Články - 2012

(Psáno pro Český rozhlas 6 pro pořad Názory a argumenty. Zvukovou podobu tohoto komentáře má Český rozhlas 6 k dispozici od 6. 2. 2012. Dodnes jej neodvysílal.)

V dnešní době velkých průšvihů to vypadá skoro jako drobnost. Jenže ona to drobnost není. Právě z takovýchto drobností se totiž nakonec v součtu stává velký průšvih. O přešlapech a úletech nejvyšších policejních šéfů, totiž policejního prezidenta Petra Lessyho a jeho ještě proslulejšího náměstka Vladislava Husáka toho už bylo napsáno dost. Tady je další kamínek do nevzhledné mozaiky.Zřejmě nepostradatelný plk. Vladislav Husák byl zrovna šéfem cizinecké policie, když si ho nový policejní prezident povolal do funkce svého náměstka. Bylo proto třeba se poohlédnout po náhradě, jež by usedla na Husákovu uvolněnou cizineckou židli. Kandidátů sice bylo víc, ale v hledáčku nakonec zůstal plk. Milan Majer, do té doby ředitel oblastního ředitelství cizinecké policie v Hradci Králové. Ale co čert nechtěl!

Ustanovení do funkce už bylo na spadnutí, když se přihodila poněkud nemilá věc. Při cestě služebním vozem byl plk. Majer zastaven policejní hlídkou kvůli překročení rychlosti a při následné rutinní kontrole se zjistilo, že má v krvi alkohol. Dokonce se i sám přiznal, že před jízdou požil. Trval však na tom, aby vedle dechové zkoušky absolvoval i zkoušku krevní. A protože je to zkušený policista, který ví, jak to chodí, různými časovými průtahy nakonec oddálil odběr krve až na dobu, kdy hladina alkoholu v jeho krvi poklesla pod 0,2 promile. V takovém případě se celá věc odkládá.

No, a načas se odložilo i jeho jmenování do funkce ředitele cizinecké policie. Ale opravdu jen načas. Chvíli si ještě Majerovu věc přehazovali na krajském ředitelství v Hradci Králové, dva tři měsíce se počkalo a pak byl nenahraditelný Husákův pretendent do funkce ředitele cizinecké policie ustanoven. Jistě, z hlediska zákona byl Majer čistý, nota bene, když se tomu patřičně pomohlo, ale cit pro elementární spravedlnost, selský rozum i obyčejná slušnost pláčou kdesi v koutě. Jak prosté, milý Watsone, že?!

Ale to ještě není konec příběhu. Na dortu ještě chybí ona pověstná třešinka. Tak jako vše dobré přece musí být po zásluze potrestáno, tak i nepravosti musejí být naopak oceněny! A tak si policejní potentáti nádavkem ještě rozdali vyznamenání. Náměstek policejního prezidenta plk. Mgr. Vladislav Husák a ředitel Služby cizinecké policie, také plukovník a také magistr, Milan Majer koncem roku 2011 převzali z rukou policejního prezidenta Petra Lessyho, do třetice také plukovníka a magistra, medaili za zásluhy o bezpečnost. A tak je to správné! Vždyť kdo z nás by se hned necítil bezpečněji, když policii řídí tak šikovní funkcionáři.

A jaké z našeho příběhu plyne poučení? Až se budete chtít stát šéfem některého z celostátních policejních útvarů, nijak se nežinýrujte a užívejte života plnými doušky. A hlavně mějte na paměti, že nějaké to štamprle rozhodně není na škodu. Dá se říci, že přímo naopak! Tak, na zdraví!

napsáno 6. 2. 2012, zveřejněno 13. 4. 2012