Články - 2014

Porovnejme si ty dva, co zatím vykonali ve veřejných funkcích.

Klaus

Václav Klaus byl přelomovým ministrem financí, místopředsedou federální vlády, dvojnásobným předsedou české vlády, předsedou Poslanecké sněmovny a dvě funkční období prezidentem republiky. Naprosto zásadní měrou se zasloužil o to, že se u nás rozvinul klasický vějíř politických stran. Stál za klidným rozdělením Československa, výsledkem čehož jsou nejlepší vztahy Čechů a Slováků v historii. Byl motorem polistopadové ekonomické transformace.

Babiš

Andrej Babiš zatím nevykonal vůbec nic. Jen mluví, slibuje a uráží. Předtím stihl rozdat několik tisíc koblih. (Krátký odstavec, že?!)

Skoro se mi nechce věřit, že Andrej Babiš pronesl něco tak neuvěřitelně hloupého: Václav Klaus prý je největší polistopadové zlo. To je nesmírně zajímavé tvrzení, zvláště když si uvědomíme, že právě během „vlády“ tohoto „zla“ se z Babiše, bývalého komunisty s estébáckou skvrnou v životopise, stal druhý nejbohatší člověk v zemi. Z prosté – a jen mírně demagogické – logiky pak navíc plyne, jestliže Klausova léta byla podle Babiše zlem, pak asi ta komunistická léta předtím byla dobrem. Fakt zajímavé!

Přemýšlím, zda to Babiš má z vlastní hlavy, nebo zda mu to našeptala ta jeho americká poradenská firma, jež během půl roku z vychytralého česko-slovenského příjemce dotací stvořila lva českých politických salonů. Skoro bych se vsadil, že platí to první. Američtí poradci totiž nepochybně vědí, že Babišem vyslovené sračky jsou vůči bývalé hlavě státu nejen vrcholně neslušné, ale také nepravdivé, a proto zoufale hloupé.

Andrej Babiš tímto slovním průjmem jistě boduje u té nejpokleslejší části zdejšího obyvatelstva. Problém je ovšem v tom, že to jsou přesně ti, kteří i Babiše opustí přesně pět minut poté, co zjistí, že ani za krále koblih nebudou pečení holubi létat do huby.

À propos, pane Babiši, hic Rhodus, hic salta!

3. 1. 2014