravdu tragický pohled na prezidenta, který se z nezávislé hlavy státu přeměnil na podporovatele a ochránce finančního podvodníka (jak vyplývá z analýzy Babišových podnikatelských metod) a politického gangstera (jak plyne z jeho odposlechů). Je to škoda, neb v řadě jiných oblastí – multikulturalismus, Blízký východ, Trump, Izrael, islamismus atd. – Zeman zastává docela rozumné názory.

Duševní život některých lidí je na úrovni měňavky. Fungují pouze v binárním kódu. Rozlišují jen světlo a tmu, vypnuto – zapnuto, bílá – černá, teplo – zima. A tak když zkritizujete prezidenta za to, že se chová jako nevychovaný vidlák, okamžitě z toho vyvozují, že podporujete Sobotku. Napíšete, že Babiš je finanční podvodník a politický gangster, a hned vás nařknou, že jste pro Kalouska a kavárnu. Také proto to tu vypadá tak, jak to vypadá. Neboť i měňavka má volební právo.

Už v únoru jsem napsal: Že prý kampaň „všichni proti Babišovi“ vykutáleného předsedu ANO jen posiluje, raduje se pan Kobliha. To je možná pravda, neboť s tím, že někteří lidé mají koblihu místo mozku, nic nenaděláme. Kdyby ovšem měl premiér Sobotka koule, Babiše by už dávno odvolal a nechal jeho vypečené finanční transakce řádně vyšetřit. A dovládl s menšinovou vládou. Pak by náš oligarcha možná neaspiroval na premiérský post ve Strakově akademii, nýbrž na tepláky.

Teď k tomu dodávám: Pokud by řešením současné vládní krize mělo být, že Babiše jen nahradí jiný paňáca z ANO, mohl si Sobotka celý ten nastavovaný spektákl odpustit. Představa, že Babišovy daňové čachry pod dohledem nového ministra z ANO vyšetří Babišův mopslík v čele Finanční správy Martin Janeček, je totiž z říše fantasmagorie.

Andrej Babiš se vlastní hloupostí vmanévroval do pozice českého Mečiara. I kdyby nadcházející volby vyhrál – jako že to zdaleka není jisté, a i kdyby, tak určitě ne s takovým náskokem, jaký předvídaly poslední průzkumy –, jen těžko se najde takový politický blázen, který by s ním šel do koalice. Stejně jako se to na Slovensku stalo Mečiarovi. Takže je prakticky jisté, že Babiš skončí v opozici. Čímž se pro něj vytratí jakýkoli důvod pro další politické angažmá. Jen dokonalý hlupák totiž může věřit Babišovým plkům, že do české politiky vstoupil, aby ji napravil. Vstoupil do ní, aby si ochránil a rozmnožil svůj pochybně nabytý majetek. To jde z opozičních lavic těžko. A propos, tu "nápravu" právě sledujeme v přímém přenosu.

Jeden z prvních kratičkých filmů filmové historie se jmenuje Pokropený kropič. Nějak mě to napadlo, když tak sleduju, jak vykutálený oligarcha s estébáckou skvrnou v životopise dojíždí na vlastní estébácké metody. Tohle nevymyslíš.

8. 5. 2017