Články - 2013

ROZHOVOR V roce 1991 spoluzakládal ODS. A jak říká, byla to úplně jiná strana, než je ta dnešní. Petr Štěpánek detailně popsal důvody, proč po 23 letech ze strany odchází a především to, co vše v ní prožil.

Před pár dny jste oznámil, že po třiadvaceti letech opustíte ODS. Činnost jejího vedení jste dlouhodobě kritizoval. Co pro vás bylo tou poslední kapkou, kdy jste si řekl "už dost, odcházím"?

Těch kapek bylo hodně, v posledních měsících spíše proud. Manipulace s kongresem a na kongresu, umlčování alternativních názorů, vylučování a rušení celých oblastí. Spoluzakládal jsem jinou ODS. Ta poslední kapka? Když Mirka Němcová na setkání se členy ODS za příčinu posledních potíží ODS označila Úlehlu s Florianem. Ne, že bych s těmi dvěma souhlasil, ale jejich krok je přece důsledkem stavu ODS, nikoli příčinou. ODS za Nečase dělala jednu chybu za druhou. Namísto poctivé analýzy po všech těch prohraných volbách, krajských, senátních, prezidentských, je vždycky předhozen nějaký pseudoviník, vyhlášena potřeba semknout se a ti samí, kteří ODS přivedli tam, kde dnes je, se pevněji chopí vesel. Hlavně nesvolávat žádný kongres, aby je někdo zezdola pořádně nezepsul. Jestli se nemýlím, tak Mirka Němcová je součástí vedení ODS už od roku 2002.

Jakou měrou se na vašem rozhodnutí podepsala debata o návratu VK do aktivní politiky? Byl jste osloven, abyste se případného projektu účastnil?

Na základě svých mnohaletých zkušeností s fungováním médií jsem obzvláště ostražitý, když hlavní mediální proud spustí nějakou kampaň. Třeba tu, když tzv. rebelové byli jaksi automaticky ocejchování za kazisvěty. A tak jsem zavolal Petru Tluchořovi, kterého jsem předtím osobně nijak neznal, a nechal si to odvyprávět také z druhé strany. Výsledkem byly další schůzky, nejen s ním, ale i s lidmi z Klausova okolí, a seriózní debata o směřování ODS i celé pravice, možných variantách uvnitř i vně ODS i o možném zapojení bývalých předsedů Klause a Topolánka. Teď se to celé jen akcelerovalo amatérským pádem vlády, předčasnými volbami i tím, že zachraňovat ODS opět chtějí ti, kteří celou dobu Nečasovi podkuřovali. V téhle souvislosti ještě pár slov k Ištvanovi. Ten člověk je buď blázen, nebo hraje politickou hru. Se znalostí různých souvislostí si myslím to druhé. Všechna ta obvinění a vytváření „spikleneckých center“ jsou jak vystřižená z Mňačkových Opožděných reportáží. Je to nebezpečná hra s demokracií, neboť nepřípustným způsobem deformuje politickou scénu. A propos – zjistil jsem, že Tluchoř je inteligentní chlapík, který to má v hlavě docela dobře srovnané, navíc je spolehlivý a pečlivý. A to jsou věci, které já, starý puntičkář, dovedu ocenit.

Záměr na působení VK mimo ODS kritizuje její současné vedení s tím, že se pouze rozdrobí síly a jak řekl Martin Kuba, "jít proti ODS by byla velká chyba". Václav Klaus přitom o možném návratu k ODS jasně promluvil 10. 8. před výstupem na Sněžku a odmítl to. Neuvědomuje si Kuba, Němcová a další, v čem a na které straně je chyba?

Klausovým slovům předcházela velmi necitlivá vyjádření některých členů vedení ODS. Opět přesně těch, kteří ODS přivedli tam, kde je, a kteří ji ideově posunuli tak, že se z toho Klaus chtě nechtě musí osypávat. Neštěstím současné ODS je, že namísto, aby dělala svoji vlastní politiku, ve snaze zalíbit se za každou cenu naskakuje na objednávku mediálního mainstreamu. Výsledkem je ODS, jež se podobá více kupříkladu ODA, než té straně, kterou kdysi zakládal Klaus. A hlavními tvářemi se stávají mediální milci typu Jiřího Pospíšila či Bohuslava Svobody. Ten první ovšem nese plnou odpovědnost za onu prokurátorskou bestii utrženou ze řetězu zdravého rozumu, čímž zdaleka nemyslím pouze Ištvana. A s „jeho“ novým občanským zákoníkem si také ještě užijeme. Ten druhý založil celou svou politickou kariéru na kritice svých předchůdců a sám jako primátor nepředvedl vůbec nic. Tedy snad kromě toho, že vylučování členů jak na běžícím pásu a rušení celých oblastí se stalo běžnou součástí repertoáru ODS. Děkuji, nechci! Ale zpět k vaší otázce. Odmítnutí Klause považuji za fatální chybu vedení ODS.

Kriticky jste se vyjádřil k tomu, že se Miroslava Němcová zapojila do řetězové hladovky v souvislosti s jednou z obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy. Co podle vás symbolizuje, že řada politiků ODS podpořila Němcovou jako lídra kandidátky pro předčasné volby?

