Články - 2011

Míra idiocie ve veřejném prostoru, jež infikovala českou společnost, nadále roste. Je ovšem otázkou, zda ohniskem, odkud se šíří, je pouze politická sféra, jak si většina lidí nejspíš myslí, či zda zdroje nákazy nemají svůj původ také někde jinde. O tom, že i na druhé variantě něco je, svědčí kupříkladu poslední novinářské ceny za rok 2010 udělené nadací Open society fund amerického miliardáře maďarského původu George Sorose.

Nejúspěšnějšími novináři se stali reportéři České televize Michael Fiala a David Havlík. Zvítězili nejen v kategorii o nejlepší analyticko-investigativní příspěvek, ale získali také zvláštní česko-slovenskou cenu za výjimečnou investigativní práci. Zaujala jejich série reportáží, která objevila nové skutečnosti v případu arbitráže firmy Diag Human proti Česku. Dokonce prý České republice ušetřili tři miliardy korun. (Zdroj: ZDE)

Větší – s prominutím – hovadinu jsem opravdu už hodně dlouho neslyšel. Michael Fiala a David Havlík totiž popletli, co mohli, ve složité kauze se vůbec nedokázali zorientovat, divákům zprostředkovali její falešný obraz, v důsledku čehož ve sporu o astronomickou částku poškodili pozici České republiky, a jestli snad někomu ušetřili peníze, tak jenom vykutálenému panu Šťávovi.

Pokud by si někdo opravdu zasloužil novinářskou cenu za investigaci a trpělivé odhalování všech nepravostí, jež se speciálně v kauze Diag Human odehrály, nejsou to popletení narcisové z České televize, nýbrž osamělý bojovník proti větrným mlýnům zdejší novinářské povrchnosti, stádovitosti a lokajství Tomáš Cikrt. Jestli se o věci chcete opravdu něco dozvědět, prostudujte si jeho web www.anikorunu.cz, koukat na Českou televizi je ztráta času. Však i v tomto případě byl Tomáš Cikrt první, kdo se proti této zhovadilosti z dílny Open Society Fund ozval (Cena pro Reportéry ČT je trapným omylem).

Stává se z toho už taková legrační česká tradice. Podrazíte kolegy v mediálních radách (Milota, Rejchrt, Voráč – Nejhloupější cena roku)? Přihrajete svojí novinářskou hloupostí (v tom lepším případě) nebo služebným novinářským aktivismem (v tom horším případě) někomu astronomickou částku z kapes daňových poplatníků? Vždy se najdou nějací popletení (v tom lepším případě) nebo vykutálení (v tom horším případě) kamarádi nebo kamarádi kamarádů, kteří vám za to ještě udělí medaili a obvykle přidají i naditou obálku.

Ach jo!

16. 4. 2011