Plnou ParouBack

Datluji drásavé dojmy, duchaplný dokument divoké doby.

Designované děcko dostalo drtivé doporučení delegátů dělat dirigenta, defacto dona. Diskuse docela dobrá. Dosavadní dorost doufá důvěře. Dirigentova disertace disgustovala doktory.

Duševně determinovaný doyen Dostál dřepí dál. Držgrešle dojí důvěřivé důchodce. Družstevní dryáčník doufá. Defraudantova družinářka dál dominou, doporučena docenty. Dozorce dozrává. Doprava, diplomacie, dálavy dál diplomaticky duchařům. Digitální Dvořák demobilizován. Dosluhující dramatikovi dárečci donekonečna děkují. Dovedně drancují dál.

Dorostenci devastují dějiny. Delikventi dělají dohromady deficit. Dezertér disponuje deliriem.

Dočasný diplomat dosluhuje. Dělal dost dobrý dojem. Diplomat deklasován dogmatickým diletantem. Diletant dříve demontován demisí. Dramatik dál doporučuje diletanta.

Duch Dřevíče dokonává. Disidenti dosluhují, džentlmeni doufají, diskriminovaní demokraté dotírají.

Distingovaný dobrosrdečný dóže dokonale disgustován.

Dolar devalvuje. Dominátor doma.

Důsledky? Dusno!

Defenestrace? Domobrana? Doprdele!

2. 8. 2004

Tenhle komentář je s odstupem času nutné dovyprávět. Mám rád češtinu a občas si rád hraju se slovy. Co takhle napsat politický komentář (o sestavování Grossovy vlády a dobových aktualitách) třeba na samá D, napadlo mě. Když jsem to poslal ke zveřejnění, šéfredaktor si myslel – jak mi později přiznal –, že jsem ještě opilý. Ale na server to zavěsil. Za chvíli mu telefonovala jeho žena, právnička, která si to narozdíl od něho přečetla pozorně, ať mi vyřídí, že je to prý geniální. Pravda ale je, že když jsem se po měsících k tomuto textu vrátil, sám jsem občas musel dumat, kdo a co se za slovy od D vlastně skrývá. Doplnil jsem proto text raději číselnými odkazy a připojuji klíč.

1) Gross, 2) ÚVV ČSSD, 3) předsedu vlády, 4) Grossova žalostná diplomová práce, 5) právníky, 6) Sobotka, 7) Palas, 8) Kotrba z Komerční banky, 9) Buzková, 10) za její setrvání lobbovali někteří akademici, 11) poslanec Ibl, bývalý bachař, aspiroval na ministra vnitra, 12) lidovecké resorty, 13) lidovcům, 14) ředitel Primy se nestal ministrem informatiky, 15) Havlovi, 16) unionisté, 17) Grossův baby-goverment, 18) Kott, 19) eurokomisař Telička, 20) Špidlou, 21) Havel, 22) občanští demokraté, 23) Klaus, 24) Hašek