Články - 2014

Když jsme spolu naposled komunikovali, CD bylo prakticky nahráno, chyběl jen master a duet...

To je pravda, ale řekl bych to obráceně. Napřed se to muselo nazpívat a až pak se mohlo mastrovat. S Tanjou je ale trochu logistický problém, protože bydlí v Německu a tady bývá jen občas a program mívá nabitý. Nakonec to dopadlo tak, že ráno vyrazila z Hannoveru, zastavila se v Hradci, nazpívali jsme duet, pokecali a večer odfrčela do Ostravy. Ženský vydržej všechno. Spolupráce s ní pro mě byla opravdu hodně milým překvapením. Tanja je hvězda, nicméně přijela skromná, příjemná a komunikativní baba. Navíc jí to pořád setsakra sluší. Měl jsem o té písničce svoji představu, ona to ale nazpívala úplně jinak. Skvěle. A proto jsme to tak nechali.

Ke křtu dojde 21. 11. 2014 v CHlumci nad Cidlinou, což je dá se říct takový střed východočeskýho rocku, kde stale chodí vcelku dost lidí. Nebo proč zrovna Chlumec?

Je to spíš náhoda. Vyplynulo to z toho, že s Lubošem Suchánkem z Komunálu plánujeme na příští rok společný turné a tohle je takový předkrm. K Chlumci nás navíc pojí ještě jedna historická skutečnost, protože když jsme v roce 1987 začínali a byli napůl hradecká a napůl pražská kapela, právě tam jsme měli základnu, tam jsme zkoušeli.

Na  křtu se s vámi objeví velice zajímavá kapela, která v současné době patří mezi nejoblíbenější rockové kapely.

Jasně – Komunál. Kluci jsou v laufu a já z toho mám obrovskou radost a zároveň před jejich úspěchem smekám. Komunál je dnes veleúspěšná kapela, my naopak jakoby znovu začínáme. Luboš Suchánek se ovšem zároveň považuje za našeho žáka, protože už jako kluk školou povinný na Unisono chodíval postávat za plot. V esemeskách se mi občas podepisuje „tvůj žák“.

Jak to bude s prodejem cd? Přes e-shop kapely nebo se bude prodavat i v kamenných obchodech?

Nejvíc se toho dnes prodá na koncertech a přes naši vlastní zásilkovou službu - ZDE. Ale ani kamenné obchody nevylučuju, pokud se domluvíme s distributorem.

CD  je ryze autorské nebo i nějaký cover?

Album Vzpomínky na budoucnost je téměř ze sta procent moje autorská záležitost. Pouze u písničky Vždyť stačí jenom trošku chtít je Vlasta Lukšík autorem kytarovýho riffu a do písničky Křídla jsem si od Josefa Kainara vypůjčil úryvek textu.



Duet zazní na křtu?

Duet na křtu – bohužel – určitě nezazní, protože Tanja není v Česku. Zval jsem ji, myslím, že by to navíc byla skvělá a půvabná kmotra, ale ty vzdálenosti jsou prostě problém.

Bude i nějaký oficiální klip?

V rámci propagace jsme vypustili několik pseudoklipů s pohyblivými fotkami, už loni před Vánoci bonusovku V Betlémě zrodil se král – ZDE a teď obě verze Vyznání – Vyznání (allegro) – ZDE a Vyznání (largo) – ZDE. Úplná novinka je klasický klip k asi vůbec nejslavnější unisonovské písničce Nechal jsem si narůst dlouhý vlasy – ZDE, kterou jsme teď po letech na album Vzpomínky na budoucnost znovu nahráli.

Díky za rozhovor a plný sály.

Zdeněk Svoboda, 19. 11. 2014

Originál článku ZDE