Rozhovory - 2017

ROZHOVOR Blekotající Horáček či zpovykaný Hilšer, u kterého si nemůžeme být jisti, zda se někde opět nesvlékne, ti by Zemana v prezidentské volbě nemohli porazit, myslí si předseda Alternativy pro Českou republiku 2017 Petr Štěpánek. Ten se také zamýšlí nad lidmi, předně z řad některých umělců, novinářů i sportovců, kteří proti současné hlavě státu protestují. „To je jen taková přiblblá póza. Ty hvězdy a hvězdičky žijí ve své bublině, kde se právě tyhle názory nosí.“

Prezident Miloš Zeman se rozhoduje, zda bude podruhé kandidovat. Je jeho rozhodnutí, a pak i výsledek volby, důležitý mezník, který určí další fungování této země, nebo vzhledem k významu jeho funkce fakticky o nic nejde? Je rozdělení společnosti na obdivovatele a odpůrce Zemana opodstatněné, nebo zveličené?

Do jisté míry to samozřejmě mezník je. Český prezident sice nemá kdovíjak rozsáhlé pravomoci, ale výrazná osoba na Hradě výrazně ovlivňuje politické a společenské prostředí v naší zemi. Platilo to za Havla, za Klause i nyní za Zemana. Na druhou stranu si ale nemyslím, že právě konkrétně Zeman je tím, kdo rozděluje naši společnost. Problém je, že mezi námi žijí pseudodemokraté, kteří demokracii vyznávají pouze, když je po jejich. Hezké pojmenování pro ně je „liberálfašisté“. Nejsou jen u nás. V Americe také hulákají, demonstrují či podpalují auta. Pro změnu kvůli Trumpovi. Kdyby nebylo Zemana, našli by si tihle „kavárníci“, „sluníčkáři“, „NGO-isté“, „pravdoláskaři“, „ekoteroristé“, „globální oteplovači“ atd. atd. nějakou jinou záminku.   

Nejobecněji řečeno, v čem Miloš Zeman jako prezident české společnosti v poslední době prospívá a v čem jí škodí? Radost nad vítězstvím Trumpa, vytěžování tématu migrace, šťouchance Merkelové a politikům EU, vyjádření nechuti nad Chovancovým ,,centrem proti propagandě"- témata, která teď prezident ,,hraje" nejčastěji. Jak je úspěšný v každém jednom z nich?

Podle jedněch těmito tématy prospívá, podle jiných škodí. Každý má právo na svůj názor. Ale jak už jsem naznačil v předchozí odpovědi, problém je v tom, že mezi námi žijí lidé, kteří se považují za nositele jediné Pravdy, takže říká-li kdokoli něco jiného, promptně jej označí za xenofoba, extremistu či populistu. Podle rozčilení těchto „liberálfašistů“ dělá Zeman svoji práci zřejmě docela dobře.

U Zemana se střídaly z hlediska důvěry veřejnosti průšvihové periody - ,,lánský puč", ,,kunda sem, kunda tam"- s lepšími, skokový růst důvěry zaznamenal po teroristickém útoku v Paříži (56, následně až 62%), nyní se drží v pásmu 50-60%. Kde má prostor na zlepšení, nebo se začíná ,,ohrávat" a půjde dolů? Co za těmi čísly důvěry vlastně vidět? Když pomineme něco, co nelze předvídat, tak čím by si mohl důvěru udržet, či zvýšit?

Víte, já tahle čísla vůbec neberu vážně. Možná platí, možná si je někdo vycucal z prstu, aby pak na jejich základě spustil nějakou kampaň. Zeman je samorost a nejlépe udělá, když bude sám sebou. To on samozřejmě ví. Takže také jistě ví, že tu vždy budou lidé, kteří jej budou milovat, a jiní, kteří jej budou až za hrob nenávidět. Jen je třeba, aby těch „jeho“ bylo o trochu víc.

