Články - 2021

Lžou ráno, v poledne i večer. Lžou, i když ani nemusí. Lžou, kudy chodí. Kdo? Premiér Babiš a ministři jeho vlády.

Když zrušíme nouzový stav, nebudeme moct povolat na pomoc armádu, hřímal ve sněmovně Babiš. Hned druhý den to vyvrátil jeho vlastní ministr obrany. Nebudeme moct používat hasiče, tvrdil ministr vnitra Hamáček. Hned druhý den to vyvrátili sami hasiči. Bez nouzového stavu nebude možné čerpat ze státních hmotných rezerv, vydíral Hamáček. Další lež. Stačí k tomu obyčejné usnesení vlády. A takhle by se dalo pokračovat hodně dlouho.

Jednu věc ale bez nouzového stavu opravdu dělat nejde. Zadávat spřáteleným firmám zakázky bez výběrového řízení. Co myslíte, nefouká vládní vítr právě odtud?

Jestliže sama vláda nerespektuje český právní řád, je jen v logice věcí, že ani občané v čím dál větší míře nebudou respektovat a dodržovat vládní opatření. Když na zákony může kašlat vláda, proč by je měli dodržovat oni, že? Protiprávní jednání vlády je obzvláště nezodpovědné a nebezpečné za situace, kdy naši zemi zužuje covidová pandemie.

Babišova vláda tím, že nerespektuje Ústavu a zákony, nejen že rozvrací právní řád České republiky, ale ohrožuje také zdraví a životy občanů.

Suverénem v České republice není vláda, a už vůbec ne hejtmani, nýbrž parlament. A hlasování o ukončení nouzového stavu dopadlo ve čtvrtek v poslanecké sněmovně jednoznačně. Pohádku o tom, že žádostí hejtmanů o znovuzavedení nouzového stavu nastala nová situace, si předseda vlády i s celým svým kabinetem může nechat leda tak na koledu. Pokud jsou vládní právníci, respektive členové Legislativní rady vlády takoví tydýti, že podobnou flignu vládě schvalují, je naše země ještě ve větším nebezpečí, než se mohlo jevit zpočátku.

Lpění na přísném dodržování procedur a zákonů je totiž v krizových okamžicích ještě důležitější než za normálního stavu.

Hoďte na ty drzé blázny síť!

15. 2. 2021