Články - 2020

Tak jsem se od České televize nejprve dozvěděl, že Marek Hilšer je prý nezávislý senátor, tvrdila to moderátorka Událostí komentářů Marcela Augustová, a o něco později, a to v titulku, že prý je nestraník.

Nic není vzdálenějšího pravdě. Ano, Hilšer se i před svým zvolením vydával za nezávislého kandidáta, ve skutečnosti si ale založil takové speciální minihnutíčko s názvem „Marek Hilšer do Senátu“, jehož je předsedou a s trochou nadsázky také jediným členem, za které pak také do Senátu kandidoval. Podrobně jsem o tom psal už v roce 2018 v článcích Senátorští vyčuránkové a Marek Hilšer vydrbal se zákony.

Kdyby Marek Hilšer totiž kandidoval jako skutečně nezávislý kandidát, neměl by v případě svého zvolení nárok na každoroční milionový státní příspěvek za mandát. Ten totiž náleží nominující straně či hnutí, nikoli samotnému senátorovi. Naopak, pokud si kvůli své kandidatuře založil onu téměř prázdnou skořápku jménem „Marek Hilšer do Senátu“, politické hnutí, tedy spíše hnutíčko, každopádně však dle našich zákonů politický subjekt, rázem mu na státní příspěvek za mandát vzniká nárok. Co na tom, že touto oklikou mu tyhle naše peníze – ano, naše, protože onen státní příspěvek jsou ve skutečnosti peníze nás daňových poplatníků – jdou do jeho vlastní kapsy.

No, a v České televizi jsou opravdu tak natvrdlí, že namísto toho, aby tyhle vyčurané praktiky odhalovali a zveřejňovali, Hilšerovi na tuhle vějičku skáčou a vytrubují do světa lži, že pan senátor je nezávislý, ba dokonce nestraník. Jenže Hilšer není ani jedno, ani druhé.

Střih. Příklady táhnou. A tak se hnedle našel další vypočítavec, který si za účelem své kandidatury do Senátu pořídil další minihnutíčko. Ten nový politický minisubjekt se pro změnu jmenuje „Za občany“ a svůj pohodlný politický život si jeho prostřednictvím chce tentokrát prodloužit Miroslav Antl.

Je to tentýž Antl, který se už před dvanácti lety také vydával za nezávislého kandidáta, ač ve skutečnosti kandidoval za ČSSD. Což si znovu zopakoval o šest let později. Mezitím stihl asistovat u všech politických lumpáren, které se v Senátu zrodily, mimo jiné i u obou žalob za velezradu na dva poslední prezidenty Klause a Zemana.   

Před letošními senátními volbami ovšem Antl zavětřil, že oranžová už tak nějak není moc sexy, pročež zaklepal na dveře senátního klubu ODS. Zřejmě ve stylu oranžová jako modrá, co na tom sejde, hlavně když z toho něco kápne. Málem už byla ruka v rukávě, protože předseda senátního klubu ODS, tchajwanský cestovatel Miloš Vystrčil, si s ním okamžitě plácnul. Ba dokonce vyvinul nemalou aktivitu, aby rychnovskou ODS přesvědčil, aby si Antla osvojila. Jenže v Rychnově moc dobře vědí, co je Antl za povedeného ptáčka, pročež Vystrčilovi vzkázali, že jen přes jejich mrtvoly.

No, a dál už to známe. Systém Hilšer, rozuměj systém, jak občůrat pravidla, nachází v Antlově podání další uplatnění. Takže „Za občany“? Ale kdepak. Mnohem spíš „Za prachy“, možná ještě přesněji „Pro prachy“.

Co na dezinformace České televize říkají Demagog.cz a Manipulátoři.cz a jiní demagogové a manipulátoři, není známo.

23. 9. 2020