Články - 2014

V jistém smyslu je Jiří Pospíšil zosobněním právě toho odklonu ODS od svého původního politického a ideového směřování, kvůli kterému mnozí ODS opustili a jiní se k tomu chystali. Byla mezi nimi řada zakládajících členů ODS, patřím mezi ně i já. Následující odstavce nejsou z mých úst.  Takhle o mně Jiří Pospíšil hovořil v České televizi 29. 8. 2013. Já jsem jen nyní, když tenhle zlatoústý miláček médií ohlásil z ODS odchod, neodolal a jméno Štěpánek, jež si bral do úst, zaměnil za jméno Pospíšil.

Nuže, tohle jsou myšlenky Jiřího Pospíšila:

„Já ani nevím, jestli toto stojí za komentář. ODS má dvacet tisíc členů, několik jich, asi do počtu pěti, v poslední době ohlásilo odchod z ODS... Každý posluchač si o tom udělá sám obrázek. Já mohu jenom říci, že pan Pospíšil... nebo i ostatní v uvozovkách odpadlíci, když použiju ten termín, nevytváří hlavní názorový proud ODS, nejsou to tváře, které reprezentují ODS, jsou to tváře, které jsou dnes převážně řadoví členové nebo lidé na regionální úrovni, a nemyslím, že pro budoucnost ODS by odchod těchto lidí ODS jakkoli poškozoval.

Já osobně bych to ani nijak neřešil. My jsme si to dneska stručně v několika minutách řekli na grémiu. ODS má dneska jiné starosti. Připravujeme se na volby, chceme uspět ve volbách... a řešit pana Pospíšila... je opravdu pod naši rozlišovací úroveň a hlavně to není důležité... V tuto chvíli se panem Pospíšilem a podobnými zabývat... to bych považoval za ztrátu času, za něco, co ódeéesce by určitě nepomohlo, a proto já bych na pana Pospíšila vůbec nereagoval. Takové bylo moje doporučení na grémiu a většina členů se k tomuto kloní.

V ODS permanentně probíhá debata o tom, jak má co nejlépe dělat pravicovou politiku, kde jsme třeba příliš ustoupili našim koaličním partnerům v rámci Nečasovy vlády... kde se poučit z chyb, které jsme udělali v koaliční vládě... Ta debata permanentně probíhá, nicméně já stále vnímám několik lidí, kteří chtěli odejít z ODS... a kopali do ódéesky, spíše jako několik jedinců, kteří cítili šanci dostat se na kandidátky jiné politické strany... protože je zřejmé, že ti co takto vykřikovali, asi by se na volená místa ODS nedostali.

ODS má přes dvacet tisíc členů, a kolik lidí... odešlo nebo chtělo odejít? Asi pět lidí, z toho většina z nich jsou dneska řadoví členové ODS... kteří se dnes aktivně nepodílí na politice ODS. Já jim to přeju. Žijeme naštěstí ve svobodné společnosti, ať si každý odejde. Pouze je fér popsat to, jak to je. Že to není boj za ideály... že v době, kdy na kandidátkách ODS by asi nezískali místa, tak se rozhodli, že budou kandidovat za jiný politický subjekt. To je možné a ve svobodné společnosti zkrátka s tím nemám žádný problém. Ale je trošku licoměrné tvrdit, že tak činí pouze z ideových důvodů. Jsem přesvědčen, že ty ideové důvody jsou až na druhém místě.“

Tolik Jiří Pospíšil. Já už jen dodávám: Opravdu, zlatá slova!

30 1. 2014