Plnou ParouBack

 

Levá, kupředu ni krok!

60 politických komentářů ostrých jako břitva

Ilustrace aTeo.cz

Předmluva Ivan Langer

Vydalo CEVRO – Liberálně-konzervativní akademie, Praha 2006
 

Vyprodáno

Příslušnou kapitolu otevřete kliknutím na její titulek v obsahu.  

Obsah

00 Předmluva
01 Šest let vlády ČSSD, šest let podvodů
02 Škromach bez soudnosti i fyzické kondice
03 Jak se stát eurokomisařem
04 Dobrý den, deníčku!
05 Zbabělý populista Gross aneb Není louka jako televize
06 D 47: Vyšetřování skončilo, zapomeňte!
07 Gott a Vondráčková pro policejní stát
08 Grosstapák Grossašenko z Grossourkova
09 Akce „čisté ruce“ ve finále
10 Grossův byt, Křečkova zpráva a Parkinsonovy zákony
11 Gross: Hurá na dovolenou!
12 Dostál káže vodu a pije víno
13 GroSSD
14 ČSSD na cestě do minulosti
15 Grossova ulička hanby
16 We Are the Champions
17 Michal Kraus jako zaříkávač mrtvých koz
18 Paroubek vyzývá Klause k protiústavnímu jednání
19 Euroústava, kampaň, peníze – jak se to rýmuje
20 Paroubkův tragický omyl
21 Lid a jeho političtí miláčci
22 Jak ze sebe udělat dokonalého šaška
23 Plnou ParouBack!
24 Peripetie populismu premiéra Paroubka
25 Trocha matematiky aneb Umí Paroubek počítat?
26 Gross přikryl Přibyla, Paroubkovi přibyl Přikryl
27 Není úplatek jako úplatek
28 Gross jako Al Capone, Paroubek jako Viktor Čistič
29 Ochotník Paroubek v mediálním věku
30 Děkujeme, paní Štěpová!
31 Digitální Kocourkov
32 Telička za dveřmi, další na řadě Vladko
33 Paroubkova Prima televize
34 Paroubkova degradace politiky
35 Poměrné zastoupení: ČSSD mezi slovy a činy
36 Paroubek lhal, Prima také
37 David Rath – první náměstek baráku v Paroubkově
38 Pravdy a lži grafomana Paroubka
39 Nový člen gangu – Pan Medvěd
40 Poslanec Mládek na titulní straně
41 Krampol šlape s Paroubkem
42 Přejme socialistům géblsíka Ratha
43 Právo: Jak manipulovat veřejnost
44 Paroubkova mediální bilance
45 Tošenovského lekce z úměrnosti a efektivity
46 Pět let od televizní vzpoury aneb Kdy Česká televize opraví archivy?
47 O morální integritě afrického turisty Krause
48 Jiří „Pal-Nepal“ Paroubek v akci
49 V ČSSD vládne strach
50 Novela církevního zákona je dobrá, respektive špatná
51 Jiří Vyvadil – další Paroubkův talent
52 Paroubek, Rath a média
53 Přítel k příteli se nezná
54 Paroubkovi šibalové
55 Uzel z kola ven aneb Kdo lže, ten krade
56 Moje prababička, Zápotocký a socani
57 Šibal Paroubek humoristou
58 Neuvěřitelné odhalení izraelské tajné služby
59 ČSSD: Půjčky na bydlení pro mladé
60 Milý Ježíšku!

Plnou ParouBack

Zkusme si představit, že švédský ministerský předseda z ničeho nic přichází s iniciativou omluvit se dobrým českým evangelíkům za křivdy napáchané za třicetileté války. Nádavkem by ještě mohl přidat něco z  uměleckých děl uloupených švédskými vojsky. Považovali bychom ho za dokonalého cvoka.

Český premiér Jiří Paroubek chce udělat gesto vůči sudetským antifašistům. Jaký je ale rozdíl mezi švédskou virtuální aktivitou a Paroubkovou skutečnou? Prakticky žádný, pouze se liší propastí času.

Je to banální konstatování, ale cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Gesto vůči sudetským antifašistům je přesně takovou dálnicí do pekla. Proč? Protože naprosto zbytečně, neodůvodněně a nezodpovědně otevírá něco, co žádné řešení nemá.

