Napsali o mně

PRAHA - Náklady na arbitráž mezi Českou republikou a lucemburskou společností European Media Ventures (EMV) kvůli licenci k TV 3 činily zhruba 100 milionů korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl šéf mezinárodněprávního odboru ministerstva financí Radek Šnábl.

Zároveň ale upozornil, že obě strany sporu ještě náklady vyčíslují a o jejich uhrazení tou či onou stranou ještě bude rozhodovat arbitrážní tribunál. Česká republika vyhrála arbitráž s lucemburskou společností EMV minulý týden. Ta požadovala po Česku zhruba dvě miliardy korun kvůli zmařené investici do regionální, nyní již zaniklé stanice TV3.

Česku se podařilo podle Šnábla v arbitráži vyhrát i proto, že na rozdíl od řady jiných arbitráží získala svědky, kteří svědčili ve prospěch ČR. Například v arbitráži kolem Nomury odmítl svědčit tehdejší guvernér ČNB Josef Tošovský.

                                                                                                                      foto: ČTK 

Na druhou stranu podle něj i jednoho z klíčových svědků bývalého místopředsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petra Štěpánka naopak situaci komplikovaly postoje a vyjádření některých politiků, například tehdejšího místopředsedy vlády Pavla Rychetského. Rychetský se měl jako předseda legislativní rady vlády podílet na vypracování právního posudku sporu, který byl podle Štěpánka proti zájmům ČR. Když byl požádán o svědectví, podle Šnábla si nic nepamatoval. "Bývalo by jednodušší pro ČR, kdyby mohl dotyčný vysvětlit, jak k tomu došlo a co takový názor doopravdy znamenal," uvedl Šnábl.

Negativně se podle Štěpánka podepsali na špatné pozici ČR i například bývalý ministr kultury Pavel Dostál, nebo poslankyně Hana Marvanová nebo Vlasta Parkanová. "Jestliže ústavní činitelé označují lidi předem za viníky, tak druhý den je to využíváno druhou stranou v arbitráži," upozornil Štěpánek.

K úspěchu podle Štěpánka přispěl i fakt, že se podařilo přesvědčit bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého, aby nepřistupoval s EMV na smírné řešení. Společnost EMV podle MF vycházela ze závěrů typově obdobné arbitráže ve věci TV Nova (CME), kterou ČR prohrála a platila přes deset miliard korun. "Existuje přímá souvislost kolem arbitráže TV Nova a TV3. Prohraná arbitráž kolem TV Nova byla inspirací pro management EMV, aby se podobným způsobem pokusili získat peníze. Arbitráž kolem Novy byla infekční záležitost," uvedl Štěpánek...