Články - 2012

Kongres, sjezd či výroční konference jsou pro politické strany nejdůležitější událostí roku. Mají-li mít smysl, vyžadují jistou přípravu. A také čas na diskusi. Nejen v samotném průběhu, nýbrž i v období předcházejícím samotnému sněmování.

V případě ODS se před kongresem musí v jednotlivých oblastech (okresech) nejprve sejít oblastní rady, které stanoví termín oblastních sněmů a klíč volby delegátů v místních sdruženích. Následně proběhnou místní sněmy (na úrovni obcí), pak oblastní sněmy (okresy) a regionální sněmy (kraje). Na jednotlivých úrovních se tahle předkongresová mašinerie dotýká desítek a stovek lidí, kteří tomu musí uzpůsobit svůj program. V ideálním případě to vyžaduje několik měsíců. Nepochybně také proto, že je vhodné a potřebné, aby se různé místní, oblastní i regionální sněmy nekonaly ve stejný den, aby se vyšší funkcionáři mohli přijít zodpovídat na co nejvíce míst.

A co aktuálně udělal předseda ODS Petr Nečas? Volební kongres svolal v šibeničním termínu, kdy na přípravu ponechal ani ne tři týdny, přičemž do toho všeho ještě běží volby, na třetině území dokonce po dva víkendy. Zbláznil se ten Nečas? Existuje jakýkoli objektivní důvod k takovému spěchu, odůvodnitelnému snad pouze v případě kongresu mimořádného?  Samozřejmě, že ne! Dokonce je to přesně naopak. Nečas a spol. dostali na posledním kongresu nadstandardní půlrok funkčního období navíc.

Důvod, proč Nečas tak kvaltuje, je čistě jeho osobní. Svým kritikům a rivalům nechce ponechat čas, aby se zformovali. Z krátkodobého čistě machiavelistického pohledu je to strategie možná účinná, z dlouhodobého ovšem smrtící. Smrtící pro Nečase i ODS. Vítězit se má ve férové soutěži, nikoli znásilněním pravidel.

Je mi líto, ale Nečasův postup se nedá interpretovat jinak, než že předseda ODS pohrdá vlastní členskou základnou. Jak se k Nečasově podpásovce postaví Výkonná rada ODS jako nejvyšší orgán mezi kongresy?

14. 10. 2012

(Autor je místopředsedou ODS v Královéhradeckém kraji.)