Články - 2011

Je to vskutku impresivní pohled, když všichni ti odborářští strejcové vytvoří před ústředím ROH svůj betlém. Jako by se čas vrátil o třicet čtyřicet let zpátky. Ta směsice oduševnělosti, inteligence a šarmu tesilových obleků ve stylu delegátů okresní stranické konference je neodolatelná. Však také jejich duševní pobratimové hnedle spěchají zastavit stroje a vyrazit do ulic.

Jaképak šetření, jaképak reformy, ať platí bohatí! Jednotný šik odborářů, socanů a komunistů, poháněný tradiční třídní nenávistí, je historicky nerozborný. Staré psy novým kouskům nenaučíš! Že na to nakonec stejně nejvíc doplatí ti nebozí důvěřivci, kteří jim skáčou na lep, je jim jedno. A tak odboroví, komunističtí a sociálně demokratičtí bolševici v nerozborné jednotě ženou popletené pracující do neštěstí. Koneckonců je to stará známá věc, že bolševik vás vždycky nechá rád zemřít za svoji věc.

Soudruzi z Řecka jsou inspirací. To přece dá rozum, že nejlepší způsob jak zabránit státnímu bankrotu je zapálit ministerstvo financí. Případně vzít policajta plaňkou po palici. Velmi účinné je rovněž zapalování aut.

Tak daleko sice ještě nejsme – zatím jen stojí vlaky a metro a odborářský kompars huláká na pražském pochodovém cvičení –, ale co není, brzy být může. Že to na nutnosti a neodkladnosti reforem nic nezmění? Ale o to tady přece vůbec nejde. Odboroví papaláši potřebují předvést a prokázat svoji důležitost a nepostradatelnost. On to totiž vůbec není špatný kšeft být odborovým bossem. Však moc dobře vědí, proč tají, kolik za to poflakování v er-ó-há-cké kachlíkárně vlastně berou.

A tak prostý lid lákají za sluncem Egejského moře. No nekupte to! Zadarmo do Řecka, aniž vytáhnete paty z domova. Cestovní kancelář ROH na čele s ředitelem Jaroslavem Zavadilem Zápotockým je firma neomezených možností.

Za víc slov tahle odborářko-socansko-komunistická trapárna nestojí.

16. 6. 2011