Články - 2012

Kdo je pro demokracii větším nebezpečím, předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip, nebo pravdoláskovní ikona Jiřina Šiklová? Pokud za hodnotící kritérium vezmete jejich výroky po chrastavském prezidentském „atentátu“, možná budete překvapeni.

Komunistický předák Filip se vyjádřil vcelku jednoznačně: „KSČM se od útoku na prezidenta ČR Václava Klause naprosto distancuje. Násilí je s naší politikou neslučitelné a jakékoli činy s ním spojené, byť jen náznakem, odsuzujeme.“ Doplnila ho ještě liberecká okresní předsedkyně Lysáková: „KSČM Liberec odsuzuje jakoukoliv formu násilí, útoku pro řešení osobní životní situace. Považujeme incident v Chrastavě za naprosto nepřijatelný. Prezentovat svůj nesouhlas byť plastovou pistolí je zcela nezodpovědné, neboť mohlo dojít při řešení ochrankou či Policií ČR v davu ke skutečným tragédiím.“

Můžeme si o komunistech i jejich straně myslet cokoli – a ani autor tohoto článku si o nich nemyslí nic dobrého – ale v tom vyjádření není žádné ALE. Není v něm žádná relativizace typu, že ten mladý muž s pistolkou sice pochybil, ale omlouvá ho mládí, společenské poměry, osobní frustrace či cokoli jiného.

To (bývalá) soudružka Šiklová, přední to protagonistka pražské levicové kavárny, za jiných okolností vždy vyznávající Pravdu a Lásku, to vzala z jiného konce. Zde jsou citace jejích výroků v časopisu Týden:

„Dotyčný ... má už asi – jako řada lidí – plné zuby komentářů pana prezidenta Václava Klause, které jsou často provokativní. A tak chtěl také provokovat. Komentáře pana prezidenta jsou občas především snahou, aby on sám byl vidět, dokud je ještě na Hradě. A ten takzvaně atentátník se pokusil o to samé: také být viděn. Asi si říkal, že prezidenta vystraší. Chudák však – kdyby ochranka zasáhla – mohl být zraněn nebo dokonce zabit ...  ten dotyčný chtěl jen asi upozornit, že komentáře pana prezidenta nejsou pro všechny lidi stravitelné... Není to vhodná "komunikace", ochranka toho muže mohla zastřelit. Jinak použití té pistolky je spíše legrace, provokace, ale svědčí o tom, že lidi jsou opravdu naštvaní a už nevědí, jak to dát jinak najevo... Dělat se to nemá. Ale takzvaný atentátník na sebe chtěl upozornit, a to se mu podařilo. Jinak by si mohl prezident Václav Klaus myslet, že všichni občané souhlasí s jeho komentáři.“

Přeložme si to do ještě více srozumitelné řeči: na vině není atentátník, nýbrž Klaus! Soudružka Šiklová ho nemá ráda, skoro se odvážím napsat, neb to bude přesnější, že jej přímo bytostně – podobně jako její mnozí jiní pravdoláskovní kolegové – nenávidí. A nenávidí ho tak, jak jen celoživotní bolševici tělem a duší nenávidět dovedou. Proto relativizuje a ve jménu této relativizace vyvozuje, že vše je dovoleno.

Takže až nebudete spokojeni se svým životem, nehledejte vinu na prvním místě sami u sebe. Až nebudete souhlasit s komentáři Václava Klause nebo nějakého jiného politika, jenž se vám zajídá, respektive až si pomyslíte, že některý z těchto politiků by si snad mohl myslet, že s ním souhlasíte, utíkejte si koupit pistoli nebo nějakou jinou zbraň a neváhejte po dotyčném pálit. Vždyť jak jinak na sebe můžete upozornit. To vám vzkazuje Jiřina Šiklová, na rozdíl od Filipa oblíbená mluvící hlava hlavního proudu našich svobodných médií.

A teď se prosím znovu zamyslete, kdo je pro náš svět nebezpečnější? Komunistický předseda, nebo apoštolka „pravdy a lásky“?

30. 9. 2012