Napsali o mně

Bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a nynější člen Rady ČTÚ Petr Štěpánek dnes zorganizoval na půdě Českého telekomunikačního úřadu tiskovou konferenci k vítězství České republiky v mezinárodní arbitráži se společností EMV, která byla investorem zkrachovalé plnoformátové televize TV3.

Arbitráž ohledně TV3 se táhla několik let, sama televize vysílala do května 2002 a provozní společnost TV3, a.s., skončila v konkurzu. Americký investor pak vyvolal arbitráž kvůli údajně zmařené investici. Tou dobou měla Česká republika za sebou prohranou arbitráž se společností CME, investorem televize Nova. "Chtěl bych říct, existuje přímá souvislost mezi arbitráží TV Nova a TV3. Prohraná arbitráž okolo TV Nova byla inspirací pro management společnosti EMV, aby se podobným způsobem pokusila získat peníze od českých daňových poplatníků, které prohospodařil její vlastní management. Česká republika i v tomto případě měla posloužit jako pojišťovna podnikatelského neúspěchu EMV. Kdyby nebylo prohrané arbitráže s Novou, nebyla by tato a zcela jistě ani jiné," uvedl Petr Štěpánek, který byl podpředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v době působení TV3.

"Byl jsem aktérem této kauzy v několika rolích - jako člen RRTV, která v tom období rozhodovala věci, které se týkaly televize Galaxie a TV3. Coby soukromá osoba píšící novinář jsem věnoval úsilí tomu, že jsem kritizoval postup České republiky a Ministerstva financí v této arbitráži. Pak jsem byl člověk, který tehdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého přesvědčil, že v této kauze nemá Česká republika jít na smír. A pak jsem se účastnil svědeckých výpovědí," uvedl Štěpánek.

Právě jeho svědecká výpověď, která souhrnně trvala přes sedm hodin, měla významně přispět k tomu, že Česká republika v arbitráži uspěla. Na tiskové konferenci to potvrdil ředitel mezinárodněprávního odboru Ministerstva financí Radek Šnábl, který má arbitráže České republiky na starosti. "Za běžných okolností je složité vůbec získávat relevantní svědky, kteří by svědčili v prospěch České republiky. U jiných arbitráží Česká republika neuspěla i proto, že část svědků odmítla k té arbitráži přijít. V případě arbitráže o TV3 v zásadě došlo ke kumulaci několika výborných svědectví lidí, kteří mají historickou paměť. Není lehké tím svědkem být. Sám pan Štěpánek byl podroben sedmihodinovému křížovému výsledku. Podařilo se mu svědčit přesvědčivě, dokázal 7-8 hodin odpovídat na otázky právníků s velkým nadhledem," řekl Šnábl.

Štěpánek na tiskové konferenci jmenoval i konkrétní osoby z českého politického prostředí jednající v této kauze v rozporu se zájmy České republiky. V této souvislosti zmínil tehdejšího ministra kultury Pavla Dostála, poslankyni Hanu Marvanovou nebo Vlastu Parkanovou. Situaci měl komplikovat i tehdejší místopředseda vlády Pavel Rychetský. Ten se měl jako předseda legislativní rady vlády podílet na vypracování právního posudku sporu, který nahrával protistraně. Když byl požádán o svědectví, podle Šnábla si nic nepamatoval.

"Investor si zřejmě spočítal, že stovky milionů, které do projektu TV3 investoval, už nezíská zpět díky televiznímu podnikání, a tak vsadil na arbitráž. Možná by i uspěl, kdyby Česká republika nezměnila přístup k hájení svých zájmů v arbitráži. Chci poděkovat týmu okolo Radka Šnábla že dokázali naprosto změnit přístup ČR k arbitrážím. I díky tomu, že na hájení české strany stál skvělý tým, se podařilo ušetřit 2 miliardy korun daňových poplatníků," dodal Petr Štěpánek.

Předběžné náklady na právě skončenou arbitráž vyčíslil Radek Šnábl odhadem na 100 milionů korun. O tom, která strana je uhradí bude rozhodovat arbitrážní tribunál.

Juraj Koiš, 14. 7. 2009