Články - 2023

Rada České televize zadala prof. Janu Jirákovi, vysokoškolskému pedagogovi a shodou okolností rovněž bývalému předsedovi Rady ČT, vypracování analýzy předvolební prezidentské debaty mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem. Její závěry jsou pro moderátora Martina Řezníčka i Českou televizi naprosto zdrcující. Mediální expert Petr Žantovský o tom píše ve svém pravidelném komentáři pro Parlamentní listy, přičemž onu debatu nazývá „naprosto zpropadenou a šílenou“:

„Řezníček se choval přesně tak, jak to pan Jirák slušnými slovy velice přesně popisuje. Choval se jako spolupracovník kandidáta Pavla, nahrával mu, nechával ho říci všechno, co chtěl. Naopak Andreji Babišovi kladl moderátor ČT velký odpor, vymýšlel si různé překážky, bral mu slovo, ironizoval ho. Dával mu otázky, z nichž bylo jasně vidět, že sleduje cíl dělat propagaci panu Pavlovi. A to je něco, co v České televizi absolutně nemá co pohledávat. Kdyby to bylo v televizi typu Fox News nebo CBS ve Spojených státech, tak je jasné, že Fox News je republikánská, CBS je demokratická, a je jasné, jaké názory odtamtud asi můžeme slyšet. Ale aby český veřejnoprávní redaktor, který je placen z našich daní, naprosto brutálně dával výhodu jednomu a nevýhodu druhému kandidátovi, to je zcela nepřípustné.“

Ještě zajímavější jsou ale reakce jak ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala, tak generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Jakoukoli kritiku odmítli a za naše peníze nechali vypracovat jinou analýzu. Výsledek? V České televizi je všechno v pořádku a Martin Řezníček je profesionál. Tumáš, čerte, kropáč!

Závěr z toho plyne jediný. Ve veřejnoprávní televizi financované z našich daní nemá co pohledávat ani zpovykaný moderátor Martin Řezníček, ani alibistický šéf zpravodajství Zdeněk Šámal, a už vůbec ne demagog formátu generálního ředitele Petra Dvořáka. Příležitost poslat Dvořáka na mediální hřbitov má Rada ČT právě v těchto týdnech, kdy po šesti letech opět probíhá volba generálního ředitele. V případě Dvořáka by vskutku mělo platit ono okřídlené dvakrát a dost.

Nový ředitel by pak měl poslat do pryč také léty opotřebovaného, ba přímo zdegenerovaného Zdeňka Šámala a udělat pořádek i v osazenstvu onoho zakletého baráku, jemuž se dodnes říká OTN, čili Objekt Televizních novin, ve kterém sídlí redakce zpravodajství a publicistiky. Nestane-li se tak, bude potřeba, aby si pořádek ve „své“ televizi udělali sami televizní poplatníci. Jak? Aby ten paskvil prostě přestali platit.

30. 4. 2023