Články - 2019

Je to svým způsobem geniální. Lidové masy opět stávkují a demonstrují za lepší zítřky. Nejvíc děti a mladá generace. Tentokrát za klima. Prostě takové „poručíme větru, dešti“ v inovovaném provedení. Však to známe. Skoro se mi chce napsat: Vše při starém! Jenže ono je něco přece jenom dost jinak.

Když se lidové masy dají do pohybu, občas něco opravdu změní. A kapitalista na tom kdysi obvykle tratil. Však jen vzpomeňme na všechny ty revoluce a převraty, co jich jen ve 20. století bylo. Velká říjnová, Vítězný únor, Fidel a Kuba, Hugo a Venezuela atd.

Jenže pokrok nezastavíš. A tak si tentokrát lidové masy zapřáhnul sám velkokapitál. Za své zájmy. Pročež lidové masy zase demonstrují a stávkují, občas dokonce drží nějakou tu hladovku, leč nikoli za svůj vlastní prospěch, nýbrž aby se velkokapitálu co nejvíc hejbaly kšefty. Sečteno, podtrženo: impresivní přehlídka užitečných idiotů. Tak nějak to říkal už Lenin, jen se to tak nějak prohodilo.

O čem je řeč? O boji proti klimatickým změnám. Přesněji o zeleném byznysu. Celé to klimatické šílenství totiž není o ničem jiném, než jak z lidí vytahat ještě více peněz a nasměrovat je do těch správných kapes. Velkokapitálových, ba přímo nadnárodních. Je to legrační, ale je to tak. Buržuj si navlékl zelený kabátek s rudou podšívkou a penízky se jen sypou.

Tohle prostě nevymyslíš! Je to fakt doslova geniální. Lidové masy – a nejvíce zpovykané zmanipulované děti – stávkují a demonstrují za to, aby jimi demonstrativně nenáviděný kapitalista měl ještě vyšší zisky. Přičtěme zbabělé, populistické, nemyslící a často i všehoschopné politiky a my ostatní, co na rozdíl od těch zpovykanců ještě máme v hlavě mozky, to zacálujeme spolu s nimi.

Jo jo, pokrok nezastavíš. Dřív lidové masy hájily zájmy dělnické třídy, dnes se perou za velkokapitál. Kupředu, levá!

18. 12. 2019