Rozhovory - 2022

První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek se jako mediální expert s dlouholetou praxí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vrátil k velmi emotivní televizní debatě, ve které se střetli bývalá poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková a Pavel Novotný z ODS. „Já opravdu nejsem žádný moralista, ale veřejný politický diskurs by se měl odehrávat v určitých mantinelech elementární slušnosti. Dalším levelem už je jen, že se lidé budou v televizních debatách fackovat,“ říká Štěpánek, který však komentuje nejen volbu Miroslava Ševčíka děkanem Národohospodářské fakulty VŠE, ale také boj vlády Petra Fialy proti dezinformacím.

O Trikoloře bylo v posledních dnech hodně slyšet poté, co vaše předsedkyně absolvovala televizní debatu na Prima CNN News se starostou Pavlem Novotným, která eskalovala v řadu urážek. Jak o odstupem času hodnotíte tuto debatu?

To, co ten řeporyjský pytel politického hnoje s visačkou ODS ve čtvrtek 14. 4. 2022 předvedl na CNN Prima News v pořadu Co občan, to politik, to, jak opakovaně uboze urážel předsedkyni Trikolory Zuzanu Majerovou, je tak strašně za čarou čehokoli myslitelného, a veřejného vystupování politika obzvlášť, že bychom nad tím už neměli jen tak nevěřícně kroutit hlavou a pak mávnout rukou. Čeho je moc, toho je opravdu příliš. Že je to rovněž bezmezná ostuda jeho rodné ODS, snad ani nemusím dodávat.

Hodně se diskutuje o tom, jestli je správné, aby v médiích dostávali prostor politici, o kterých se již předem ví, že nemají daleko k osobním invektivám. Jak se na to díváte vy?

Každému jeho nebe. Novotný je politický póvl a společenský hnis. Je věcí těch médií, že se takovým sajrajtem chtějí svinit.

CNN Prima News nakonec zrušila reprízu tohoto diskusního pořadu a navíc se „ztrácel“ také z webu této televize. Prý to bylo právě na popud Trikolory. Je to tak?

Ale vůbec ne, právě naopak. My se na Primu zlobíme, jak s tímto pořadem naložila, že zakázala jeho reprízy. Jen ať diváci vidí, kdo a jak reprezentuje současnou ODS, a naproti tomu jen ať se podívají na dobře připravenou, argumentačně vybavenou, noblesní předsedkyni Trikolory, která tu Novotného hospodu sedmé cenové skupiny ustála s grácií.

Nezaujatý divák musel mít při sledování této televizní debaty dojem, že česká politická diskuse si sáhla na další dno. Je to podle vás vizitka dnešní doby nebo jen individuální exces?

Obojí. Novotný je produktem dnešní doby a coby bývalý bulvární novinář ze smečky, jež Ivetu Bartošovou uštvala až k sebevraždě, ostatně sám se tím chlubil, navíc vědomě využívá pokleslost některých médií, pro které je skandál víc než jejich vlastní dobrá pověst. Ostatně i na té Primě diváci viděli, jak si moderátor s Novotným tykal.

Máte bohaté mediální zkušenosti. Nestala se z vašeho pohledu také chyba ze strany televize příp. moderátora této politické diskuse?

Můj názor je, že nějaké stanovisko by k tomu měla zaujmou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Sprostota, neurvalost a nevychovanost tohoto typu je za čarou i po 22. hodině, natož v 18 odpoledne. Já opravdu nejsem žádný moralista, ale veřejný politický diskurs by se měl odehrávat v určitých mantinelech elementární slušnosti. Dalším levlem už je jen, že se lidé budou v televizních debatách fackovat. Zodpovědnost za tuhle ubohost padá také na moderátora, režiséra a další zodpovědné osoby z televizní hierarchie, protože jediným správný řešením bylo, že maximálně tak po třetím excesu měli Novotného bez milosti vykázat ze studia. Namísto toho moderátor, Novotného kamarád, ještě toho hulváta na konci pochválil, jak to v Řeporyjích dělají dobře. Běs! Televizní běs!

Trikolora se v posledních dnech přetřásala v médiích také v souvislosti s volbou nového děkana Národohospodářské fakulty VŠE Praha, kterým se stal váš ekonomický expert Miroslav Ševčík. Toho někteří viní za „příklon k Putinovi“. Jak se na tuto kauzu díváte vy?

Za ty protiševčíkovské pamflety, které některá média v čele se Seznamem Zprávami šířila v posledních dnech jak na běžícím pásu, by se nemuseli stydět ani komunisté v 50. letech, když byly v té nejlepší formě. Tyhle praktiky novinářského póvlu nás vracejí hluboko zpátky do totalitních časů. Kupříkladu takovému Ondřeji Koutníkovi ze Seznamu Zpráv, který se zvláště činil, mohu poradit jediné. Aby už napořád chodil kanálama. Přesně tam novinářské kurtizány patří.

Jak se však zdá, válku s Putinem chce vést česká vláda také v oblasti informací a médií. V těchto dnech dokonce spustila nový vládní web, který podle mnohých vybízí k udavačství. Co si o tomto záměru nového vládnu zmocněnce pro média a dezinformace Michala Klímy myslíte?

Je to absolutní dno veškeré politiky, když sama vláda povyšuje udavačství na státní doktrínu. Jako by nestačilo, že koalice bruselské pětky nezákonným způsobem protlačila nouzový stav, jako by nestačilo, že Fialova vláda protiústavní cestou zavedla cenzuru, jako by nestačilo, že nás vládní šílenci, aniž k tomu mají mandát od občanů, zatahují do války, teď ještě si tihle fialoví bolševici přisvojili právo rozhodovat o tom, jaký je jediný správný názor na ukrajinskou válku, a pokud si dovolíte říkat něco jiného, štvou na vás udavače, ženou vás před soud a vyhazují z práce.

Jak byste vy bojoval s dezinformacemi? Podle některých expertů jsme totiž dlouhodobým cílem snahy Kremlu ovlivnit veřejné mínění v České republice tak, aby se odklonilo od proevropské orientace a Vladimír Putin tak mohl opět rozšířit sféru svého vlivu. Co si o tom myslíte?

Já bych hlavně s žádnými dezinformacemi vůbec nebojoval. Lidé mají právo na celou škálu informací i názorů. Jakýchkoli. Lidé totiž ve své většině nejsou hloupí a dovedou si sami vybrat, čemu nakonec uvěří, protože to považují za správné. Svobodní lidé nepotřebují, aby jim vládnoucí věrchuška informace selektovala a předžvýkávala. Takhle se to dělá jen v totalitních režimech. Svobodní lidé naopak mají právo postavit se těmto praktikám na odpor. V Listině základních práv a svobod, jež je součástí naší Ústavy, se v článku 23 píše: „Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.“ ️

A propos, žádná proevropská orientace neexistuje. To je jen fejk dnešních režimních novinářů a politiků. Existuje prounijní orientace, ale na té nic proevropského není.

Ptal se Karel Výborný, 22. 4. 2022

Originál rozhovoru ZDE