Plnou ParouBack

Ministři Špidlovy vlády ztrácejí poslední zbytky soudnosti. Zdeněk Škromach a Bohuslav Sobotka si vzali na mušku prezidenta Václava Klause a kritizují ho, že se jednoznačně nevyjádřil, jak bude hlasovat v referendu. Dokonce ani poté, co svůj hlas vhodil do volební urny, neprozradil, jak hlasoval. Škromach a Sobotka se tak přidali do šiku některých našich nesvéprávných spoluobčanů, kteří se zřejmě neobejdou bez svého guru, vůdce či řídícího orgána. Asi nemají svoji vlastní hlavu a potřebují být někým postrkováni. Husákem, Moskvou, Havlem, Bruselem. Co jiného si myslet o jejich nářcích, kterými hned při pondělku zaplavili noviny. Někteří se zbláznili docela a vyzývají prezidenta, aby odstoupil.

Jenže prezident má být přece prezidentem všech občanů. Těch, kteří horují pro Evropskou unii, těch, kteří jsou zásadně proti, těch, kterým je to jedno, i těch, kteří v tom nemají jasno a rozhodnutí nechali na ostatních. Převedeno do čísel: při 55 procentní účasti reprezentuje oněch 77 procent pro vstup do EU ve skutečnosti pouhých 42 procent voličů. Tedy vlastně menšinu. Dalších 58 procent občanů – voličů, tedy většina, bylo buď proti nebo se nevyjádřili. Z tohoto pohledu se prezident Václav Klaus zachoval naprosto seriozně a korektně. Nikoho neurazil, nikoho neprotěžoval, nikomu nic nevnucoval, ba dokonce jako jeden z mála projevil skutečnou důvěru v samostatný úsudek a svéprávnost každého ze svých spoluobčanů. 

Možná, že by pan Škromach udělal lépe, kdyby namísto nemístných invektiv vůči hlavě státu trochu zapracoval na své fyzické kondici. To, že nedokončil propagační pochod ke vstupu do EU, je pro ostudu. S takovými vůdci, kteří odpadnou na osmém kilometru, dojdeme nikoli do Evropy, nýbrž do…

16. 6. 2003