Články - 2020

Fakt č. 1: Náš politický systém je dle naší Ústavy založen na soutěži politických stran.

Fakt č. 2: Lidé, kteří se chtějí zabývat politikou, se sdružují v politických stranách a hnutích. Děje se tak podle zákona. Politické strany a hnutí, a zvláště pak jejich financování, podléhají kontrole. Za účelem této kontroly dokonce existuje speciální úřad.

Fakt č. 3: A pak jsou tu jiní lidé, kteří se také zabývají politikou, ale namísto politických stran či hnutí k tomu používají neziskové organizace. Podobné kontrole jako strany a hnutí ale nepodléhají. Jejich financování je neprůhledné, často jsou přisáté na státní instituce nebo jsou vydržovány ze zahraničí.

Fakt č. 4: Existence takových politických neziskovek a jejich zneužívání v politickém boji je zvláště v poslední době předmětem čím dál častější kritiky. Pozor! Kritiky zprava i zleva. Co vadí? Vadí to, že čím dál větší část správy věcí veřejných si uzurpují aktivisté, kteří k tomu nemají žádný mandát, které nikdo nezvolil a kteří se nikomu nezodpovídají.

Fakt č. 5: Někteří politici naopak existenci takových neziskovek hájí a vydávají je za součást a za projev občanské společnosti. Především politici tzv. nové levice. Aby taky ne, když je používají jako své pretoriány, alibi, informační zdroj, argumentační výmluvu, spolubojovníky, nástroj mocenského nátlaku, prostě jak se to zrovna hodí.

Střih. ČT24, Události, komentáře, 14. 4. 2020, hostem moderátora Jakuba Železného je Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, která slaví 30 let od svého založení.

Výbor dobré vůle (VDV) samozřejmě není politická neziskovka, nýbrž chvályhodná charitativní organizace. Proti takovým nikdo nic nemá. Naopak.

Jakub Železný ovšem jako správný demagog a umanutý ideologický aktivista využil rozhovoru s ředitelkou VDV, aby mezi charitativní neziskovky a politické neziskovky vsunul rovnítko a ředitelku vmanévroval do jejich obhajoby. Prostě klasický manipulační zločin, informační faul a propagandistická – promiňte mi to slovo, ale jinak to nazvat nejde – prasárna.

Ale kdyby jen to. Železný samozřejmě smlčel, že existenci a praxi samozvaných politických neziskovek už dávno kritizují lidé nejrůznějšího politického přesvědčení, ale účelově vytáhnul pouze kritiku od předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Tak nějak ve smyslu, ha, podívejte se, jaký totalitní pohrobek si to dovoluje kritizovat naši skvělou občanskou společnost, ergo, veškerá kritika politických neziskovek je něco špatného.

Prostě jeden faul za druhým. Extrakt toho, jak se novinařina nemá dělat. Ostuda! Hanba! Zločin! Železného ostuda, Železného hanba, Železného zločin. Ostuda České televize, hanba České televize, další z ideových zločinů České televize.

Pokud tohle má být podoba žurnalistiky veřejnoprávní televize, nezbývá než s tím zakletým zámkem na Kavčích horách udělat to samé co s politickými neziskovkami. Co? Nekompromisně je odstřihnout od našich peněz, od financování z veřejných zdrojů. Proč bychom si také měli platit něco, co nám škodí, že? Prostě zastavit penězovody. Dřív, než bude pozdě.  

17. 4. 2020