Poválečný odsud sudetských Němců je z hlediska dnešního chápání lidských práv nepřijatelná věc. Každý to chápe. Máme ale právo hodnotit z pohodlí začátku jednadvacátého století rozhodnutí a činy našich předků, které se odehrály v úplně jiné společenské atmosféře a v jiném historickém kontextu? K čemu to bude dobré?

Ocení druhá strana naši (respektive Paroubkovu) vstřícnost? Nebo ji okamžitě využije jako příležitost ke znovunastolení svých nepřijatelných požadavků? Vyprávěla maminka malému Jiříkovi Paroubkovi pohádku o Smolíčku pacholíčkovi? Jen dva prstíčky si ohřejeme!

Česko-německá deklarace je pokusem uzavřít jednu etapu našich společných dějin. Jistě je to dílo nedokonalé, protože lidské. Přesto platí: Cokoli nad to – od ďábla jest. Z Paroubkovy iniciativy čpí nezměrná pýcha a zároveň chladný podrazácký kalkul. On sám se bude chvíli vyhřívat v žáru pochybného uznání, my ostatní na to můžeme jenom doplatit. Paroubek totiž navrtává tenkou čerstvou hráz, která měla zůstat nedotknutelná.

15. 7. 2005

 
Plnou ParouBack

Politikovi se nemůže stát nic horšího, než že ho veřejnost zahrne svojí přízní.

Prvním polistopadovým žebříčků popularity politiků kraloval Vladimír Dlouhý. Do Čalfovy vlády nastupoval ještě jako člen KSČ, to mu však nijak nebránilo, aby už o pár měsíců později místopředsedoval pravicové ODA. Jeho největší předností bylo, že se téměř nikdy nevyjadřoval k čemukoli kontroverznímu, zato však nechyběl nikde, kde byly televizní kamery. Vděčná veřejnost to záhy naprosto neomylně ocenila. Zapomněla ovšem stejně rychle.

Brzy po Listopadu také začala stoupat hvězda Petry Buzkové. Nechci připomínat, co ve své knížce napsal Miloš Zeman, že prý o ní říkal Vladimír Špidla, který si ji ovšem navzdory tomu (či právě proto?) vzal do vlády. Podstatnější je, že na české politické scéně neexistuje druhý politik/politička, u které(ho) existuje tak diametrální rozdíl mezi realitou (nafrněný nabob) a jeho/jejím pozitivním mediálním obrazem. V případě Buzkové to veřejnost polykala i s navijákem dlouhé roky. I tohle však nějak přestává fungovat. Všechno zkrátka vyretušovat nejde.

Nezapomenutelný byl nástup Václava Fischera. Coby čerstvý senátor ještě nestačil ani zjistit, kde má Valdštejnský palác kliku a prostí rodáci už ho uctívali jako nejužitečnějšího politika v zemi. Za celou dobu svého senátorování pak neudělal prakticky vůbec nic, za což ho lid neskonale miloval. Pak pan senátor/cestovka zkrachoval a vstup do politiky označil za svůj největší životní omyl.

Miláčkem mas také býval perspektivní mladý muž s upřímným úsměvem chlapce – Stanislav Gross. Jak ten uměl krasořečnit! (Ve skutečnosti plkat.) A kolik lidí mu to zobalo z ruky! Jó, náš Standa! Až do premiérského křesla se za potlesku davů ten šikovný chlapec prointrikoval. Pak stačilo pár týdnů, Šárina a její kámoška Libuše a z miláčka národa je vysmívaná politická mrtvola.

To Pavel Dostál byl jiný případ. Aby se stal nejpopulárnějším politikem, musel umřít. Takřka v přímém přenosu. To lidi milují nejvíc. 

Vypadá to nadějně. Do výšin lásky slepého lidu nyní raketově stoupá Jiří Paroubek.

