Články - 2016

Na Twitteru proběhla moc pěkná diskuse na margo mého článku o České televizi a jejím nočním speciálu o amerických prezidentských volbách. Pobavilo mě to, neb je to pro ČT, její lidi a její způsob práce krásně definiční. A doplňuji ještě, že Česká televize ten úžasný speciál ze svého iVysílání stáhla, takže momentálně není dostupný. Posuďte sami:

Neviditelný pes: Trump obnažil Českou televizi (+ odkaz na můj článek)

František Lutonský, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT: Kde chybí argumenty, nastupují o to silnější slova. To je taková metoda pana Štěpánka.

Neviditelný pes: Napište článek o vyváženosti a nestrannosti vašeho zpravodajství, rádi uveřejníme.

František Lutonský, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT: To bych musel jen jako polemiku s panem Štěpánkem a to se mi moc nechce, když tam nejsou žádné argumenty.

Orangutan: A kde chybí protiargumenty, nastupují chytrácké řeči o silných slovech.

František Lutonský, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT: Zkuste polemizovat s něčími pocity a vkusem. Přiznám se bez mučení, že to neumím.

Neviditelný pes: Jsou tam konkrétní výtky, takže vy je nazvete pocity a máte to za vyřešené. Sbohem.

Tolik ona půvabná diskuse. Když nadáváme na Českou televizi, většinou naše kritika nemíří na její hlavní budovu, nýbrž na takzvanou „ótéenku“, čili Objekt Televizních novin, budovu, ve které sídlí zpravodajci. Narazíme ovšem na bohorovný teflon, po kterém všechno stéká, neboť nejkouzelnější argument českotelevizních mistrů světa zní, že kritika přece přichází ze všech stran, což potvrzuje, že ČT je vyvážená, takže to dělají dobře.

Byl by to samozřejmě povedený vtip, pokud by ovšem realita nebyla taková, že tento podnik si všichni vydržujeme povinným výpalným v podobě televizních poplatků nařízených zákonem. Tedy: platí všichni, leč i slepý vidí, že Česká televize je nástrojem pouze jedné názorové skupiny. Pro zjednodušení jí říkejme třeba eurohujerská. Máte-li jiný názor na Zemana, Klause, Havla, opoziční smlouvu, amnestii, Ukrajinu, Majdan, Krym, Angelu, Hillary, masovou migraci, islám, multikulturalismus, globální oteplování a spoustu jiných věcí, brzy z vysílání televize, kterou si platíte, seznáte, že jste extremista, nácek, xenofob či populista.

Když dáte průchod své nevoli, odpinknou vás podobně jako pan Lutonský. Ti lidé totiž žijí ve svém pohodlném, štědře financovaném, názorovém ghettu. Stýkají se pouze mezi sebou, chodí do stejných hospod a kaváren a druží se tam s podobně stiženými jedinci z jiných médií hlavního proudu, darmožroutských neziskovek a kolaborantských mocenských kruhů.

Nás ostatní bohorovně zařadí do šuplíku méně vzdělaných venkovanů. Nikterak jim to ovšem nebrání měsíc co měsíc kasírovat své nadstandardní platy, na které se jim my „nevzdělaní venkovani“ povinně skládáme.

Všeho do času!

16. 11. 2016