Články - 2022

Pokud jsme ve válce, předseda vlády nejezdí na dovču k moři. Pokud předseda vlády na dovču k moři kliďánko jezdí, určitě ve válce nejsme. Pokud přesto předseda vlády tvrdí, že jsme ve válce, ač se zároveň cachtá v moři, plyne z toho, že kecá. Pokud premiér kecá, je to obyčejný mluvka, a ne člověk na svém místě. Pokud funkci předsedy vlády zastává člověk, jenž není na svém místě, nemůže to zemi přinést nic dobrého. Pokud zemi nečeká nic dobrého, protože v čele její vlády stojí mluvka, který plácá nesmysly, měli by s tím lidé něco setsakra rychle udělat. Dřív než bude pozdě. Nejlépe z předsedy vlády hodně rychle udělat bývalého předsedu vlády.

Už ze školy víme, že platí zákon zachování hmotnosti, že platí zákon zachování energie a že také platí zákon akce a reakce. Někteří ale možná nevědí, že podobně to v jistém slova smyslu funguje také ve finančním světě. Říkejme tomu třeba zákon zachování peněz.

To, že platíme horentní sumy za energie, pohonné hmoty či potraviny, neznamená, že se ty peníze někde ztrácejí. Naopak. Když se naše kapsy vyprazdňují, zákonitě se plní kapsy někoho jiného. Jinými slovy: Následkem toho, že jedni chudnou, je, že druzí bohatnou.

Rozumná vláda udržuje systém v rovnováze, a pokud se příliš vychýlí do extrému, má nástroje, jak zakročit.
Předsedu vlády si neplatíme od toho, aby nám říkal, že „ceny energií překračují nejhorší očekávání“, nýbrž aby s tím něco dělal.

Pokud to nedělá, je na místě podezření, že jeho vláda neslouží těm, kterým se kapsy nehorázně vyprazdňují, nýbrž těm, kterým se kapsy naopak nezřízeně plní.

Vláda, která neslouží svým občanům, nýbrž kdekomu jinému, je špatná vláda. Za takové situace lidem nezbývá nic jiného než takovou vládu vyhnat. Takový je zákon akce a reakce.

Udělejme to!

25. 8. 2022