Plnou ParouBack

Jiřímu Paroubkovi asi už z té nervozity, že volební preference ČSSD, namísto aby stoupaly, klesají, hráblo. Do čtvrtečního Práva (30. 3. 2006) napsal článek s názvem Hrozí modrá diktatura. Mimo jiné se zde můžeme dočíst:

Je potřeba připomínat občanům, co je v sázce. ODS má v držení úřad prezidenta republiky, má nejsilnější pozici v Senátu. Konzervativní soudci jmenovaní V. Klausem tvoří většinu v Ústavním soudu, bankéři jím jmenovaní ovládají Bankovní radu ČNB. Ze čtrnácti hejtmanů krajů je jich třináct členy ODS. Pokud by k politickým doménám přibyla ještě Sněmovna a vláda, považoval bych to za velké nebezpečí pro dosavadní umírněný, liberální a sociálně vyvážený vývoj země ... Hrozící modrá diktatura není vůbec přehnaným heslem, ale drsnou realitou. Vláda sociální demokracie je tak tou poslední hrází proti hrozící modré záplavě.

Vezměme to po pořádku. Není sporu o tom, že Václav Klaus má k ODS blízko, vždyť ji koneckonců zakládal. Ale říkat, že ODS má v držení úřad prezidenta republiky, je dost odvážné tvrzení. Předsedy vlády skoro až nedůstojné. A propos – kdyby Václava Klause nevolili i sami sociální demokraté, prezidentem by nebyl.

Nejsilnější pozici v Senátu může mít klidně i sociální demokracie. Vůbec nic jí v tom nebrání. Stačí vyhrát doplňovací volby v příslušném počtu volebních obvodů. Třeba už letos na podzim. Jen do toho, přátelé růže!

Které konzervativní soudce jmenované Václavem Klausem má pan premiér na mysli? Třeba Klausem jmenovaného předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, dlouholetého ministra spravedlnosti a místopředsedu sociálně demokratických vlád, člena ČSSD?

Nebo snad má být Klausovým exponentem guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, kterého na tento post vyzdvihl už prezident Václav Havel a Klaus to jen stvrdil?

S hejtmany je to stejné jako se senátory. Co sociálním demokratům bránilo, aby krajské volby vyhráli? Koneckonců předčasné a uspěchané vytvoření vyšších územně správních celků byl jejich nápad. Nebo snad chce pan ministerský předseda tvrdit, že ODS nerespektuje demokratické principy? Proč je tedy v Jihomoravském kraji, kde ODS prohrála o pár hlasů s křesťanskými demokraty, hejtmanem lidovec?

Velmi veselá je rovněž představa menšinové vlády ČSSD, jak podporována komunisty střeží umírněný, liberální a sociálně vyvážený vývoj země.

A že by snad sociální demokracie byla nějakou hrází, natož pak poslední a ještě k tomu proti modré záplavě? To spíše je sama korupční povodní a zlodějskou záplavou. Pan premiér je vskutku šibal. Říká se, že každá země má takovou vládu, jakou si zaslouží. Ale že by si Češi v čele kabinetu zasloužili humoristu? To snad ne!

30. 3. 2006