Špinavá hra

12. 8. 2004

„Když se podíváme na složení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, opět jsem o tom tady již hovořil před parlamentními volbami, tak zjistíme, že jejím členem je člověk, který kandidoval do Senátu za Občanskou demokratickou stranu. Já se ptám, jestli je to v souladu s tím, aby zde byl nezávislý orgán, který reguluje oblast rozhlasového a televizního vysílání, a v čele tohoto orgánu s ne nevýznamným vlivem na fungování tohoto orgánu byl člověk, který kandiduje do Senátu za jednu politickou stranu. Je otázka, jestli náhodou nemůže dojít ke střetu zájmů a jestli nedochází ke střetu zájmů a jestli člověk, který kandiduje do Senátu, nemá rovněž potřebu využívat služeb médií, která tento orgán reguluje. Já se domnívám, že takovýto střet zájmů zde hrozil, hrozí a že k němu došlo. A pro mne je to jako pro poslance Bohuslava Sobotku druhý důvod pro to, abych hlasoval pro odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.“

Tak takhle plamenně  hřímal 2. dubna 2003 před televizními kamerami do mikrofonu na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ministr financí a poslanec Bohuslav Sobotka. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání byla nakonec odvolána.

Ve středu přinesl server ihned.cz zajímavou informaci. Člen Rady České televize a Špidlův exporadce (jen tak mimochodem – to byl také zajímavý souběh funkcí) Erazim Kohák bude v říjnu kandidovat za ČSSD v doplňovacích volbách do Senátu. „Rozhodl jsem se vstoupit do politiky, protože si myslím, že ochrana životního prostředí přestává být otázkou individuální skromnosti či lásky k přírodě, ale vyžaduje i systematický přístup,“ komentuje to sám Kohák.

Já osobně proti Kohákově kandidatuře nemám vůbec nic. Ale o to víc jsem zvědav, co k tomu poví pan ministr Sobotka. Jestli jeho plamenná kritická slova, jež v souvislosti kandidaturou člena mediální rady do Senátu vypustil z úst v dubnu 2003, platí i o rok později. Nebo jestli snad pan ministr za ČSSD nemá jeden metr pro členy mediálních rad z řad ODS a jiný pro své spolustraníky. Rozhodně budu napínat uši. Ale jak to dopadne, vlastně vím už dnes. Určitě to víte také.

Aktualizováno ( Úterý, 30 Červen 2009 11:23 )