Články - 2010

Málokdy se stává, že stopa z místní politiky se tak výrazně otiskne do politiky nejvyšší. Členům ostravské ODS se to podařilo.

Ten bonmot už před lety používal Vladimír Mečiar. Jak se stupňuje slovo nepřítel? Nepřítel, úhlavní nepřítel, koaliční partner. Mečiara můžeme doplnit o čtvrtý – nejvyšší – stupeň nepřátelství: spolustraník. Vzájemná nenávist, kterou dovedou vyvinout znepřátelené frakce uvnitř jedné strany, bývá bezmezná.

Důvěrně to znají i v jiných stranách. Také ODS touto cestou v poslední době slavně poráží sama sebe. Stačí zajet do Českých Budějovic, Pardubic či Náchoda, to jen tak namátkou, poslechnout si historky z modrého stranického života a pak se podívat na volební výsledky.

Přímo ukázkový gól do vlastní branky předvedli v letošních senátních volbách ostravští občanští demokraté. Končící senátorka Liana Janáčková kdysi bývala členkou ODS. Pak ovšem zvítězily místní osobní animozity a Janáčková napodruhé – tj. před šesti lety – už do horní komory kandidovala coby nezávislá. Ale pozor, i pak byla členkou senátorského klubu ODS.

Ostravský kandidát ODS letos v prvním kole neuspěl. Proti Antonínu Maštalířovi z ČSSD ale opět postoupila Janáčková. Před druhým kolem ji – zcela logicky – podpořil předseda občanských demokratů Petr Nečas. A co udělali místní ódésáci? Rubikon lokální nenávisti nepřekročili. Nečasovi vyčinili a Janáčkovou s velkým mediálním humbukem nazvali lumpem. Než Janáčkovou, to prý radši podpoří oranžového Maštalíře. Přičtěme k tomu neuvěřitelnou kauzu se zápalkami, svojí absurditou a křiváctvím jak vypadlou z Mňačkových Opožděných reportáží, a bylo vymalováno.

ČSSD má vysněný 41. mandát, ODS problém. Ztrátou Janáčkové nepřišli modří a potažmo vládní koalice o jeden – navíc rozhodující – hlas, nýbrž o dva. Senátní klub ODS totiž mandát odečítá, zatímco klub ČSSD přičítá.

Furianti z ostravské ODS mohou být spokojeni, Janáčková má utrum. Co na tom, že cenou je absolutní většina ČSSD v horní komoře. Gratulace do Ostravy!

24. 10. 2010