Články - 2022

 O abolici

Nikdo se nesmí stavět nad zákony. Nikdo! Ani prezident, ani předseda vlády. Vyhlášení premiéra Petra Fialy, že se s prezidentem Milošem Zemanem dohodl na udílení abolice občanům, kteří se v rozporu s platnými českými zákony zapojí do ozbrojených složek jiného státu, je nebezpečný precedens. Abolice je (měla by být) následné prominutí spáchaného trestného činu, nikoli dopředu vystavovaný bianco šek na porušování zákona.

Co bude následovat? Abolice pro ty, kteří budou zabíjet občany vybraných zemí? Abolice pro ty, kteří budou ničit či rozkrádat majetek občanů vybraných zemí? Abolice pro ty, kteří budou mučit a znásilňovat občany vybraných zemí? Raději snad ani nedomýšlet.

Fialova vláda se vydala nebezpečným směrem. Nejprve protiústavní pandemický zákon, navíc úplně zbytečný, poté cenzura a pošlapání ústavou zaručené svobody slova a nyní svévolné rozhodnutí, jež Českou republiku zatahuje do válečného konfliktu. Kde se tahle spirála právního nihilismu zastaví?

Argument, že se nacházíme ve výjimečné době, pročež je třeba přimhouřit oči, neobstojí. Právě v krizových situacích je bezpodmínečné dodržování zákonů ještě důležitější než v obyčejných všedních časech.

Ale abychom si správně rozuměli. Pokud tu snad existuje společenský a politický konsensus, že bojovat v ozbrojených složkách jiného státu je možné, nechť to zákonodárci prostě vtělí do příslušného zákona. Případně, ať do zákona napíšou, že v modrožlutých barvách může na Rusa vyrazit, kdo má do zadku díru, nebo že stávající znění zákona neplatí v březnu, v úterý, během pravoslavných Vánoc a na výročí VŘSR. Každopádně by to ale mělo mít podobu zákona, a ne podobu proklamace nikoli chytré, nýbrž vykutálené horákyně.

O nouzovém stavu

Ubezpečování předsedy vlády Petra Fialy, že nově vyhlašovaný nouzový stav se českých občanů nijak nedotkne, má asi tak stejnou váhu jako jeho předvolební slib, že koalice SPOLU bude bránit omezování svobody projevu ve veřejném i digitálním prostoru.

Realitu vidíme. Fialova vláda již má na svém kontě totalitní pandemický zákon a nyní zavedením cenzury pro změnu šlape po ústavou garantované svobodě slova.

A aby toho nebylo málo, zatímco ceny energií i paliv letí nahoru, ODS se chlubí, že na Ukrajinu poslala 22 cisteren nafty a benzinu, a vláda namísto systémového řešení a skutečné pomoci pouze rozdává žebračenky. Vládní nouzový stav je předzvěstí obyčejné nouze a Fialův kabinet jím navíc maskuje své předchozí protizákonné kroky.
A propos. Vláda, která ke svému úřadování potřebuje souběžně pandemický zákon i nouzový stav, připomíná ponejvíce chlápka, který si padající kaťata jistí šlemi i opaskem.

O „evropských hodnotách“

Jestli nevíte, co jsou to ty „evropské hodnoty“, kterými se eurohujeři, sluníčkáři a další pokrokáři všech možných barev, odstínů a pohlaví dnes a denně ohánějí, tak vězte, že na prvním místě je to momentálně uznávání kolektivní viny. Všichni ti sportovci, umělci i obyčejní lidé, kteří mají špatnou národnost anebo se někdy prošli okolo Kremlu, pročež aktuálně nic a nikam nesmějí, mohou povyprávět.

Hned za tím následuje neúcta k soukromému vlastnictví. Také stačí, když máte špatný pas nebo jste špatné národnosti, a všechny uvědomělé proklamace jsou rázem zapomenuty, pročež vám vyspělí Evropané hnedle něco seberou.

A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na cenzuru, což je také instrument, který nyní válečníky za „evropské hodnoty“ uvádí doslova v nadšení. Ostatně to by tak hrálo, kdyby si každý mohl myslet, ba dokonce říkat, co chce. Kupředu, levá!

7. 3. 2022