Napsali o mně

Převážně v pozitivním duchu se nese hodnocení České televize od mediálního odborníka Petra Štěpánka u příležitosti kulatého výročí prvního vysílání, protože podle něj nynější vedení dělá skutečně televizi veřejné služby. Výhrady má ale k hlavnímu zpravodajskému pořadu Události, který je zbytečně dlouhý a rozvleklý, naopak si pochvaluje formát nočních Událostí, komentářů.

Na jednom z billboardů, kterými Česká televize připomíná, že právě v květnu před šedesáti lety začala vysílat její předchůdkyně Československá televize, jí přeje její nejznámější sportovní komentátor Jaromír Bosák, aby byla vždy příliš mladá na penzi. A čerstvá šedesátnice se má pořád čile k světu i soudě podle hodnocení, které jí vystavil bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.a posléze i její místopředseda Petr Štěpánek.

„Samozřejmě že Česká televize má co oslavovat. To, čím se může nejvíce chlubit, je spousta televizních profesionálů, co za šedesát let vychovala. Mnozí z nich později vybudovali i české komerční televize. Příklady s opačným znaménkem se v době oslavy šedesátin vytahovat nesluší,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Štěpánek.

Ve škole by ČT dostala od mediálního odborníka dvojku

Pozitivně hodnotí nejen šest desítek let historie vysílání, ale i momentální stav veřejnoprávní televize z hlediska tvůrčího, programového, personálního či finančního. „Kondice současné České televize je dobrá. A použijeme-li školní hodnotící škálu, pak spíše či přesněji chvalitebná. Dobrá by bylo na trojku, chvalitebná znamená dvojku,“ vysvětluje Petr Štěpánek.

Jednoznačně však neodpoví na otázku, zda koncesionář dostává adekvátní protihodnotu za to, že měsíc co měsíc odevzdává České televizi poplatek 135 Kč. „Otázka tzv. koncesionářských poplatků je na dlouhou debatu. Můj názor je, že tento způsob financování veřejnoprávních televizí se přežil, neboť ve skutečnosti je to jen a jen další daň, jež dopadá na poplatníka. Dlouhodobě preferuji zrušení koncesionářských poplatků a jejich nahrazení financováním médií veřejné služby ze státního rozpočtu,“ říká mediální odborník.

Události, komentáře mají dobrý formát, samotné Události jsou rozvleklé

Naopak jasno má o úrovni hlavních zpravodajských pořadů Událostí a Událostí, komentářů i jejich moderátorů. „Události, komentáře mají dobrý formát, z moderátorů ode mne dostává Veselovský jedna minus, Klepetko za tři a Drtinová nedostatečnou. Naopak Události jsou zbytečně dlouhé a rozvleklé, virtuální studio mi přijde nic moc a v něm přecházející postavy jako nesmyslné. Ale výkony moderátorů jsou dobré, zvláště pak Železného a Augustové,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

Více než rok a půl už řídí a tedy i významně ovlivňuje Českou televizi nový management v čele s generálním ředitelem Petrem Dvořákem. „Není pochyb o tom, že současný management České televize skutečně dělá televizi veřejné služby,“ myslí si Petr Štěpánek, jenž považuje počínání současného šéfa veřejnoprávní televize ve funkci zatím za velmi dobré.

Během dvaceti let obstál nejlépe v čele ČT Ivo Mathé

A při té příležitosti stručně hodnotí i Dvořákovy předchůdce v čele České televize. „Mathé – velmi dobrý, Puchalský – omyl, Chmelíček – fatální omyl, Hodač – nedostal příležitost (televizní vzbouření byl osudový zločin, jenž Českou televizi tragicky poznamenal), Balvín – nevyužitá příležitost (nikoli pouze jeho vinou), Janeček – něco velmi dobře (digitalizace, grafika), něco špatně,“ nabízí Petr Štěpánek svůj pohled na muže, kteří veřejnoprávní televizi řídili v uplynulých dvaceti letech.

Jiří Hroník, 19. 5. 2013

Originál článku ZDE