Zátoka sviní

Je to skvělý pocit zachránit někomu život. Zvláště když víte, že se tak opravdu stalo jen a jen díky vaší pohotovosti, duchapřítomnosti a  rozhodnosti. Zažil jsem to během naší cyklistické cesty podél Rýna v roce 2005. Opravdu se za to nestydím. Naopak - jsem na to pyšný!

Na reportáž televize Nova o naší záchranářské akci na Rýně se můžete podívat ZDE.

Novinář Jan Potůček se do mě trefuje už víc než deset let. Neodolal ani v tomto (!!!) případě. Do Reflexu online napsal 4. 8. 2005 článek nazvaný Petr Štěpánek – cyklista zachránce. Tady je jeho přepis:

Tenhle vtip jsem si přehrál až zpětně z internetového archivu Novy. V Televizních novinách 27. července odehráli zprávu, kde vystupuje bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, nyní publicista a hudebník Petr Štěpánek, jako „cyklista zachránce“. Při cestě Rakouskem prý zaslechl jakousi ovci, ze které se ale vyklubala topící se žena. Štěpánek okamžitě zalarmoval policii a sanitku, takže nebohou Rakušanku v podstatě zachránil.

„Jel jsem a najednou slyším takové méééé, méééé. Myslel jsem, že to jsou nějaký ovce, ale viděl jsem, že tam žádný nejsou. A vono to bylo hilfe, hilfe!“ povídá Štěpánek na kameru. Následují amatérské záběry, podle všeho právě od Štěpánka nebo jeho kamarádů cyklistů. Hasiči na nich vytahují podchlazenou ženu z Rýna.

Štěpánek se zachoval skvěle. Jenže jak se ta informace a amatérské záběry dostaly do vysílání TV Nova? Jak jinak, než že milý Petr Štěpánek nebo někdo z jeho cyklistické party sebral nahrávku a poslal ji do Televizních novin. Podívejte, jaký jsem zachránce…

Staré známé přísloví říká, že sebechvála smrdí. Petru Štěpánkovi zřejmě chybí popularita, možná počítá s nějakým tím vyznamenáním, třeba pomýšlí na místo v některé mediální radě (naposledy neúspěšně kandidoval do Rady České televize). A nebo uvažuje o kandidatuře do Poslanecké sněmovny. Každopádně způsob, jakým se rozhodl připomenout veřejnosti, je skutečně směšný.

V lehce ironickém tónu jsem zareagoval hned druhý den. Článek se jmenoval Jan Potůček – mediální expert z Reflexu:

Není nad to, když redakce zaměstnává skutečné experty. Jan Potůček z Reflexu zjevně nemůže vydýchat, že mne spatřil ve zprávách Novy, jak pomáhám z rozvodněného Rýna zachraňovat Rakušanku, která ve vodě strávila neuvěřitelných 19 hodin, aniž si jí na jedné z nejfrekventovanějších cyklistických stezek v Evropě kdokoli přede mnou všimnul.

A jelikož je Potůček skutečný mediální odborník, tak také okamžitě odhalil, že zatímco jsem na švýcarském břehu pomáhal švýcarským záchranářům, zároveň jsem celou akci z rakouského břehu filmoval, abych se mohl pochlubit, jak jsem statečný.

Pak jsem se také domluvil se svým dlouholetým kamarádem Ronaldem Lauderem, aby to odvysílal na Nově. A protože jsou to naprosto nezajímavé záběry ze zcela běžné akce, jakých jsou dennodenně desítky, přebral to posléze i můj další kámoš Ted Turner na CNN.

Pane Bože, zač mě trestáš, když dovoluješ, aby v mém kdysi oblíbeném časopise zaměstnávali takového hňupa!

Aktualizováno ( Sobota, 25 Červenec 2009 09:59 )