Články - 2009

Úřadující předseda Strany zelených a bývalý ministr školství Ondřej Liška se zřejmě definitivně zbláznil. Nejprve přišel s nápadem odvolávat prezidenta, teď zase tvrdí, že na Radio Wave byl spáchán atentát (ZDE). Proboha, kým? Soudem? Radou pro rozhlasové a televizní vysílání? Radou Českého rozhlasu? Příslušnými orgány Poslanecké sněmovny? A co je na tom, svatá prostoto, atentátnického, zastávat názor, že vysílání aave prostřednictvím pozemních vysílačů VKV je za stávající legislativní úpravy v rozporu se zákonem, když to tak prostě je?

Jediný, kdo se v souvislosti s Wavem dopustil svévole a fatální chyby, byl bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. A to přesně v okamžiku, kdy původně pouze digitální Wave vypustil do analogového éteru. Bez opory v zákoně to prostě dělat neměl. Tečka.

Liškou navržená novela zákona o Českém rozhlase je legitimní řešení a může Wavu otevřít dveře k návratu do FM pásma. Ale také nemusí. Kmitočtů je omezené množství a společenská objednávka není jen na alternativní stanici pro mladé. Jsou zde i jiné posluchačské skupiny. Liška si samozřejmě může hrát na uraženého a svoji novelu stáhnout, ale to je asi tak všechno. Karavana stejně půjde dál.

Je věcí společenského a politického konsensu a odpovědností vedení Českého rozhlasu a Rady Českého rozhlasu, která varianta dostane přednost. Uvažovaná stanice mluveného slova není o nic méně „bohulibá“ než alternativní rádio pro mladé. Možná právě naopak.

Radio Wave, coby digitální stanici Českého rozhlasu, nikdo nikdy nezrušil ani nezakázal, ani rušit či zakazovat nehodlá. Wave stále vysílá a vysílat bude. Tak jaký atentát? (Osobně proti němu také nic nemám, zrovna ho poslouchám v DVB-T.) Při rozhodování, jakou cestou jít, ale nelze pominout ani fakt, že schopnost dobrat se oblíbené stanice jinou než analogovou FM cestou je u mladé generace nesrovnatelně větší než u zbytku populace.

Shazovat „mluvící stanici“ už dopředu nalepováním znevažujících značek typu „rádio pro kamionáře“ příliš nesvědčí o solidnosti používaných argumentačních prostředků. Ale čemu se divím, s nějakou obyčejnou lidskou slušností si militantní zastánci Radia Wave nikdy nelámali hlavu. Vše je dovoleno. Jak je vidět, ani politický praporečník Wavu Liška není v tomto smyslu se svým „atentátem“ výjimkou.

15. 10. 2009