Plnou ParouBack

Agentury vyťukaly neuvěřitelnou, leč za vlády sociálních demokratů nepřekvapivou zprávu: Policie v kauze dálnice D 47 neodhalila žádný trestný čin a nikoho kvůli zakázce neobviní. Asi nejsem sám, kdo tomu nerozumí. Jsou totiž pouze dvě možnosti.

Buď Zemanova vláda postupovala špatně, a Špidlova vláda proto původní rozhodnutí Zemanova kabinetu oprávněně zrušila. A to i přesto, že se tím výstavba ostravské dálnice výrazně zpozdila a daňoví poplatníci zaplatili stamilionové penále izraelské firmě, původně vybrané Zemanem a spol. A někdo – nejspíše někdo ze Zemanovy vlády – je tedy zodpovědný za promrhání obrovské sumy peněz.

Nebo Zemanova vláda postupovala správně, pročež bylo chybné pozdější rozhodnutí Špidlova kabinetu, které výstavbu ostravské dálnice, jak už bylo řečeno, jenom zpozdilo a my, daňoví poplatníci, jsme za amatérské rozhodnutí vlády pana (údajně) Čistého zaplatili stamiliony. I v tomto případě ale za to přece někdo – v tomto případě někdo ze Špidlovy vlády – nese odpovědnost.

Ať to bylo tak nebo tak, není přece možné nakonec říci, že se vlastně nestalo vůbec nic a všechno je v nejlepším pořádku. Zvláště když o tom v obou případech, tedy v Zemanově i Špidlově vládě, hlasovali – a pokaždé jinak – prakticky titíž lidé.

A to nejlepší nakonec: stejná partička povedených hospodářů sedí i v nové Grossově vládě.

5. 8. 2004