Kauza Peroutka, což je evergreen. Mynářova bezpečnostní prověrka. Vydírání Jindřicha Forejta, příběhy o prostituci na Pražském hradě a podobných nesrovnalostech. Zdravotní problémy. Podnikání Martina Nejedlého. Cokoliv jiného... Číhá někde na prezidenta průšvih, který mu případnou kandidaturu může totálně zbortit? A jak zhodnotit to, jak se k jednotlivým problémům z tohoto výčtu staví?

Všechny tyhle kauzy by se ze strany Hradu daly hrát lépe. Některé jsou skutečné, jiné spíše mediálně přifouknuté. Nemyslím si ale, že by kterákoli z nich mohla nějak zásadně ovlivnit výsledek Zemanovy případné kandidatury na druhé funkční období.

Jak se mění vztah médií k Miloši Zemanovi? Platí ještě vzorec ,,Zeman řekne něco skandálního, média rozjedou cirkus a Zeman se jim směje"? Nebo už to novináře přestalo bavit? Má Zeman dost médií, kde je vždy vítán, a dokáže sám oslovovat lidi na náměstích tak dobře, přebil to, že většina novinářů ho nemá ráda a ráda proti němu při kampani rozjede peklo? Mimochodem, zaslouží si Česká televize pravidelnou kritiku od prezidenta?

Ano, ten vzorec obecně stále platí. Zeman díky tomu bývá o tah napřed. Nevím, jestli to novináře baví, oni mi spíše – samozřejmě, že ne úplně všichni, to zas buďme spravedliví – připomínají toho chlápka, co spadnul do studny, a protože uměl jen motýlka, tak se v ní sám umlátil. Obecně však platí, že novináři hlavního proudu již dávno sami sebe znevěrohodnili, takže podstatná část veřejnosti je vůbec nebere vážně. Přičtěme k tomu internet, sociální sítě a další možnosti přímé komunikace včetně těch Zemanových náměstí a vyjde nám z toho, že výrazný politik – nota bene s kreativním týmem za zády – se dnes může na novináře z vysoka vykašlat. Ano, Česká televize si pravidelnou kritiku od prezidenta zaslouží. Veřejnoprávní televize kasíruje všechny občany, ale slouží jen vybrané partičce.

Prezidentští kandidáti, kteří se hlásí nebo se o nich mluví: Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, Jaroslav Kubera. Koho z nich se má Zeman obávat? Padla úvaha, že 2. kolo Zeman pravděpodobně vyhraje, ale může být vyřazen už v 1. kole. Co třeba kdyby přišel někdo ,,zemanovitější než Zeman", třeba Kubera? A pokud jde o 2. kolo, co kdyby přeci jen proti Zemanovi ,,slušná část společnosti" postavila i běžného, průměrného člověka a přesvědčila ho, že starý, sprostý a obhroublý průšvihář Zeman už není dobrá volba? Který kandidát by to mohl zajistit?


Každý je porazitelný. I Zeman. Těžko ovšem od blekotajícího Horáčka či zpovykaného Hilšera, u kterého si nemůžeme být jisti, zda se někde opět nesvlékne. Další výhrady pak mám vůči kandidátům, kteří žijí v klamu, že politická kariéra se začíná na Hradě. Druhé kolo Zeman versus Kubera by mohlo být zajímavé. Zemanovi levicoví fandové to neradi slyší, ale o Zemanově zvolení nakonec rozhodlo, že se ve druhém kole na jeho stranu postavila „klausovská“ část pravice. Úvaha, že by to tentokrát bylo jinak, vytváří prostor pro zajímavé spekulace. Svým spojenectvím s Babišem, si Zeman u této části elektorátu moc nepomáhá.

Miloš Zeman se raduje, že má dobré vztahy s prezidentem Ruska a Číny a teď, navíc, i s prezidentem USA. Raduje se právem? Může návštěvu USA obrátit ve svůj triumf? Změní se do konce roku např. vztah USA k Rusku tak, že Zeman se bude smát kritikům ,,vidíte, já vám říkal, že mám pravdu"? Čeká Zemana sladká odměna za roky, kdy byl označován za ,,ruského švába", nebo je to jeho iluze?

Ano, v této věci se Zeman raduje právem. Jeho politika byla prozíravá a sklidí za ni zasloužené ovoce. Myslím, že na světě není moc hlav států, které se mohou pochlubit tak dobrými osobními vztahy se třemi nejmocnějšími politiky světa.

