Rozhovory - 2013

Můžete v úvodu zhodnotit stav a vývoj pravice v naší zemi v letošním, téměř uplynulém, roce?

Katastrofa! Sklizeň vlastní bezzásadové politiky.

Často nešetříte kritikou vůči ODS, jejím členem ale stále zůstáváte. Věříte tedy ještě tomu, že to není mrtvá strana?  

Hrajete-li fotbal, navlékáte nějaký dres. Stejné je to v politice. Už dvaadvacet let hraju v modrém dresu. Jenže letos jsem se na poměry ve svém mužstvu už nemohl – stejně jako jeho dva bývalí „kapitáni“ Klaus a Topolánek – koukat. K oběma mám blízký vztah, s Klausem jsem pracoval, s Topolánkem také, navíc jsme přátelé. Oslovila mne jejich dohoda a vůle něco se skomírající pravicí, respektive s ODS udělat, zevnitř či zvenčí. V okamžiku, kdy se to kvůli nedostatku času celé zvrtlo, rezignoval jsem na všechny funkce, ale v ODS jsem jako řadový člen zůstal. Naděje umírá poslední, ale kdovíjaký optimista nejsem.

Co může občanské demokraty postavit na nohy? Bude k tomu stačit pouhý pobyt v opozičních lavicích?

Nestačí jen sedět v opozičních lavicích, musíte také něco dělat, ne se jen babrat sami v sobě, musí vás být vidět, musí vás být slyšet. Nic z toho ODS nedělá.

Roli vůdce opozice se očividně chopil Miroslav Kalousek a nikdo jemu rovný do této pozice mezi poslanci ODS není...

Ano, bohužel.

Jak to podle vás bude s TOP 09? Ona sama a někteří jiní ji za pravici považují. Může na úkor ODS ještě vzrůst nebo zažívá poslední etapu své existence a po konci současného předsedy Schwarzenberga ji potká stejný osud jako ODS v letošních volbách?

Mirek Kalousek je mimořádně schopný a je-li třeba, i bezskrupulózní politik. Nepochybuji, že něco vymyslí. Zdali to bude tak účinné, jako se ukázal být maskot v podobě dřímajícího knížete s čírem, nevím.

Následující otázku jsem vám v minulosti pokládal už minimálně jednou. Přesto zkusím, zda se ve vašem postoji něco nezměnilo. Jak vidíte úlohu exprezidenta Klause do budoucna? Věříte nebo přejete si jeho návrat do aktivní politiky třeba za pár let?

Asi se budu opakovat. Václav Klaus je nejvýraznější politik naší polistopadové éry. Jeho spojitá více než dvacetiletá politická kariéra – ministr financí, premiér, předseda sněmovny, prezident – je úctyhodná. Zároveň je to nejvýznamnější evropský eurorealistický, chcete-li euroskeptický politik. Prakticky vždy se nakonec ukázalo, že měl pravdu, ať už šlo o EU, euro či pseudoekologický klimatický alarmismus. Na rozdíl od jiných jsem nikdy nevolal po jeho návratu kupříkladu do čela ODS, nicméně o tom, že má i dnes stále ještě co říct, vůbec nepochybuji.

Václav Klaus také nedávno vyřkl poměrně zásadní slova o tom, že polistopadový režim v naší zemi skončil. Souhlasíte s tím?

Ano, je to opět velmi přesné systémové vyhodnocení situace. Rok 2013 byl přelomový rok naší novodobé historie, bod jakéhosi obratu směrem zpátky k totalitě, k policejnímu státu, k rozpadu tradiční struktury založené na dělbě moci, rok zemanovské kapitulace před nedemokratickou evropskounijní mocí. Tuhle jsem byl ve Štrasburku, plavil se na vyhlídkové lodi tamními kanály mezi všemi těmi evropskými institucemi a přepínal si ve sluchátkách různé jazykové mutace výkladu. Rusky se Evropská unie překládá jako Jevropejskij sajuz. Asi tak!

Ve volbách, alespoň oproti těm minulým, uspěli Svobodní. Jsou podle vás nějakou nadějí na pravici? Co si o této straně myslíte?

Co se týká politických názorů, jsou dnes Svobodní mému srdci nejblíž. Pokud se dokážou z jakéhosi spíše politického klubu zaťatých fanoušku, prskajících na všechny kolem, přeměnit ve skutečně dospělou politickou stranu, mohou být pro českou pravici živou vodou.  

Od nové vlády ANO, ČSSD a KDU-ČSL toho asi moc dobrého neočekáváte, přesto se zeptám. S jakými nadějemi, anebo naopak hrůzou vzhlížíte ke vzniku této koalice?

Nečekám vůbec nic. Budou to ztracené roky. Další zadlužování, další život na úkor příštích generací. Godot opět nepřijde.

Stručná otázka: Co si myslíte o Andreji Babišovi a jeho úspěchu ve volbách?

Nejsem apriorním kritikem Andreje Babiše, nicméně žádné naděje do něho nevkládám. Představa, že právě on něco udělá kupříkladu s korupcí, jak si představují někteří frustrovaní voliči zleva i zprava, je dokonale naivní. Korupce je systémová záležitost. Čím více protéká peněz veřejnými rozpočty, čím více existuje nejrůznějších dotací, nota bene evropských, prostě čím větší je příležitost, tím je také vyšší míra korupce. Nijak se v tom nelišíme od okolních zemí. Představa, že s tímto systémem něco provede „ausgerechnet“ velkopodnikatel, jehož celý byznys stojí právě na dotacích, je zcela iluzorní.

Jak vnímáte Babišovu letošní mediální investici do Mafry? Patříte mezi kritiky, kteří tvrdí, že bude svých médií využívat k posilování vlastního politické vlivu?

Demokracie stojí, respektive by měla stát na dělbě moci. Primárně na dělbě moci exekutivní, zákonodárné a soudní, sekundárně také na oddělení moci ekonomické, respektive mediální. Jestliže se příliš různých mocí koncentruje v jedněch rukou (v Babišově případě exekutivní, zákonodárná, ekonomická a ještě k tomu mediální), nikdy to nepřinese a ani nemůže přinést nic dobrého.

Česká mediální scéna zaznamenala další posun, když Daniel Křetínský a Patrik Tkáč koupili český Ringier. Z ČR tak odešel další zahraniční vlastník médií. Je to pozitivní vývoj?

Dřív jsem to říkával jako bonmot, dnes už to říkám smrtelně vážně: Existují jen dvě odvětví, jež u nás fungují ještě hůř než politika: justice a média. Nemyslím, že tato vlastnická výměna na tom cokoli změní.

Dokážete vyjmenovat několik věcí, které vás ze strany českých (soukromých či veřejnoprávních) médií nejvíce naštvaly nebo šokovaly?

Letošní Klausova mediální poprava je zločin desetiletí. Kupříkladu Václav Moravec je v tomto smyslu dokonalý arcigauner. Také jeho kolaborace s Ištvanovým gangem je mediální zrůdnost.

Radim Panenka, 31. 12. 2013

Originál článku ZDE