Rozhovory

Hradec Králové – Mezi osobnostmi na kandidátkách stran nechybí ani novinář, muzikant a politik Petr Štěpánek (ODS).

V předvolební kampani slibujete zrušení televizních a rozhlasových poplatků. Proč je máme přestat platit? A jak by měla být veřejnoprávní média financována?

Takzvané koncesionářské poplatky už dávno ztratily svůj původní smysl a přeměnily se na jakousi další podivnou daň. Zrušením poplatků ušetří domácnost až 2 160 Kč ročně. Pro sociálně slabší domácnosti to bude nezanedbatelné přilepšení, nemluvě o domovech důchodců. Navíc je to systémové opatření, nikoli jednorázové plácnutí do vody jako tzv. třináctý důchod, který ovšem ve skutečnosti není ani třináctý, ani důchod, nýbrž jen nehorázný, nesystémový, populistický úplatek.

Financovat veřejnoprávní televizi a rozhlas ze státního rozpočtu bude racionální, efektivní a především sociální. Racionální proto, že odpadnou desítky milionů zbytečných peněžních transakcí za rok. Efektivní proto, že všechny peníze určené televizi a rozhlasu tam skutečně skončí a jejich podstatnou část nesebere pošta.

Nikdo nikomu zároveň nenalhává, že veřejnoprávní média financovaná ze státního rozpočtu budou úplně zadarmo. Státní rozpočet jsou naše peníze, vytváří se i z našich daní. Sociální kouzlo je ale v tom, že prostřednictvím státního rozpočtu se každý bude na financování veřejné televize a rozhlasu podílet mírou svého zdanění. Bohatí přispějí více, sociálně slabší přisypou trochu a ti nejpotřebnější nezaplatí nic.

Pojďme k dalšímu tématu: dostavba dálnice D11 a navazující rychlostní silnice R35. Chybí Východočechům? Potřebujeme je a budou vůbec někdy hotové?

Ano, chybí nám. Strašně! Dálnici až na hranice s Polskem a rychlostní silnici R35, v první fázi alespoň jako obchvat Hradce Králové, který z města odvede prakticky veškerou dálkovou dopravu, potřebujeme jako sůl. A ještě přidám splavnění Labe až k Pardubicím. Naši ekologisté ve svém svatém boji za práva ještěrek jaksi pozapomněli, že lodní doprava je ta vůbec nejekologičtější. Na dopravní infrastruktuře je závislý obchod, investice, služby, turistika. To všechno znamená práci pro tisíce lidí, daňovou výtěžnost, a ve svém důsledku tedy prosperitu celého regionu východních Čech a spokojenost občanů.

Náš region nikdy neměl svoji politickou lobby, která by se bez rozdílu politických dresů, ve kterých každý hrajeme, dokázala na centrální úrovni společně opravdu poprat o klíčové zájmy regionu. Chci se pokusit to alespoň trochu změnit.

Vaše glosy si neberou servítky před nikým. Pokud se stanete poslancem, přenesete stejný přístup do Sněmovny?

Každý z nás dennodenně vstupuje do různých rolí. Jinak se chová fotbalový fanoušek a jinak návštěvník kostela, byť jde stále o téhož člověka. To není přetvářka, to jsou naše různé životní role. Za život jich každý odehrajeme stovky, za den občas desítky. Blázen není ten, kdo ctí roli, ale kdo se v divadle chová jako na pastvě.

Stejně tak jsou odlišné role novináře a politika. Jako publicista nekoukám příliš napravo ani nalevo, pero mám pěkně zostra seříznuté a servítky si opravdu neberu. Mám rád ironii a sarkasmus, obvykle jimi nešetřím. Jedni mě právě proto rádi čtou, jiní nenávidí. Novinář podle mého názoru nemá kličkovat, má se vyjadřovat jednoznačně. Dělám to.

Role politika je ale jiná. I politik má hájit své přesvědčení, jenže navíc musí umět hledat kompromisy. Nejen s koaličními partnery, ale často i s politickými protivníky. Musí umět nejen tvrdě vyjednávat, ale umět se i dohodnout. Přesně takhle to ve veřejných funkcích dělám. Takže nenechte se mýlit, Štěpánek publicista a Štěpánek politik je sice stále tentýž člověk, ale jsou to dvě různé role. V případě zvolení poslancem navíc ten publicista nejspíš ustoupí trochu do pozadí. Jestli po něčem opravdu netoužím, pak je to šarže jakéhosi hrubiánského Ratha v modrém provedení.

A co role hudebníka? Zůstáváte stále také rockerem?

Dřív byla hudba hlavní náplní mého života. Byla pro mě zábavou, prací, dobrodružstvím, obživou a za komunistů i tak trochu vnitřní emigrací. Až po sametové revoluci jsem k ní přibral ještě novinařinu a pak i politiku. Hlavní životní náplň se ale časem přeměnila na koníček. Skupina Unisono existuje pořád, i když hrajeme už jen občas.

Nejbližší velká akce, která nás čeká, je Odyssea fest 19. června 2010, nejzvláštnější festival sezony. Pořádají ho naši fanoušci pro nás, pro muzikanty, co jsme prošli legendární Odysseou a kapelami příbuznými a odvozenými. Ti nejstarší na nás jezdí už přes třicet let, u našich písniček zažili první lásky i rozchody, stárnou spolu s námi. Hrozně se těším.

Mgr. Petr Štěpánek (1958)
Publicista a hudebník, absolvent Pedagogické fakulty. Se skupinami Spektrum, Natural, Odyssea a Unisono natočil deset alb. Doposud vydal sedm knížek. V Hradci Králové spoluzakládal Občanské fórum a o dva roky později ODS. Byl tiskovým tajemníkem předsedy vlády Václava Klause, členem a místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (v r. 2003 byla rada odvolána, v r. 2007 soud odvolání zrušil jako nezákonné). V současnosti je členem Rady ČTÚ. Do Poslanecké sněmovny kandiduje na druhém místě kandidátky ODS v Královéhradeckém kraji.

Hradecký deník, 19. 5. 2010