Plnou ParouBack

Sociální demokraté se již dávno neoslovují soudruhu, nýbrž příteli. Když se však někdo z nich ocitne v nesnázích, přítel k příteli se najednou nezná. Naposledy když policie kvůli podezření z korupce pozatýkala několik sociálních demokratů na ministerstvu dopravy. Dokonce i Miloš Zeman v Otázkách Václava Moravce tvrdil, že zatčeného Josefa Lázničku, tajemníka Státního fondu dopravní infrastruktury, vlastně skoro nezná. Zlí jazykové ovšem tvrdí, že právě Láznička, jenž pochází z Velkého Meziříčí na Vysočině, Zemana coby jeho neformální řidič nejednou vozil svým vlastním autem.

Vysočina a speciálně Velké Meziříčí je vůbec zajímavou sociálně demokratickou líhní. Kromě zatčeného Lázničky odsud pochází kupříkladu také Zdeněk Doležel, někdejší tajemník předsedů vlády Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka, nechvalně známý z kauzy „pět v českých na stole“. Doležel musel svého času Velké Meziříčí opustit, když se přišlo na to, že si coby šéf místního kulturního centra z pokladny „vypůjčil“ peníze na auto. V rámci kádrové politiky sociální demokracie se to ovšem zároveň ukázalo být dobrým profesním předpokladem pro Doleželovo angažmá na ministerstvu vnitra. A jako nejbližší spolupracovník posléze Doležel následoval Grosse také do Strakovy akademie, kde se stal šéfem kabinetu předsedy vlády. Po Grossově pádu ho pak zdědil Jiří Paroubek.

Zemanovec Láznička a grossovec Doležel se ovšem nikdy neměli rádi. Ve Velkém Meziříčí kvůli nim dokonce měli raritu ve formě dvou sociálně demokratických kandidátek. Lázničku nyní jeho „přátelé“ exemplárně vyloučili. To v případě Deležela, jenž se omočil v těsné blízkosti samotného Paroubka, přátelé růže tak přísní nebyli. Korupčník, jehož žádost o pětimilionový úplatek vidělo několik milionů diváků na vlastní oči, asi tolik nevadí.

Stejně rychle jako Láznička ze strany letěl také do případu zapletený lobbista František Vybíral. Jeho mateřská organizace v Bukovanech na Olomoucku se s ním nijak nemazlila. Stačilo, že Jiří Paroubek na adresu pozatýkaných zahřímal, že tito lidé ve straně skončili.

Se zatčenou Ludmilou Schwarzovou, vedoucí sekretariátu náměstka ministra dopravy Petra Pospíchala a krajskou předsedkyní Sociálně demokratických žen na Vysočině, bude zřejmě těžší pořízení. Její mateřská organizace ve Vatíně, kde sama byla předsedkyní, se raději sama rozpustila. Schwarzová je navíc členkou Ústředního výkonného výboru ČSSD, takže jako sekerníci budou muset zafungovat jiní přátelé.

Říká se, že v nouzi poznáš přítele. V sociální demokracii, kde se navíc slůvkem přítel, přítelkyně navzájem oslovují, to ovšem neplatí. Že by se dotyční mohli nějak obhájit, že by jim byla dána možnost, aby dobrovolně odešli sami, nebo že by se třeba počkalo, jak vyšetřování dopadne, to nepřipadá v úvahu. Capo di tutti capi Paroubek zavelel „ven“, pročež přítel přítele již nezná. Tak to mezi přáteli přátel chodí.

20. 3. 2006