Články - 2013

Předčasné volby nevyřešily vůbec nic. Uškodily všem, kteří je vyvolali. Gratulace zainteresovaným k politické jasnozřivosti!

Když se dva – Nečas a Kalousek – perou, třetí – Babiš – se směje. Strkanici mezi ODS a TOP 09, kdo bude hegemonem na pravici, vyhrálo hnutí ANO, u kterého vůbec není jasné, zda nějakou pravicí vůbec je. K usedavému pláči to není, protože totéž lze říct o ODS i TOP 09.

Tradice smrtícího prezidentského polibku nadále platí. Jak to tak vypadá, je úplně jedno, zda líbajícím je Havel, Klaus či Zeman.

Radim Fiala, jeden z tzv. rebelů, který z ODS odešel kvůli zvyšování daní, zůstává ve sněmovně v barvách Okamurova Úsvitu. Pořád lepší než vazební věznice.

Už to vypadalo, že mužný hlas Víta Bárty také ze sněmovny nezmizí. Za Úsvitu sice utržil největší počet preferenčních hlasů, leč ani to na mandát nestačilo. Uspěli ovšem jiní véčkaři. S Okamurou se do sněmovny vyvezli exposlanci Kádner a Štětina. V oranžovém dresu pak také expolicajt Huml.

Trápení ODS zdaleka nekončí. Až na výjimky ji budou ve sněmovně zastupovat právě ti, kteří ji svojí hloupou bezzásadovou politikou přivedli ke katastrofálnímu jednocifernému výsledku. Když slyším pražského Svobodu či plzeňského Pospíšila uvažující o kandidatuře na předsedu, osypávám se.

Výsledkem Mirky Němcové, Jiřího Pospíšila či Bohuslava Svobody totiž nejsou jejich osobní preferenční hlasy, kterými se teď ohánějí, nýbrž 7,72 %, jež ODS celkově utržila.

Kroužkování naopak vystavilo stopku úřadujícímu předsedovi ODS Martinu Kubovi. Češi měli kdysi zimního krále, občanští demokraté pro změnu letního předsedu.

Ve Zlínském kraji přeskákal na kandidátce ODS díky preferenčním hlasům z posledního na první místo Stanislav Devátý, kdysi statečný disident, dnes úspěšný právník. Kvůli celkově mizernému výsledku ODS ovšem poslanecký mandát nezískal.

Pouze dvěma členům Rusnokovy vlády se zadařilo přetavit své ministerské křeslo v poslaneckou sesli. Ministryni spravedlnosti Marii Benešové, ač byla přátelům růže nevěrná se Zemanem, se to podařilo v oranžovém kostýmku ČSSD. Ministru životního prostředí Tomáši Janu Podivínskému s resuscitovanými lidovci. Všichni Rusnokovi ministři, co si vsadili na SPOZ, pohořeli.

Miroslav Šlouf opět vyhrál. Před třemi lety sebral prostřednictvím Zemanovců vítězství Jiřímu Paroubkovi, pak dostal Zemana na Hrad, a jelikož nevděk světem vládne, poslal tentokrát celý zemanovský SPOZ do kytek. Ahóóój!

Získat poslanecký mandát je někdy fakt snadné. Někomu stačí být na kandidátce ANO a jmenovat se Babiš. Teď nemyslím Andreje, nýbrž Miloše. Zbytek zařídí kroužkující ovčané. Eddie Murphy na dané téma natočil filmovou komedii, my to uvádíme v realitu. Kam se na nás Amerika hrabe!

Další těžká porážka českých médií. Výsledkem nedávné prezidentské antizemanovské kampaně je Zeman na Hradě, výsledkem antibabišovské kampaně posledních týdnů Babiš na koni ve sněmovně. Ještě týden navíc a řepkový král by vyhrál.

Zdrcující prohra České televize a jejích pravidel, podle kterých zve strany do debat. Protežovaní Zemanovci mají nakonec méně procent než nezvaní Piráti a Svobodní. Komu se to nelíbí, toho ztluče televizní ochranka.

Česká filharmonie volila hromadně v japonském Kjótó, kde byl speciálně pro ni zřízen volební obvod. Díky tomu víme, že více než 50 % filharmoniků to hodilo TOP 09. Asi jako poděkování za skvělé ministry kultury, zubaře a družinářku, jež Topka dala kulturní veřejnosti v minulém volebním období. Zajímavé!

Na světě už zbývá jen několik málo jistot: smrt, daně a poslanec Marek Benda.

27. 10. 2013