Rozhovory - 2014
Publicista, rocker a občanskodemokratický rebel Petr Štěpánek se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz raduje z úspěchu euroskeptických stran v evropských volbách. „Jsou reakcí na šílenství eurohujerů. Voliči vzkazují: Vlezte nám s touto podobou Evropské unie na záda," okomentoval výsledky i nízkou volební účast. Zamýšlí se i nad současným stavem pravice v České republice. „Pravice - a na prvním místě ODS - u nás prohrává proto, že přestala 'obsluhovat' zájmy svých klasických voličů," domnívá se Štěpánek.

Jak vnímáte výsledky evropských voleb?

Raduji se z vítězství britské Strany nezávislosti. Nikdy dříve by mě nenapadlo, že budu mít radost z vítězství francouzské Národní fronty. Potěšil mě úspěch dalších eurokritických uskupení, kupříkladu Alternativy pro Německo. Tenhle evropský trend je reakcí na šílenství „eurohujerů“, kteří Evropu a Evropskou unii vedou k novodobému „zániku Říše římské“. Česká republika se pouze zdánlivě vydala opačným směrem. Sedmilhář Bohuslav Sobotka sice „úspěch“ zdejších eurofilních stran vydává za vítězství stávající podoby a směřování EU, nicméně skutečným vítězem zdejších voleb je 82 procent voličů, kteří k volbám vůbec nepřišli. Jejich vzkaz je jednoznačný: S Evropskou unií (v téhle podobě) nám vlezte na záda. Jestliže vítěz našich voleb, Babišovo ANO, získal ve skutečnosti pouze 2,91 procent hlasů oprávněných voličů, je to tragedie zdejší politiky.

Václav Klaus prohlásil, že v Česku pravice prohrála. Jak ji podle vás znovu nastartovat?

Pravice – a na prvním místě ODS – u nás prohrává proto, že přestala „obsluhovat“ zájmy svých klasických voličů. To znamená především střední třídy, živnostníků, drobných podnikatelů, lidí práce, co se samostatně živí hlavou či rukama. Navíc ztratila důvěru nastupující mladé generace i seniorů kritických k naší socialistické minulosti. Nahradit tuhle mravenčí práci pozdním laciným antikomunismem či pouze eurokritickými hesly je málo.

Pravice také dlouhodobě zanedbala svoji mediální prezentaci, respektive podobu české mediální krajiny. Rozhodující média v České republice jsou dnes buď přímo ve vlastnictví  nebo alespoň pod vlivem politických podnikatelů, chcete-li oligarchů, kteří na prvním místě hájí své vlastní zájmy, nebo pohrobků zhoubné havlovské skrytě levičácké politiky nebo socialistů. To se bohužel týká i médií takzvaně veřejnoprávních.

Jedna pravicová strana však přeci jen slaví. Svobodní poprvé překročili pětiprocentní hranici a jejich předseda Mach se stal europoslancem. Jak okomentujete jejich úspěch?

Úspěch Svobodných je světélkem naděje v tunelu zdejší všeobjímající beznaděje. Svým nadšením a pracovitostí mi připomínají ODS devadesátých let. Pokud se jim ještě podaří zbavit se svých dětských nemocí, mohou být živou vodou české pravicové politiky.

ODS má nové vedení. Jak ho hodnotíte po pár měsících činnosti?

ODS s novým vedením zastavila svůj percentuální propad, jenže to je dost málo. A radovat se ze zisku dvou mandátů, když jsme jich sedm ztratili, mi přijde trapné. Já osobně sice nemohu být zklamaný, protože na rozdíl od jiných jsem ani po spíše kosmetických změnách loňského podzimního kongresu neměl žádná přehnaná očekávání. Dlouhodobě si totiž myslím, že změny ve vedení a směřování ODS měly být mnohem hlubší. A týká se to i regionální úrovně. Petr Fiala to sice má v hlavě ideově srovnané jak málokdo, nicméně být dobrým politologem není to samé jako být dobrým politikem. Ale to jsem říkal také už na podzim.

Oldřich Szaban

7. 6. 2014

Originál článku ZDE