Napsali o mně

Martin Konvička, šéf Bloku proti islámu a známý protiislámský bojovník, byl policií obviněn z podněcování nenávisti. Obvinění za verbální trestný čin, v polistopadové historii zcela průlomové, vyvolalo bouřlivé reakce. Někteří vyhlašují „já jsem Konvička“, jiní hovoří zcela opačně.

Někdejší místopředseda ODS Miroslav Macek se pozastavil nad tím, že Konvička byl obviněn, ačkoliv nám zde pětadvacet let zdůrazňují, že svoboda je nedělitelná. „Pokud tedy existuje svoboda slova, žádný sebemocnější úřad nesmí mít právo rozhodovat, co smíme a nesmíme říkat,“ vzkazuje. Nyní je prý velmi zvědav na Zdeňka Svěráka a další vášnivé petičníky, zda vyjdou do ulic a bojovat za Konvičkovo právo říkat své názory.

Ještě radikálněji to pojal Petr Štěpánek, Mackův někdejší kolega z ODS. Ten vyslovil názor, že Konvičku by měli zavřít, a to z jednoduchého důvodu: „Je to tady v českých zemích taková hezká tradice, že budoucí premiéři či prezidenti musejí prodělat přípravku v kriminále.“ Už to prý nějakou dobu vypadalo, že jsme normální země, kde podobných rituálů není zapotřebí, ale síla zvyku je prý nepřekonatelná.

„Chcípající kobyla kolem sebe kope, a tak soc-estébácká vláda volí stejné metody jako kdysi bolševici. Všeho do času!“ vzkázal varovně Štěpánek. A pak ještě dopsal neméně zajímavý dodatek: „Ještě vzkaz všem fízlům, co nám poslouchají telefony, šmírují maily a fízlují Facebook. Vyližte si prdel, estébácký zmrdi!“

Na podporu obviněného šéfa Bloku proti islámu dokonce vznikla facebooková skupina nazvaná po vzoru sympatizantů francouzského časopisu Charlie Hebdo „Je suis Konvička“. Za devět hodin získala na tři stovky sympatizantů. Na podporu obviněného docenta v ní členové vkládají vlastní fotky „s konvičkou“, a toto nádobí je neformálním znakem této skupiny bojující za svobodu. „Potenciální první disident a vězeň svědomí po listopadu 89. … Džihád a mudžahedíni na postupu za asistence státních orgánů,“ píše se v jednom z postů.

Na druhou stranu Martin Konvička nemá jen sympatizanty. Poslanec ČSSD Jan Chvojka pro deník Právo uvedl, že je správné, že Konvičku policie stíhá, pokud usoudila, že jeho jednání je trestné. Chvojka dále poznamenal, že je to velký problém pro prezidenta Zemana, který se s obviněným Konvičkou ukazoval na jednom pódiu.

Ministr Jiří Dienstbier přes deník Právo vzkazuje: „Šíření nenávisti je zcela nepřijatelné.“ Vše další je podle něj na orgánech činných v trestním řízení.

A vyjádřil se, rovněž na Facebooku, i europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina. „V době, kdy hrozí naší zemi bezpečnostní rizika, je třeba postihovat i verbální trestné činy. Ať se jich dopouštějí komunisté, či nacisté,“ dodal k článku informujícím o „případu Konvička“.

(jav)

25. 11. 2015


Originál článku ZDE