Plnou ParouBack

Jahn ven, Telička dovnitř! Jak je to jednoduché! Nejdříve si Paroubek vymyslí fintu, že na nestranického liberála Jahna naláká pražské voliče. Pak se však začne s komunisty a Marťany miliskovat tak, že je to i na jinak loajálního Jahna moc. Raději cukne. Košile vlastní sebeúcty je mu přece jenom bližší než kabát nastrčeného socanského lži-lídra.

Paroubek je ovšem Paroubek, nehne ani brvou a vymýšlí další mediální fígle. V jeho podání Jahnova zpátečka samozřejmě není jeho vlastní totální faux pas, což ve skutečnosti samozřejmě je. Naopak. Paroubek má okamžitě náhradní řešení. Pro změnu jedná s Teličkou, dalším nestraníkem. Nabízí mu vládu i čelo pražské kandidátky. Co na tom, že Jahn byl do vlády angažován, když už nic jiného, tak alespoň coby erudovaný ekonom. Co na tom, že právě Telička vyjednal mizerné podmínky našeho vstupu do EU. Paroubek potřebuje mediálně známý ksicht, nikoli skutečného ekonoma. Že je to další políček pražským sociálním demokratům? Že je to staví do pozice blbečků, kteří nejsou schopni ve svém středu najít vlastní osobnost? Takovéhle detaily samolibého generalissima Paroubka nezajímají. Telička by se ovšem musel doslova zbláznit, aby nakonec kývl. Vždyť to přece byla právě tato vláda, kdo z něho udělal náhradního kašpárka na jedno a ještě k tomu pouze dočasné použití.
 
A když nevyjde Telička? Žádný problém. V Kocourkově, pardon – v Paroubkově, může být dalším na řadě třeba Vladko z VyVolených, toho času nejznámější gay v zemi. To by byl, panečku, ministr! To by byl lídr! Ještě populárnější než Telička. Koneckonců má to i logiku. Čtyři procenta jsou čtyři procenta. Paroubek přece dobře věděl, proč socanským poslancům nedávno vydal befél, že budou muset povinně zvednout ruku pro registrované partnerství.

V Paroubkově pojetí mizí z politiky její obsah, zůstává pouze forma. Všechno se děje pouze pro mediální efekt. Platí ovšem také jiná věc. Když chtějí být za ovce sami sociální demokraté, třeba ti pražští, je to jejich věc. Pro ostatní to povinné není. Alespoň zatím. A co dělat, aby to povinné opět nebylo? Především poslat Paroubka – i se všemi jeho Marťany a jinými politickými mimozemšťany – tam, kam celou podstatou své papalášské duše patří. Do pr...opadliště dějin.
 
17. 10. 2005