Články - 2010

Neexistuje jeden jediný důvod, proč by se zrovna tři dny před volbami měla na veřejnoprávní obrazovce producírovat ausgerechnet manželka předsedy ČSSD. Zvláště pak, když jako jediná z manželek lídrů všech politických stran, co kandidují, se otevřeně - coby politická aktivistka - angažuje v předvolební kampani svého manžela a jeho politické strany.

Obsazení Petry Paroubkové do televizní debaty (Před půlnocí) nelze chápat jinak než jako lokajskou službu České televize Paroubkově politické straně. Je veřejným tajemstvím, jakým zákulisním tlakem si Lidový dům vystoupení předsedovy manželky na veřejnoprávní obrazovce vynutil. Manželka lidoveckého Cyrila Svobody tu byla do počtu a jen jako alibi a zástěrka, že to není tak šílené, jak šílené souručenství ČT a ČSSD ve skutečnosti je.

Jen o den později – dva dny před volbami – vynalezla lokajská dramaturgie České televize další cestičku, jak na obrazovku propašovat pro změnu Paroubkova sportovního maskota Jiřího Šlégra, dvojku na ústecké kandidátce ČSSD. Neexistuje žádný důvod, proč by kandidát sociálních demokratů Šlégr měl jakoby "vyvažovat" vystoupení Jaromíra Jágra v Hydeparku. Jágr nikam nekandiduje a Šlégr zase nemá nic společného se zlatou medailí našich hokejistů. A pokud by snad mělo být na závadu, že Jágr fandí ODS, nemusí ho přece ČT v předvečer voleb do vysílání vůbec zvát. Skoro to vypadá, že Jágr byl pozván jen proto, aby se mohl blýsknout také Šlégr. Jágr hovořil o hokeji, Šlégr o politice. Netřeba pochybovat, že jalové otázky určené Šlégrovi, přesněji spíše nahrávky, připravili oranžoví režiséři Tvrdík a Dimun.

Dvě drobné podpásovky, dvě drobné ukázky, jak dramaturgové a manažeři veřejnoprávní televize, kterou si platí voliči všech politických stran, poskytují v předvolebním boji výhody jedné politické straně. Selhání České televize je neomluvitelné. Doufám, že se najde příležitost ptát se zodpovědných osob – na prvním místě generálního ředitele Jiřího Janečka a ředitele zpravodajství Milana Fridricha – na vysvětlení. 

25. 5. 2010