29. 7. 2005

 
Plnou ParouBack

Občas se to povede, že ze sebe novinář udělá šaška. Ale udělat ze sebe kašpara vpravdě dokonalého, to chce skutečně talent pro místo a čas. Pavlu Vernerovi se to v Právu povedlo. Napsat vpředvečer největšího policejního masakru od dob sametové revoluce oslavnou ódu na předsedu vlády Paroubka a jeho postup vůči účastníkům technopárty CzechTek a nazvat ji Bez chyby (Právo 31. 7. 2005), to si fakt žádá nadstandardní dávku slizkosti a vlezdoprdelismu.

Pokud chce Vernerův domovský deník v tomto duchu pokračovat, měl by majitel uvažovat, zda se nevrátit ke starému osvědčenému názvu Rudé právo. Však také to, co Verner vychvaluje, se odehrálo podle rudého práva. Nějaká ta stovka raněných, jeden mrtvý. Jako reakce pak série protivládních demonstrací v Praze a Brně. Vytočená mládež i její rodiče. Kritika od prezidenta, opozice i části vládních kolegů. Klobouk dolů, pane Vernere, není nad to umět si správný text správně načasovat.

Přál bych panu Vernerovi a všem podobným, aby je potkalo něco podobného, jako ty děti a mládež u Mlýnce. Třeba až si pan Verner dá s přáteli na louce pár skleniček vína a trochu hlučně si u toho zazpívají a někdo z nich pak třeba sousedům maličko pošlape trávník. Doufám, že přivolaná policie mezi ně hodí pár dělobuchů a trochu je pokropí ze stříkaček. Pokud by někdo chtěl rychle ustoupit autem, neškodil by nějaký ten slzný granát do vozu. Ale hlavně by „muži zákona“ měli pana Vernera pořádně přetáhnout pendrekem přes hlavu. Třeba se mu pak v té jeho budce služebného paroubkovského agitátora alespoň trošičku rozsvítí.

1. 8. 2005

 
Plnou ParouBack

Jiří Paroubek to ještě neví, ale jako předseda vlády už skončil. Je to jen otázka času. Překročil hranici. Premiérem demokratické země prostě nemůže být člověk, který je s to vyplodit něco tak neuvěřitelného, hloupého a zároveň arogantního, jako je jeho článek v Lidových novinách (Technaři nejsou tančící děti, ale nebezpeční lidé, LN 2. 8. 2005). Svéprávní občané nedovolí, aby v čele vlády jejich země stál chorý mozek s obzorem okresního funkcionáře předlistopadové KSČ.

Exemplář Paroubkova typu se může do premiérského křesla vyhoupnout pouze souhrou náhod. Koneckonců jeden internetový diskutér současného předsedu vlády přiléhavě nazval nezvoleným náhradníkem náhradníka. Pro ty méně chápavé – prvním náhradníkem byl Gross, druhým je Paroubek. A dodejme, že nahradili Špidlu, který se do premiérské funkce prolhal. „Zdroje jsou!“ Nebyly. Jen peněženky občanů.

Jak Paroubek řeší problémy? Nejdříve je sám vyvolá či znásobí, a pak se postaví do role jejich rázného řešitele. Výsledkem ovšem bývají problémy ještě větší. A je vcelku jedno, zda jde zrovna o povinné účtenky nad 50 Kč či CzechTek. A tak namísto kraválu na louce u lesa, máme technopárty v Praze na Strahově a v českých městech sérii protivládních demonstrací. Tragedie je ovšem v tom, že stejným způsobem současný předseda vlády (ne)řeší i důchodovou reformu či reformu veřejných financí.

Zupáckému Paroubkovi se o víkendu podařila nevídaná věc. Šestnáct let po sametové revoluci opět na chvíli sešikoval Občanské fórum. Pro někoho to může být překvapení, ale je v tom neúprosná logika, že se na jedné straně opět ocitli kupříkladu i věční polistopadoví rivalové Klaus a Havel. Svobodomyslní lidé se v běžném životě nesnadno domlouvají, pro co jsou. Neomylně a rychle se však shodnou, proti čemu jsou.

Paroubkovo sebeodhalení, definované policejní brutalitou, jednu pozitivní stránku má. Mnohým otevřelo oči, aby si všimli, že Česká republika opět stojí na historické křižovatce. Můžeme si vybrat, zda chceme pokračovat kupředu nesnadnou, leč svobodnou cestou, či zda se chceme vrátit k praktikám totality.