Zeman, Babiš a ČSSD, politický trojúhelník. Potřebuje Babiš Zemana tak, aby ho podpořil a nestavil svého kandidáta? Může si ČSSD dovolit nepostavit Zemana jako svého kandidáta? Skončí ČSSD takovým volebním průšvihem, že ji převezmou Zemanovi lidé? A je tu ještě jedna věc: Tomio Okamura. Vrazí Zemanovi nůž do zad svou kandidaturou?


V mých očích si Zeman spoluprací s Babišem škodí. Navíc si myslím, že spíše Babiš potřebuje Zemana, nikoli Zeman Babiše. Socani klidně mohou proti Zemanovi někoho postavit, ale většina jejich elektorátu to stejně hodí Zemanovi. Ergo: Zeman deklaratorní podporu vedení ČSSD nepotřebuje. Okamura je politik, který na sobě v poslední době zapracoval ze všech nejvíc. Je cílevědomý a ukázněný. Na rozdíl od jiných, kteří ve vysoké politice kynou, zhubnul, takže to už není jen ten mírně obtloustlý, neoholený chrlič slov. Navázal rovněž zahraniční kontakty. Nemyslím, že je tak hloupý, že by šel proti Zemanovi do předem prohraného souboje.

Po zvážení všech těchto faktorů - myslíte, že Zeman do další volby půjde? Měl by?

Tak! Konečně zásadní otázka! Já si tím právě – na rozdíl od většiny ostatních – vůbec nejsem jistý. Všichni z jeho nejbližšího okolí ho k tomu samozřejmě budou přemlouvat a budou mu doporučovat, aby znovu kandidoval. Aby taky ne, když jejich vlastní kariéry se Zeman stojí a padají. Dokonce jsem přesvědčený, že pokud by do toho Zeman znovu šel, bude ta kandidatura úspěšná. Ale touží sám Zeman po dalším pětiletém kolotoči? Co si o tom myslí jeho žena? A co dcera? A máme tady i jedno srovnání z minulosti, kdy byl premiérem. Na rozdíl od jiných mu stačilo „jednou a dost“.  

Jen v poslední době Jan Kraus, Vavřinec Hradílek, Gabriela Koukalová, Leopold König, další sportovci, herci, umělci, ale i vědci a intelektuálové... Většina z nich se staví proti Zemanovi. Proč to tak je, je Zeman tak hrozný? Nejde ve stopách Václava Havla?


To je jen taková přiblblá póza. Ty hvězdy a hvězdičky žijí ve své bublině, kde se právě tyhle názory nosí. Je to takové „podívejte se všichni, jak jsme skvělí“. Deset kiláků za Prahou se jim chlapi v hospodě vysmějou. Ty postavičky nejvíc milujou samy sebe.

Venkov má Zemana raději než město, ti starší spíš  než ti mladší, ti chudší spíš než ti bohatší. Co pro ty, kteří mají Zemana rádi, prezident znamená? A které skupiny spíše mohou ,,přemluvit" ty druhé?  Daří se lidem spíše čím dál hůř nebo čím dál lépe, což jistě volbu prezidenta ovlivní? Jsou ti ,,zemanovští" čím dál více naštvaní na EU, na bohaté, na muslimy... Nebo tyto pocity opadají? A mimochodem, co často sdílené obavy Zemanových voličů, že přijde ,,Majdan" a prezidenta svrhne?

To jsou taková sociologická klišé. Takhle jednoduché to dělení zdaleka není. Ba dokonce sympatie či antipatie k Zemanovi či jiným kandidátům nestojí na tom, jak se dotyčnému daří. Do hry vstupuje mnohem více aspektů. Žádný Majdan nepřijde. Když vyjdu z oněch klišé: Mladý, vzdělaný, městský, sluníčkový kavárník by od staršího, nevzdělaného, venkovského, životem otřískaného burana dostal takovou po tlamě, že by druhou vzal o zeď.

Martin Huml, 14. 2. 2017

Originál rozhovoru ZDE