Články - 2016

Modelová situace. Je 5. května a na Vinohradské třídě před Českým rozhlasem probíhá retrospektivní inscenace obrany rozhlasu během Pražského povstání. Přihlíží dav občanů. Lidé se baví a na mobily si akci fotí a natáčejí. Ozývá se střelba.

Ve vedlejší ulici, aniž by věděl, co se děje za rohem, vtrhne zpovykaný člověk do restaurace plné zahraničních turistů a křičí: „Shooting!“ „Střelba!“ Pár lidí zpanikaří a prchá.

Média spustí obrovskou kritiku, že je to nezodpovědnost něco takového zinscenovat, a primátorka vykřikuje do světa, že magistrátní úředník, jenž to povolil, pochybil, a chce jej za to propustit.

Co byste si o tom pomysleli? Nejspíš, že novináři jsou idioti a primátorka nesvéprávná osoba.

Jak se liší dnešní Česká televize od socialistické Československé televize? Nebo Babišova MF Dnes od svazácké Mladé fronty? Nijak. Stejná propaganda, stejné metody, stejné manipulace. V Událostech, komentářích řeší Konvičku, ale Konvičku si k tomu nepozvou. Nepřipomíná vám to něco? Namísto toho tam plkají nejrůznější tragédi v rolích politických funkcionářů či expertů, kterým bych dal korunu, neb jsou mimo realitu, prostor i čas. Představa, že někoho z přihlížejících opravdu vyděsil Konvička přijíždějící na Staromák na velbloudu a sesedající za pomoci štaflí, je z říše fantazmagorie. Hlupáky už zase shazují přímo z nebe. A padají rovnou do přímého přenosu České televize.

Snad úplně nejlépe celou věc na facebooku vystihl Pavel Květoslav Kolář, cituji:

„Co si v novinách nepřečtete: ČTK: z domova: Praha: V neděli 21. 8. 2016 se na Staroměstském náměstí sešli příznivci Iniciativy Martina Konvičky na řádně ohlášené a povolené akci za asistence policie. Pořádající připravili pro účastníky, včetně náhodných kolemjdoucích a turistů, hranou scénku evokující obsazení ČR bojovníky Islámského státu, která se setkala se zájmem přihlížejících. Při hrané scénce došlo k několika plánovaným výstřelům z atrapy palné zbraně. Tento hluk vyděsil několik náhodných hostů nedaleké restaurace, kteří o dané scénce nevěděli, a to až tak, že v panice převrhli několik židlí a utekli do zadní části restaurace. Nikdo nebyl zraněn a policie na základě tohoto drobného incidentu akci ukončila.

PS: To jsem marně hledal. Zprávu, která je pravdivá. Jenže ji nikdo nevydal, tak jsem se pokusil ji naformulovat, jak by měla správně znít. Samozřejmě ji ČTK nevydala.“

Hepeningy, jako byl ten „islamistický“ na Staromáku, zrovna nejsou můj šálek čaje, ale jedno se Martinovi Konvičkovi povedlo dokonale. Geniálním způsobem demaskoval zhovadilost současné mocenské garnitury – koaliční i opoziční, politické i mediální –, v důsledku čehož se brutálním způsobem provalilo, že už zase žijeme v totalitě.

23. 8. 2016