Lidová tvořivost bývá geniální. Nic nedefinuje Paroubkovo směřování lépe než stručné heslo z protestních demonstrací – Plnou ParouBack.

3. 8. 2005

 
Plnou ParouBack

Není nad to, když se na někoho můžete spolehnout. Třeba na parťáka při výpravě do hor, když jste na jednom laně.

Den před policejní pendrekyádou u Tachova dal předseda vlády Jiří Paroubek ministru vnitra Františku Bublanovi pokyn, aby policie postupovala co nejrázněji. O den později říkal, že je na dovolené v Rakousku, takže se nemůže vyjadřovat ke konkrétní situaci. Další den už se pro jistotu omlouval za policejní excesy.

Za svého ministra vnitra se Paroubek nejdříve postavil, aby posléze den po dni začal postupně couvat. Nyní jsme ve fázi, že Bublan prý podcenil politický rozměr zásahu. Měl se předtím poradit s politickými stranami. Odtud je k odvolání jen krůček. Koneckonců je zvykem nabídnout cizí hlavu místo vlastní.

Policisty Paroubek nejprve chválil a stál za nimi. Týden po akci již bez mrknutí oka řadové pěšáky, kteří mu vyhověli a zasáhli opravdu „rázně“, odepisuje. V interview pro rádio BBC se o jejich počínání vyjádřil: „To bylo naprosto brutální, hloupé, stupidní a je potřeba ty lidi potrestat.“

Lézt na jednom laně s Jiřím Paroubkem přináší ještě jedno nebezpečí. Pokud se budete nacházet pod ním, hrozí, že na vás z premiérského pozadí vypadne sedmadvacet starostů a místostarostů z Tachovska. Jejich setkání s předsedou vlády na dvoře Kramářovy vily u příležitosti předání petice na podporu policejního bití nejvíce připomínalo hold zástupců místních sovětů prezidentu Lukašenkovi.

Nadšení z Paroubka musejí být zvláště poslanci ČSSD. O obsazení postu ministra kultury se neradí s nimi, nýbrž s Břetislavem Rychlíkem a spol., tedy s kulturními lobbisty za své vlastní ekonomické zájmy. Paroubek nehledá mezi sociálně demokratickými politiky. Jedním jeho kandidátem je profesionální píárista bez politických zkušeností, druhým herec ryze pravicového přesvědčení. Dá se očekávat, že o ministru dopravy se Paroubek příště poradí s mašinfýry a tiráky.

Peripetie politického populismu plastického premiéra Paroubka pokračují.

10. 8. 2005

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 5 z 13
Unisono...
rocker...
výběr z foto...
phoca_thumb_s_14-1985-Odyssea.jpg phoca_thumb_l_11-2005-Nizozemi-vetrne-mlyny.jpg 43-2008-New-York-Central-park.jpg phoca_thumb_m_11-2000-s-Vladimirem-Zeleznym-vecirek-Novy.jpg phoca_thumb_s_15-2004-s-Jefimem-Fistejnem-krest-knihy-Valka-o-Novu.jpg phoca_thumb_l_04-1996-na-Nove-s-gumaky.jpg 04-1976-Spektrum.jpg phoca_thumb_l_17-2005-Nemecko-Hamburk.jpg phoca_thumb_m_14-2005-Filadelfie-zvon-Svobody.jpg phoca_thumb_s_09-2000-s-Damiens-v-Chrudimi-volby-do-Senatu.jpg phoca_thumb_l_19-2005-Nizozemi-Severni-more.jpg phoca_thumb_m_27-2006-Italie-Benatky.JPG phoca_thumb_s_19-1999-Upa.jpg phoca_thumb_l_03-1964-prvnacek.jpg phoca_thumb_l_19-1991-Unisono.jpg phoca_thumb_s_20-2005-Ryn-Oberalppass.jpg phoca_thumb_m_13-1985-Odyssea.jpg 16-2005-Arlington-hrob-JFK.JPG phoca_thumb_l_09-2000-s-Damiens-v-Chrudimi-volby-do-Senatu.jpg phoca_thumb_s_26-2006-Italie-Verona.JPG