Špinavá hra

25. 11. 2004

Je to dokonalý logický nesmysl. Ve sporu o televizi Nova, ve kterém proti sobě stáli Vladimír Železný a Ronald Lauder, prohrála Česká republika.

Dvě arbitráže, stejný případ, stejní svědci, stejné důkazy. Podle té londýnské Česká republika Ronaldu Lauderovi žádnou škodu nezpůsobila. Ta stockholmské naopak rozhodla, že musí Lauderově firmě CME zaplatit více než 10 miliard korun.

Kdo za to může? Vládní politici s tím byli hotovi raz dva. V dubnu loňského roku okamžitě „popravili“ Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Teprve potom zřídili parlamentní vyšetřovací komisi.

Z logiky věci vyplývá, že existují dvě možné varianty nějaké viny. Buď platí tradiční verze,  že se Rada pro vysílání spolčila s Vladimírem Železným, společně zničili investici CME, a Česká republika proto musela zaplatit 10 miliard korun. Tohle by platilo v případě, že jsou správné závěry stockholmských arbitrů. Nebo mají pravdu londýnští arbitři – a obojí naráz prostě platit nemůže –, podle kterých Česká republika žádnou škodu nezpůsobila. Pak ale žádní viníci v tom tradičním smyslu neexistují. Jelikož však republika přesto 10 miliard musela zaplatit, přímo se nabízí důvodné podezření, že tomu někdo napomohl. A to je ta druhá varianta. Tyhle stopy však určitě nevedou na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, nýbrž na Ministerstvo financí a k některým politikům. 

Práce vyšetřovací komise se nyní chýlí k závěru a českou veřejnost zřejmě čeká překvapení. Předseda komise Stanislav Křeček (ČSSD) 22. října 2004 novinářům řekl: „Ukazuje se, že stockholmská arbitráž skutečně rozhodla s úmyslem poškodit Českou republiku, aniž by pro to byly důkazy, které by snesly mezinárodní srovnání.“

O čem to poslanec Křeček mluví? Klíčový důkaz proti České republice, tzv. „zápis“ z jednání Vladimíra Železného s Radou dne 2. března 1999, je podvržený a zfalšovaný dokument. Do arbitráže ho paradoxně vnesla nikoli protistrana, nýbrž sami právní zástupci České republiky z advokátní kanceláře Clifford Chance. Odpovědnost za její výběr nese Ministerstvo financí.

I tento fakt už předseda vyšetřovací komise v minulosti okomentoval: „Ministerstvo financí arbitráž hrubě podcenilo ... nevybralo optimálního zástupce zájmů České republiky.“

Skoro to vypadá, že některým lidem možná ještě bude docela horko. A rozhodně to nebudou  „popravení“ členové Rady pro vysílání. Ti se naopak domáhají satisfakce. Českou republiku, respektive předsedu vlády a Poslaneckou sněmovnu zažalovali ve věci svého protiprávního odvolání.

Aktualizováno ( Úterý, 30 Červen 2009 12:13 )