Aktuality - 2013

Občanskou demokratickou stranu, politickou stranu, kterou si vymyslel Václav Klaus, jsem v roce 1991 v Hradci Králové spoluzakládal. Václava Klause stále považuji za daleko nejvýraznější politickou osobnost naší polistopadové éry. To, že jsem s ním po nějaký čas mohl osobně spolupracovat, pro mě byla čest i obrovská životní zkušenost.

Mirka Topolánka, druhého předsedu ODS, považuji za svého přítele a mám jej – možná právě proto, že i jemu jsem byl po nějaký čas hodně blízko – lidsky rád. Způsob, jakým byl z politiky odejit, dodnes – a s odstupem času čím dál více – považuji za faul. Lidský, mediální i politický.

Ve chvíli, kdy na tom ODS ani pravice jako celek nejsou zrovna nejlépe, jsem uvítal, že právě tito dva ostřílení matadoři, bývalí předsedové ODS a premiéři České republiky – ale svého času i rivalové – k sobě dokázali najít cestu, spojit síly a nabídnout pomoc. Byl bych raději, kdyby se to odehrálo v rámci ODS, nicméně je evidentní, že většina současného vedení občanských demokratů si zapojení a normalizaci vztahů se svými bývalými předsedy evidentně nepřeje. Považuji to za fatální chybu.

Za těchto okolností vítám Klausovo a Topolánkovo rozhodnutí přispět k renesanci pravicové politiky v naší zemi prostřednictvím nového politického, respektive volebního subjektu a jsem připraven se na něm podílet, ať už zapojení obou bývalých předsedů bude jakékoli. Zároveň vítám participaci dalších „klausovských“ sil, ochotných přiložit ruku k dílu. Doba žádá velkorysost, toleranci a pokoru.

Uvědomuji si, že moje rozhodnutí znamená také nutnost vypořádat své vztahy s ODS. Učiním tak v tichosti, s noblesou a ve vší slušnosti. Svoje kritické názory na směřování ODS jsem v posledních měsících říkal dostatečně nahlas jako člen, nepovažuji za slušné ani vhodné vykřikovat je nyní, když už jsem jednou nohou ze dveří. Prožil jsem s ODS v dobrém i ve zlém 23 let, odcházím obohacený i smířený. Přestože se v některých názorech můžeme lišit, většiny členů si stále vážím, a ty ze svého nejbližšího okolí, které mám rád, budu mít rád i nadále. Ostatně jsem si jistý, že oni mi oplatí stejně.

Petr Štěpánek,
místopředseda Regionálního sdružení ODS Královéhradeckého kraje

24. 8. 2013