Napřed obecně: Chápu, že hladovka občas bývá nástrojem vyjádření nějakého názoru pro občanské aktivisty. Politici, a nota bene vrcholoví politici ale přece mají k dispozici úplně jiné prostředky. V jejich podání se celá akce může snadno přeměnit v morální kýč. A konkrétně: Nekritizoval jsem pietu k jedné z obětí srpnové okupace, nýbrž hladovku jako prostředek boje proti návratu komunistů do veřejných funkcí. To mi vážně přijde k smíchu. Zároveň je to pro mě svým způsobem symbolické, kam se ODS posunula. Nebo si snad dovedete představit, jak Klaus či Topolánek vyhlašují antikomunistickou hladovku?

Dovedete si představit, že Miroslava Němcová bude tím, který občanské demokraty přivede k lepšímu výsledku? Či opačně, že je nepřivede do politického hrobu?

Nemyslím si, že Miroslava Němcová přivede ODS zrovna do politického hrobu. Na druhou stranu ovšem mám o lídrovi stále ještě nejvýznamnější pravicové politické strany trochu jiné představy. Říká se, že lídr se nevolí, že ten buď je, anebo není. Každopádně o lídrovství si má člověk důrazně říct, bouchnout do stolu a zvolat, „jsem tady, jsem ten nejlepší, pojďte za mnou“, a ne že to na dotyčného víceméně zbude. To už si ODS zažila s Nečasem, a jak to dopadlo.

V jednom ze svých textů jste zmínil, že většina médií se snažila Václava Klause co nejvíce pošpinit už v době, kdy se chýlil ke konci jeho prezidentský mandát, protože se obávala jeho dalšího politického působení. Nebojíte se, že ve chvíli, kdy Klaus oznámí návrat, nastane taková smršť, že to řadu lidí ovlivní? A jak se tomu případně postavit?

Otázka nestojí, zda se toho bojím, já jsem si tím jistý. Některé lidi to asi opravdu ovlivní, zároveň ovšem platí, že každá přestřelená kampaň nakonec bývá spíše kontraproduktivní. Podívejte se, jak dopadla přestřelená proschwarzenberská a zároveň antizemanovská mediální hysterie. Politologie pro to má dokonce termín overkilling, přezabití.

Jaké by měly být hlavní programové priority případného nového (či převzatého) pravicového projektu a měl by se vymezovat vůči ODS?

Nějakému vymezení se asi nelze vyhnout, ale to není to hlavní. Nejdůležitější úkol je vrátit politice její ideovou podstatu. Dnes se z ní stala soutěž, kdo umí hlasitěji křičet, že protivník je gauner a ve svých řadách má více zločinců. Věcnou podstatu jednotlivých odvětvových politik, zdravotní, sociální, důchodové atd. nahradil všeobjímající „boj“ proti korupci.

Když nedávno agentura Median zveřejnila průzkum, který ODS přisuzuje 13,5 procenta, komentář strany na jejím webu byl, že ODS  má "stabilní podporu voličů". Co k tomu říci?

Bez komentáře.

Závěrem ještě k vašemu odchodu z řad občanských demokratů. Jak se vypořádáváte s názory, že odchod v době diskutovaného zapojení VK do politiky v jiném dresu než ODS je pouze pseudoargumentem a útěkem?

Jedním zadkem nemůžete sedět na dvou židlích. Já bych byl samozřejmě radši, kdyby se obroda pravice odehrála na půdorysu ODS, zároveň ovšem nelze nevidět, že ta značka je opravdu hodně poškozená. Z nadměrné stranické loajality mě navíc vyléčily Nečasovy podrazy. A naopak, oslovila mě dohoda dvou bývalých předsedů a premiérů Klause a Topolánka o společném postupu. K oběma mám z minulosti úzký osobní vztah, nikdy jsem kvůli přátelským vztahům s jedním nepotřeboval zatracovat toho druhého, ale zároveň jsem k oběma byl občas kritický. Je to spíše na nich, zda jim to vydrží, jakou to bude mít podobu a zda se to opravdu promítne do vzniku nového subjektu. Já jsem jen dal najevo, že tomu fandím. Vlastně si tím dost komplikuju život. Politika je děvka, která když vás jednou chytí, nerada vás pouští. A já jsem byl zrovna v období, kdy jsem se úspěšně odmilovával. S vlasy do půl zad na vás v politice moc nečekají. Vrátil jsem se daleko víc k bigbítu. Už půl roku jsem zavřený ve studiu, kde s kapelou točíme a teď už mícháme novou desku. Zároveň stále pokračují jednání o zfilmování mé knížky Na všechno buď připraven. Do toho starosti se správou rodinného majetku i o starou maminku. Kdekdo by se možná divil, co je s tím práce být rentiérem. Jednu výhodu to ale má. Díky naprosté ekonomické nezávislosti si dopřávám luxus dělat jen, co mě baví, a říkat, co si opravdu myslím. Nikam se necpu, nikomu se nepotřebuju vlísávat.

Jak dlouho jste své vystoupení zvažoval? A máte informace, že vás budou následovat další kolegové z regionu?

To je spíš tak, že ve vás něco dlouho zraje, a když to dozraje, uděláte to ráz na ráz. Já nikoho nepřemlouvám, to je přece svobodné rozhodnutí každého. Můj odchod z rychnovské ODS je naprosto přátelský. Proti těmhle lidem zdola přece vůbec nic nemám, právě naopak. To jsou skuteční političtí hrdinové, protože právě oni to ve svém okolí za chyby těch nahoře často schytávají.

Radim Panenka

28. 8. 2013

Originál rozhovoru ZDE