Články - 2022

Je naprostý nesmysl přepočítávat celkové výsledky z komunálních voleb na volby sněmovní. V komunálních volbách totiž drtivě vítězí nezávislí, přesněji spíše nestraničtí kandidáti a kandidátky. Další vlastností komunálních voleb je, že podle různých kritérií se za vítěze prohlásí kdekdo. Lidovci se tradičně natřásají, že mají nejvíc mandátů, ODS, že zvítězila v Praze či Brně, kdekdo pak operuje tím, že mu někde narostla nějaká čísla.

Jenže až dojde na volby do poslanecké sněmovny, vše bude jinak. K volbám se dostaví o třetinu více lidí a také všichni ti, kteří volili ty nejrůznější kandidátky „Za obec krásnější“, a těch, jak víme, bylo zdaleka nejvíc, budou volit konkrétní strany. Opravdu si někdo myslí, že voliči hromadně podpoří vládu, která kašle na vlastní občany a vede zemi do cizí války a ekonomického marasmu?

Takže mnohem důležitější než aktuální výsledky jsou trendy. A jaké jsou trendy? Strany vládní koalice sice většinou udržely pozice ve velkých městech, k čemuž jim vzhledem k nižší volební účasti stačilo méně hlasů, než kolik bude třeba při volbách do sněmovny, ale nelze nevidět celkový úbytek počtu jejich mandátů a naopak nárůst hnutí ANO a především SPD.

ANO profituje z toho, že je největší opoziční stranou, pročež ve zvýšené míře sbírá protestní hlasy nespokojených a rozčarovaných občanů. Totéž platí o SPD, které se zároveň vyplácí, že dokázala nalézt společnou řeč s podobně zaměřenými neparlamentními subjekty, na prvním místě s Trikolorou. Pokud tenhle trend bude pokračovat, může Okamura pomýšlet na dvouciferný výsledek začínající dvojkou. Byl by to totiž smrtelný politický hřích, kdyby opoziční parlamentní a neparlamentní strany znovu dopustily, že milion hlasů zase spadne pod stůl.  

Z toho všeho plyne jediné. Ať už budou sněmovní volby v jakémkoli termínu, vše bude jinak. Už dnes by jejich výsledkem bylo, že Petr Fiala by vládu znovu nesestavil, přičemž se dá očekávat, že nárůst nespokojenosti se směřováním naší země bude mezi voliči spíše narůstat.

Suma sumárum, tyhle volby nedopadly pro opozici zdaleka tak špatně, jak se to může při pohledu na rozjásaného Fialu a smutnící opoziční voliče, kteří očekávali větší zabíjačku, jevit. A přidejme ještě širší kontext. V pátek a v sobotu se hrál okresní přebor, ta pravá liga je teprve před námi. A liga mistrů, která může ovlivnit celý kontinent, se dnes hraje v Itálii.

25. 9. 2022