Články - 2021

Tak si to shrňme. Tu zprávu vykřičeli do světa dva politici, kterým nevěřím ani nos mezi očima, přičemž nedůvěryhodný předseda vlády se odvolával na ještě více nedůvěryhodného dvojministra vnitra a zahraničí. Nyní se paradoxně právě na ně jako na slovo Boží odvolávají dokonce i všichni ti, kteří na nich za všech jiných okolností nenechají nit suchou.

Kanály, kterými byla zpráva vypuštěna jsou nedůvěryhodná Bruselská televize, která si z neznámých důvodů stále ještě říká Česká, a naprosto, ba přímo absolutně nedůvěryhodný týdeník Respekt, tiskový orgán všech jiných jen ne českých zájmů. A od té doby se jak apoštolové na orloji na obrazovce střídají osoby, o které bych si pro jejich nedůvěryhodnost ani kolo neopřel. Všichni dotyční zřejmě žijí v představě, že co občan to debil.

Jenže občan, a zvláště pak ten, který podstatnou část svého života prožil v totalitním systému, má jistou životní zkušenost. Viděl filmy Vrtěti psem či Kozoroh 1, četl Forsythovy špionážní romány nebo Grishamovo Bratrstvo, pamatuje si, kolik operací pod falešnou vlajkou, které stály na počátku řady ozbrojených konfliktů a válek, už ve svém životě zažil, a hlavně, jak zcela správně upozorňuje Vadim Petrov, proškolený v britské zpravodajské službě MI5, zná dvě zásady, konkrétně „follow the money“ a „cui bono“, tedy, „když nevíš, sleduj stopu peněz“ a „komu ku prospěchu“, jež obvykle naznačují, o co ve skutečnosti jde.

Zatím úplně všechno, co kolem Vrbětic vyvádí vláda i opoziční „bruselská pětka“, je špatně. Přepísknutý tyátr, který už tradičně – oni to ti naši političtí tydýti snad ani jinak neumí – nadělá více škody než užitku. Klasické vrtění psem. Rozdmýchávání nové studené války. Naši evropští spojenci nás poplácají po ramenou, načež se v klidu a pohodě ujmou zakázek, o které na východě přijdeme. Strýček Sam také musí být spokojený, s jakým nadšením hájíme jeho ekonomické a mocenské zájmy na úkor vlastních. Mise splněna. Trvalo to jen dva dny. Rosatom ze soutěže vyřazen.

Pokud je pravdou, že za těmi výbuchy stojí ruští agenti – a prosím pěkně, já to opravdu nevím a žádné konkrétní důkazy nikdo nepředložil, pročež vše je pouze v rovině, zda tomu věřit nebo nevěřit –, pak je samozřejmě povinností suverénní země se důrazně ohradit.

Otázkou ale je, proti čemu se ohrazujeme. Proti státnímu terorismu, jak plácá předseda ODS Petr Fiala? No, pokud je to tak, pak jako státní terorismus musíme označovat také jiné diverzní akce, které provádějí tajné služby řady zemí, v mnoha případech naši spojenci. Proč to dělají? Obvykle tím hájí nějaký svůj zájem. Třeba když Íránu zlikvidují šéfa jaderného výzkumu a spolu s ním pár nevinný osob. Stokrát se nám to může nelíbit, ale tak už to na světě – bohužel – chodí. Používat rozdílný metr na stejné praktiky je ale obyčejné pokrytectví.

Pokud je pravdou, co tvrdí BIS, pak se ve Vrběticích neodehrál teror, nýbrž diverzní akce, jejímž cílem bylo zlikvidovat zbrojní materiál, který snad měl doputovat na Ukrajinu, snad do Sýrie, možná až k Islámskému státu. Rusové na našem území provedli preventivní akci. Hájili svůj zájem.

Nijak je neomlouvám, naše reakce je nutná. Ale adekvátní. Jen absolutní političtí amatéři si u toho na řadu let poničí vztahy s významnou velmocí a jejím velkým trhem. A jen dokonalí pitomci si kvůli tomu běží koupit flintu a hledají v jízdním řádu, kdy jede autobus na Donbas, aby tam tomu drzému Rusovi ukázali, zač je toho loket.

Tichá diplomacie toho zvládne vždycky víc než okázalá gesta.

21. 4. 2021