Unisono 


Složení

Vlastimil Lukšík - kytara, zpěv
Radek Štecker - baskytara
Petr Štěpánek - klávesové nástroje, zpěv
Ladislav Vašíček - bicí nástroje


Kontakt

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript


Webové stránky

http://www.unisono-rock.cz/



     Unisono - Silvestr 1999 na TV Nova


Historie

Skupina Unisono vznikla v roce 1987 okolo hráče na klávesové nástroje Petra Štěpánka (ex Odyssea), který ke spolupráci přizval pražské hudebníky Eduarda Šejnohu (bicí, ex Orient) a Pavla Sádlíka (baskytara, ex Karamel) a královéhradeckého kytaristu Vlastimila Lukšíka. Na pětici skupinu doplnil hrající manažer Jindřich Šafařík (klávesy, kytara).


     Unisono - 1987 - Lukšík, Šejnoha, Štěpánek, Sádlík, Šafařík

Repertoár skupiny - originální směs rockových vypalovaček, pomalých balad a chytlavých hospodských odrhovaček, vždy se silnými melodiemi - stál především na Štěpánkových písničkách. Od kapel podobného zaměření se Unisono odlišovalo dokonalým profesionálním technickým zázemím. Přestože skupina působila především ve východních Čechách, spolupracovala se špičkovými zvukaři z Plzeňska (Jiří Zýka, Milan Chlad). Na ně pak navázal další vynikající zvukař Jiří Nikl. Úspěch se dostavil prakticky okamžitě. Vysoká návštěvnost produkcí Unisona byla pro pořadatele zárukou kasovního úspěchu.


     Unisono - 1989 - Šafařík, Lukšík, Šejnoha, Urbanová, Štěpánek, Sádlík

V průběhu roku 1988 se skupina profesionalizovala a navázala spolupráci se zpěvačkou Jiřinou (Inou) Urbanovou. Po roce ale odešla nejen Urbanová, ale spolu s ní i Šejnoha, Sádlík a kytarista Zdeněk Šulc, který na několik měsíců vystřídal Lukšíka. Nahradili je bubeník Václav Soukup (ex Odyssea) a hradecký baskytarista Jan Dürrer. To všechno na pozadí společenských změn roku 1989.


     Unisono - 1991 - LP Rock Music - Dürrer, Lukšík, Šafařík, Štěpánek, Soukup

V roce 1992 došlo k poslední výměně rytmiky. Ze skupiny Syrael přišli o půl generace mladší hudebníci Radek Štecker (baskytara) a Ladislav Vašíček (bicí). Na druhý pokus pak Unisono definitivně opustil také Jindřich Šafařík. Od té doby skupina hraje ve stále stejném čtyřčlenném obsazení.

Skupina Unisono byla zvláště v první polovině své existence skvěle fungujícím profesionálním "podnikem". Ke spokojenosti fanoušků, pořadatelů i samotných hudebníků. V devadesátých letech začali mít jednotliví členové také další aktivity - podnikatelské, společenské a politické. V posledních letech skupina vystupuje spíše sporadicky, nikdy ale nepřestala existovat.


     Unisono - 1997 - CD Na cestě - Vašíček, Lukšík, Štecker, Štěpánek

V roce 2012 skupina Unisono oslavila 25 let své existence. A jakoby pokropená živou vodou začala zase zkoušet i vystupovat. Koncem roku 2014 pak natočila skvělé CD Vzpomínky na budoucnost a o dva roky později "bestofku" Starý album.


     Unisono - 2018 - oslava Lukšových šedesátin

Rok 2018 přinesl dvě zásadní události. Tou první je další album, pojmenované Sedm životů. Druhou pak koncertní oslava Lukšových šedesátin, která na jedno pódium po 30 letech vrátila Unisono a Inu Urbanovou. Všichni přítomní si pochvalovali, jaký to byl nářez. Uvidíme, jestli se z toho něco vyvine. Možné je všechno.
                             


Nejznámější písničky

Nechal jsem si narůst dlouhý vlasy - Starý album - Jako vítr - Novosvětská - Sedm životů - Když pláčou i andělé - Amerika - Neplakej, když odcházím - Takhle se láska končí - Padlí andělé - Protože víno fleky dělá - Prosím, dej mi trochu víc - Píseň pro dvacet sedm českých pánů - Schizoreggae - Judy ... 


     Unisono - 2000 - CD Nebezpečný svět - Lukšík, Vašíček, Štěpánek, Štecker



CD

Rock Music, Unisound 1991
Na bigbeatový tancovačce 1, Carmen 1992, Unisound 2010 
Na bigbeatový tancovačce 2, Carmen 1992, Unisound 2010
... a dál už nic, Unisound 1994
Na cestě, B&M Music 1997
Nebezpečný svět, Monitor – EMI 2000
Island, Unisound 2010 
Nechal jsem si narůst dlouhý vlasy, Unisound 2011
Vzpomínky na budoucnost, Unisound 2014
Starý album, Unisound 2016
Sedm životů, Unisound 2018


     Unisono - 2011